20/06/2021 20/06/2021 Την Κυριακή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Πεντηκοστής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο, τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τους Διακόνους. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ανέπτυξε τι σημαίνει η φράση από την υμνολογία της ημέρας ότι το Άγιον Πνεύμα...
20 Ιουνίου, 2021 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2021 - 19:48

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε τι έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής

Διαδώστε:
Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε τι έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής

Την Κυριακή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Πεντηκοστής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο, τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τους Διακόνους.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ανέπτυξε τι σημαίνει η φράση από την υμνολογία της ημέρας ότι το Άγιον Πνεύμα «αποστολικάς καρδίας κτίζει καθαράς», με βάση την προφητεία του Προφήτου Ιεζεκιήλ. Σύμφωνα με αυτήν, ο Θεός αποκάλυψε στον προφήτη Ιεζεκιήλ ότι θα ραντίση τους πιστούς με ύδωρ καθαρτικό και θα καθαρισθούν από όλα τα είδωλα. Έπειτα θα δώση καινούρια καρδιά και καινούριο πνεύμα εντός τους και αφού αφαιρέση την λίθινη καρδιά, θα δώση σάρκινη, μαλακή καρδιά. Και θα δώση το πνεύμα Του για να βαδίσουν με τις εντολές του και να ποιούν τα προστάγματά Του.

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι αυτό έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής. Οι Απόστολοι αισθάνθηκαν την κάθαρση της καρδιάς και έλαβαν νέα καρδιά και νέο πνεύμα και έτσι έγιναν μέλη του Σώματος του Χριστού. Όταν γίνεται λόγος για καρδιά, δεν εννοείται ούτε το σωματικό όργανο ούτε το συναίσθημα, αλλά το κέντρο της ψυχής του ανθρώπου, εκεί που εισχωρεί η Χάρη του Αγίου Πνεύματος με το Βάπτισμα και το Χρίσμα.

Στην συνέχεια ανέλυσε, βάσει των λόγων του Χριστού και του Αποστόλου Παύλου, ότι σε πολλούς Χριστιανούς, Κληρικούς, μοναχούς και λαικούς, επικρατεί λίθινη καρδιά, χωρίς να έχουν καινό πνεύμα, παραμένει αναίσθητη η καρδιά, σύμφωνα με τον λόγο του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, «σκληροτράχηλοι και απερίτμητοι τη καρδία, υμείς αεί τω αγίω Πνεύματι αντιπίπτετε».

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι Χριστιανός σημαίνει να έχουμε καθαρότατη καρδιά από το Άγιον Πνεύμα, «καρδίαν καινήν» και «πνεύμα καινόν». Έτσι έχουμε εκκλησιαστικό φρόνημα. Όσοι είναι σκληροτράχηλοι και απερίτμητοι στην καρδιά και έχουν πώρωση καρδίας, δεν ζούν στην Εκκλησία εν Πνεύματι Αγίω και διακυβεύουν την σωτηρία τους. Γιατί έξω από την Εκκλησία, όπως εκφράζεται από όλη την παράδοσή μας, δεν υπάρχει σωτηρία.

 

 

 

Μπορεῖτε νά ἀκούσετε τό κήρυγμα ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά δεῖτε φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων