30/04/2021 30/04/2021 Την Μεγάλη Παρασκευή στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος κάθε χρόνο στον λόγο του στην Αποκαθήλωση αναλύει ένα ιδιαίτερο γεγονός ή χωρίο των Ευαγγελίων για τα Πάθη και τον Σταυρό του Χριστού. Εφέτος ομίλησε...
30 Απριλίου, 2021 - 17:39
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2021 - 17:41

“Ο Χριστός με τον Σταυρό Του έκανε νέο Πάσχα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
“Ο Χριστός με τον Σταυρό Του έκανε νέο Πάσχα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Μεγάλη Παρασκευή στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος κάθε χρόνο στον λόγο του στην Αποκαθήλωση αναλύει ένα ιδιαίτερο γεγονός ή χωρίο των Ευαγγελίων για τα Πάθη και τον Σταυρό του Χριστού. Εφέτος ομίλησε για το σταυροαναστάσιμο Πάσχα, με βάση το χωρίο του Αποστόλου Παύλου «και γαρ το Πάσχα υπέρ ημών ετύθη Χριστός» (Α΄ Κορ. ε΄, 7).

Παρακολουθήστε το λόγο του:

Προσδιόρισε ότι το εβραικό Πάσχα ήταν ανάμνηση της διαβάσεως των Εβραίων από την γη της Αιγύπτου στην έρημο διά της Ερυθράς Θαλάσσης. Γινόταν ειδική εορταστική τελετή, που εκείνη την χρονιά συνέπεσε το εσπέρας της Παρασκευής προς το Σάββατο. Για τον λόγο αυτό οι Ιουδαίοι δεν εισήλθαν στο Πραιτώριο για να μη μιανθούν και να φάνε το Πάσχα (Ιω. ιη΄, 28), ζήτησαν δε από τον Πιλάτο να σπάσουν τα σκέλη (πόδια) των τριών εσταυρωμένων και να τους αποκαθηλώσουν, ώστε να μη μείνουν κρεμασμένα τα σώματά τους στους σταυρούς την ημέρα που αυτοί θα εόρταζαν (Ιω. ιθ΄, 31).

Στην συνέχεια τόνισε ότι αυτό συνιστά την μεγαλύτερη υποκρισία: αφού έκαναν το μεγάλο έγκλημα ύστερα ήθελαν να εξασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να εορτάσουν το Πάσχα τους. Και το εκπληκτικότερο είναι ότι πανηγύριζαν εκείνο το βράδυ τον «Κύριο της δόξης», που τους ελευθέρωσε από την Αίγυπτο και όμως Αυτόν «τον Κύριον της δόξης εσταύρωσαν» (Α΄ Κορ. , β΄, 8).

Ακολούθως τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι ο Χριστός με τον Σταυρό Του έκανε νέο Πάσχα, δημιούργησε έναν νέο λαό, τον οποίο πέρασε από τον θάνατο στην ζωή, γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος έγραφε ότι το «Πάσχα υπέρ ημών ετύθη Χριστός», «ώστε εορτάσωμεν μη εν ζύμη παλαιά, μηδέ εν ζύμη κακίας και πονηρίας, αλλ’ εν αζύμοις ειλικρινείας και αληθείας» (Α΄ Κορ. ε΄, 8).

Τελειώνοντας, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε να εορτάσουμε εφέτος το σταυροαναστάσιμο Πάσχα με τα άζυμα της ειλικρινείας και της αληθείας και όχι με την ζύμη της κακίας και της πονηρίας.

Η ιερά Ακολουθία έγινε σε κλίμα κατάνυξης και μεγαλοπρέπειας και οι ιεροψάλτες του Ναού έψαλαν με ευπρέπεια και καλλιφωνία. Συμμετείχαν με ευλάβεια και προσευχή όσοι πιστοί επιτρεπόταν και προβλεπόταν από τα ισχύοντα υγιειονομικά μέτρα, ενώ οι «δι’ ευλόγους αιτίας» απολειφθέντες παρακολουθούσαν από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, από τον τηλεοπτικό σταθμό Λεπάντο και από τις τοπικές ιστοσελίδες, που αναμετέδιδαν την τηλεοπτική κάλυψη του τεχνικού Δημητρίου Ιωάννου.

Ανάμεσα στους πιστούς ήταν και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο οποίος επιτέλεσε τα «καθιερωμένα ενοριακά του καθήκοντα» στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, όπως το κάνει πάντοτε κάθε χρόνο, ήτοι βοήθησε στις «τεχνικές» λεπτομέρειες της Αποκαθήλωσης και του στολισμού του Επιταφίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων