22/04/2022 22/04/2022 Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε η ακολουθία της Ιεράς Αποκαθήλωσης σε μια ατμόσφαιρα χαρμολύπης, χαρά για την σωτηρία, λύπη για την αχαριστία και την σκληροκαρδία των συγχρόνων του Χριστού. Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε όπως κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο...
22 Απριλίου, 2022 - 17:18

Ομιλία Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου στην Αποκαθήλωση

Διαδώστε:
Ομιλία Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου στην Αποκαθήλωση

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε η ακολουθία της Ιεράς Αποκαθήλωσης σε μια ατμόσφαιρα χαρμολύπης, χαρά για την σωτηρία, λύπη για την αχαριστία και την σκληροκαρδία των συγχρόνων του Χριστού.

Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε όπως κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο οποίος ως Ενορίτης συμμετείχε ενεργώς στην ακολουθία, όπως το κάνει κάθε χρόνο, και πλήθος Χριστιανών, οι oποίοι με ευλάβεια συμμετείχαν στην ιερά ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στο καθιερωμένο αυτήν την ημέρα κήρυγμά του αναφέρθηκε στους «τρεις σταυρούς στον Γολγοθά». Στο μέσον είναι ο Σταυρός του Χριστού και εκατέρωθεν αυτού οι σταυροί δύο ληστών κακούργων. Εκεί, την φοβερά εκείνη στιγμή, ο Χριστός τελεσιούργησε την σωτηρία του ανθρωπίνου Γένους, αλλά και έγινε και ένας διάλογος μεταξύ των δύο ληστών, που ο ένας σώζεται, τον άλλον τον καταδικάζει.

Στην συνέχεια διάβασε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δύο ομιλίες του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Σταυρό του Χριστού και στον ευγνώμονα ληστή. Μεταξύ των άλλων στις ομιλίες αυτές τονίζεται ότι ο Σταυρός είναι εορτή και πανήγυρη, γιατί μας απάλλαξε από την ειδωλολατρεία και μας συμφιλίωσε με τον Θεό, μας άνοιξε τον Παράδεισο, μας έδωσε την αρχαία Πατρίδα, χάρη σε αυτόν δεν φοβόμαστε τον διάβολο γιατί βρήκαμε την πηγή της ζωής, αποκτήσαμε νυμφίο, γνωρίσαμε καλό ποιμένα.

Έπειτα γίνεται λόγος για τους δύο σταυρούς που ήταν εκατέρωθεν του Χριστού, πάνω στους οποίους ήταν καρφωμένοι δύο ληστές, από τους οποίους ο ένας βλασφήμησε τον Χριστό, ενώ ο άλλος ομολόγησε τον Χριστό ως Θεό, εξέφρασε την αυτομεμψία και έγινε πρώτος πολίτης του Παραδείσου. Γι’ αυτό ο ευγνώμων ληστής απεδείχθη θεολόγος και διδάσκαλός μας.

Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος ότι ο Γολγοθάς θυμίζει όλη την σύγχρονη κατάσταση του κόσμου. Ο Χριστός εξακολουθεί να σώζη τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι στεκόμαστε γύρω Του, άλλοι σώζονται και άλλοι καταδικάζονται. Όλοι, άλλος πολύ άλλος λίγο, είμαστε «ληστές», και τελικά δεν μας σώζουν τα έργα μας, αλλά η ομολογία του Χριστού ως Θεού και η σχέση μας μαζί Του, και μας καταδικάζει η άρνηση του Χριστού ως Θεού. Τόνισε ότι πρέπει να ομοιάσουμε με τον ευγνώμονα ληστή, εκφράζοντας αυτομεμψία, μετάνοια και ομολογία της Θεότητος του Χριστού.

Στο τέλος, πριν την απόλυση, παρεκάλεσε τους Χριστιανούς να θυμηθούν αυτήν την ημέρα και να προσευχηθούν για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που σταυρώνονται αυτές τις ημέρες στην μαρτυρική Ουκρανία, δυστυχώς από Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Φως Ιλαρόν

Δείτε φωτογραφίες εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων