26/10/2021 28/10/2021 Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ναύπακτο η μνήμη του πολιούχου της Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε εφέτος και ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο, χοροστάτησε στον Όρθρο και συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο...
26 Οκτωβρίου, 2021 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2021 - 13:56

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας στην εορτή του Αγίου Δημητρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας στην εορτή του Αγίου Δημητρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ναύπακτο η μνήμη του πολιούχου της Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε εφέτος και ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο, χοροστάτησε στον Όρθρο και συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Στον εσπερινό μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος προσεφώνησε τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας και τον καλωσόρισε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ναυπάκτου, στον οποίο έγινε η κουρά του και οι χειροτονίες του σε Διάκονο και Πρεσβύτερο, και στον οποίο έζησε πολλά εκκλησιαστικά γεγονότα, όπως την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αναφέρθηκε έπειτα στην Καστοριά και στην σχέση του αγαπημένου του Πατρός αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με την πόλη, στην οποία θαυματούργησε και στην οποία κτίσθηκε ο πρώτος Ναός προς τιμήν του και φιλοτεχνήθηκε η πρώτη εικόνα του. Είπε μάλιστα ότι οι μαθητές του και ο λαός αγάπησαν τον άγιο Γρηγόριο και αναγνώρισαν την αγιότητά του αμέσως, πριν ακόμη αναγνωρισθή επισήμως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ευχήθηκε δε στον νέο Μητροπολίτη Καστορίας να έχη μια ευλογημένη ποιμαντορία στην ευλογημένη αυτή περιοχή και πόλη.

Ο Σεβασμιώτατος Καστορίας κ. Καλλίνικος στο κήρυγμά του ανέλυσε ένα τροπάριο της λιτής του Εσπερινού, στο οποίο αποτυπώνεται συνοπτικά το έργο και τα ευεργετήματα του πολιούχου προς την πόλη που προστατεύει και συγκεκριμένα του αγίου Δημητρίου προς την Θεσσαλονίκη, που είναι η αλήθεια, η υγεία και η ειρήνη. Είπε ότι τα ίδια ευεργετήματα προσφέρει ο άγιος Δημήτριος στην Ναύπακτο και θέλοντας να λάβη ο ίδιος ποιμαντικά υποδείγματα για την νέα του διακονία, όπως είπε, παρουσίασε τους τομείς στους οποίους ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ως Επίσκοπος της επαρχίας συνεργεί με τον πολιούχο της Ναυπάκτου στην προστασία της και στο να επικρατή η αλήθεια, η υγεία και η ειρήνη-ομόνοια μέσα στα κανονικά πλαίσια.

Παρακολουθήστε:

Στο τέλος του Εσπερινού ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Θωμάς Βαμβίνης, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Ναού και όλης της Ενορίας, προσεφώνησε τον Μητροπολίτη Καστορίας, επαινώντας την επαρχία στην οποία αποστέλλεται και ευχαριστώντας τον για την ποικίλη συμμετοχή του όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του στην εκκλησιαστική ζωή της Ενορίας, και του προσέφερε μια ποιμαντική ράβδο.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας ευχαρίστησε τον π. Θωμά και τον διαβεβαίωσε ότι όλα τα εκκλησιαστικά αυτά βιώματα τα παίρνει μαζί του στην Καστοριά ως ανεξίτηλες ενθυμήσεις.

Την κυριώνυμο ημέρα στον όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καστορίας και στην θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι δύο Μητροπολίτες.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του είπε ότι η φωνή της Εκκλησίας είναι η θεολογία και ότι στην ζωή μας πρέπει να θεολογούμε, δηλαδή να βλέπουμε και την κτίση μέσα από τη θεολογική προοπτική. Μίλησε για την έννοια του κάλλους στην ομορφιά και το ωραίο, που εμπεριέχει την ωριμότητα, την πληρότητα, την ταπείνωση και την Χάρη του Θεού και ανέφερε και ανέγνωσε ως παράδειγμα θεολογικής όρασης του κόσμου από έναν απλό λαϊκό Χριστιανό, το ποίημα του Γεωργίου Αθάνα για τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Συνέδεσε, τέλος, το ωραίο και το όμορφο με την πόλη και την επαρχία της Καστοριάς, για την οποία εξελέγη Μητροπολίτης ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος και στενός συνεργάτης του π. Καλλίνικος, και του ευχήθηκε να ζη και να ποιμαίνη τον λαό θεολογικά, να είναι μια θεολογική ύπαρξη.

Η απόλυση της θείας Λειτουργίας έγινε στα προπύλαια του Ιερού Ναού, όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ της πόλεως της Ναυπάκτου.

Δείτε το  Αρχιερατικό Συλλείτουργο της 26ης Οκτωβρίου 2021:

 

 

Μπορεῖτε νά δεῖτε τό κήρυγμα τοῦ Μητροπολίτου Καστορίας ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά δεῖτε τό κήρυγμα τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά δεῖτε φωτογραφίες ΕΔΩ.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων