25/07/2022 25/07/2022 Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος των εκατό ετών από τα εγκαίνια του Νέου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς Ναυπακτίας. Παράλληλα με την ενοριακή αυτή επέτειο τιμήθηκαν και οι δύο μεγάλες προσωπικότητες που γεννήθηκαν στην Δορβιτσά Ναυπακτίας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αντιβασιλέας και Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κυρός Δαμασκηνός (Παπανδρέου) και ο μακαριστός...
25 Ιουλίου, 2022 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2022 - 9:28

Πανηγυρικός εορτασμός 100 χρόνων Ι.Ναού Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς Ναυπακτίας

Διαδώστε:
Πανηγυρικός εορτασμός 100 χρόνων Ι.Ναού Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς Ναυπακτίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος των εκατό ετών από τα εγκαίνια του Νέου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς Ναυπακτίας.

Παράλληλα με την ενοριακή αυτή επέτειο τιμήθηκαν και οι δύο μεγάλες προσωπικότητες που γεννήθηκαν στην Δορβιτσά Ναυπακτίας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αντιβασιλέας και Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κυρός Δαμασκηνός (Παπανδρέου) και ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Δαμασκηνός (Παπαχρήστου).

Το πρωΐ της Κυριακής 24 Ιουλίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.Συμεών (διαδόχου του Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού), και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ιταλίας κ. Πολυκάρπου (Ναυπακτίου στην καταγωγή) και του Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αφού κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του στον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο θεολόγο ιεράρχη και κραταιό και στιβαρό πυλώνα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», για την μεγάλη ευλογία να του δώσει την δυνατότητα «να ιερουργήσει στο θυσιαστήριο του τόπου που γέννησε και ανέθρεψε, σαρκικά και πνευματικά, τον μέγα προκάτοχό του, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό, τον άρχοντα της επιείκειας, της μακροθυμίας, της καλοσύνης, της συγχωρητικότητας και της αγάπης, τον Ιεράρχη της προσφοράς και των έργων», κήρυξε τον θείο λόγο με αναφορές τόσο στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας του παραλύτου όσο και στο αποστολικό ανάγνωσμα της ποικιλίας των χαρισμάτων κατά τον άγιο Απόστολο Παύλο.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Συμεών, κατά αγαθή συγκυρία, τα δύο κεντρικά θέματα της σημερινής αγιογραφικής διδαχής συμπίπτουν με δύο θεμελιώδεις άξονες της εμπειρικής θεολογίας του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, δηλαδή την εκκλησιαστική πατερική θεραπευτική μέθοδο από την μία και την πατερική προσέγγιση των χαρισμάτων από την άλλη.

«Την θεραπευτική οδό και αυτόν τον τρόπο, όπου ο Κύριος θεραπεύει τον παράλυτο και από την σωματική ασθένεια και από την νόσο της αμαρτίας, μας τον αποκαλύπτουν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας μέσα στην ζωή της εμπειρίας της Εκκλησίας μας, όπου ο άνθρωπος οδηγείται από την κάθαρση στο φωτισμό και από τον φωτισμό στην θέωση» ανέφερε ο κ. Συμεών.

«Η θεραπευτική μέθοδος της Εκκλησίας δεν είναι ένας διανοητικός στοχασμός, δεν είναι ένα προιόν της γραφίδος ενός σαλονιού, ενός γραφείου ή ενός σεμιναρίου, αλλά είναι απόσταγμα της εμπειρίας της προσωπικής σχέσης με τους Αγίους της Εκκλησίας μας, αλλά και της εμπειρίας της εκκλησιαστικής ζωής» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Παράλληλα ο κ. Συμεών σημείωσε ότι «τα χαρίσματα δεν είναι καρπός των κτιστών δυνατοτήτων των ανθρώπων, αλλά είναι δώρο και γι’αυτό ονομάζονται χαρίσματα. Είναι δωρεά των ακτίστων ενεργειών του Θεού, η οποία δίδεται στους ταπεινούς κατά την αναλογία της πίστεως. Δεν δίδεται ως αξιομισθία το χάρισμα, ως μισθός, ως αμοιβή, αλλά δίδεται ως δώρο σε αυτόν που πρώτιστα θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο να λάβει το χάρισμα».

Ακολούθως ο κ. Συμεών έκανε αναφορές στην σχετική διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και κατέληξε τον λόγο του στα τιμώμενα πρόσωπα, τους Δορβιτσιώτες ποιμένες της Εκκλησίας, με πρώτους τον Αρχιεπίσκοπο και Αντιβασιλέα Δαμασκηνό και τον Φθιώτιδος Δαμασκηνό. Τόνισε ο κ. Συμεών:

«Τα πρόσωπα, τα οποία σήμερα μνημονεύουμε στο Ιερό Μνημόσυνο, που η δική σας αγάπη θέλησε να τελέσουμε σήμερα εδώ, το πρόσωπο Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και Αντιβασιλέως, της πιο δύσκολης ίσως εποχής της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδος μας, του Αρχιεπισκόπου της κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού, το πρόσωπο του προκατόχου μου, Δαμασκηνού Αρχιερέως, του μεγάλου και σπουδαίου αυτού Ιεράρχου, ο οποίος επί 36 χρόνια σκόρπισε τα χαρίσματά του στην αγάπη των αδελφών του στην Φθιωτική Εκκλησία, όπου επί 36 χρόνια διακονούσε τον παράλυτο, τον κάθε παράλυτο, την παράλυτη κοινωνία, τις παράλυτες σχέσεις και οικογένειες, τις παράλυτες ομάδες, κοινότητες, συλλογικότητες.

Την παραλυσία αυτού του κόσμου διακόνησαν και διακονούν οι άνθρωποι του Θεού. Αυτό πράττουν οι ποιμένες της Εκκλησίας, διακονούν τον παράλυτο και τον οδηγούν στην πραγματική υγεία. Και πως τον διακονούν;

Προσφέροντας το χάρισμά τους, αλλά και συγχρόνως συντονίζοντας τα χαρίσματα μέσα στην ζωή της Εκκλησίας. Αυτό κάνει ο Επίσκοπος. Επιλέγει τον καθένα με το χάρισμά του για να διακονήσει την θεραπευτική οδό της Εκκλησίας, να διακονήσει την πορεία του λαού του Θεού, την πορεία προς την θέωση, προς την συνάντηση με τον Θεό, την πορεία προς την αγιότητα. Αυτή την πορεία διακόνησαν οι σπουδαίοι Ποιμενάρχες, αυτοί οι σπουδαίοι άνδρες και γι’αυτό καταθέτουμε σήμερα ευγνωμοσύνη στην μνήμη τους».

Στην συνέχεια ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Δοβιτσιωτών κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος στον λόγο του αναφέρθηκε στο Χρονικό της ανέγερσης και της αποπεράτωσης του περικαλλούς Ναού της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Δορβιτσά το έτος 1922.

Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός πετρόκτιστος ναός ανηγέρθη σε μία εποχή που ο λαός αγωνιζόταν επί μία δεκαετία από τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους 1912-13 μέχρι το 1922 για την εθνική ολοκλήρωση, το χωριό του πλήρωσε φόρο αίματος δεκατριών παλικαριών. Παρόλα αυτά είχαν την ψυχική δύναμη οι χωριανοί να σκεφτούν, να προγραμματίσουν και να αναλάβουν την εκ βάθρων κατασκευή του ναού στη θέση του μικρού και ετοιμόρροπου.

Με επικεφαλής και μπροστάρη το εκκλησιαστικό συμβούλιο ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για τη συγκέντρωση πόρων και πράγματι συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο για την εποχή ποσό και με την επιλογή των δεξιοτεχνών Ηπειρωτών μαστόρων το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Ο τυπωμένος πίνακας που φυλάσσεται στην ιστορική και λαογραφική συλλογή του χωριού αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό στοιχείο. Αναφέρθηκε στα εκλεκτά τέκνα του χωριού, στους Αρχιερείς Δαμασκηνό Παπανδρέου και Μητροπολίτη Δαμασκηνό Παπαχρήστου καθώς και στην χορεία των ηγουμένων και ιερέων που όλοι τους υπήρξαν θερμοί συμπαραστάτες του χωριού. Στο τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο καθώς και τους Αρχιερείς Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Ιταλίας κ. Πολύκαρπο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και Ναυπάκτου κ. Χρήστος Παΐσιος στην αρχή περιέγραψε τον παλαιό ναό της λαοφιλούς Αγίας Παρασκευής στο χωριό Δορβιτσά, που ήταν μία τρίκλιτη βασιλική και ήταν το μόνο κτήριο που σώθηκε από την καταστροφή του χωριού από τους Τούρκους.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι ήταν πραγματικός άθλος η ανέγερση νέου μεγαλύτερου σε μέγεθος Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής που αποπερατώθηκε το 1922. Ο ομιλητής επικέντρωσε την αναφορά του στις δεκάδες των κληρικών, Αρχιερέων, Ιερέων και μοναχών, τέκνων της Δορβιτςάς. Εκτενώς αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον από Κορίνθου Δαμασκηνό Παπανδρέου, μετέπειτα Αντιβασιλέα και Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Ανηψιός από αδελφή του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού υπήρξε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Δαμασκηνός Παπαχρήστου.

Τέλος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες που είχαν προσκληθή να τιμήσουν τις εκδηλώσεις της εκατονταετίας από την ίδρυση του Ιερού Ναού.

Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αφού ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να παραστούν στις έπετειακές αυτές εκδηλώσεις, υπογράμμισε την καλή σχέση που έχει η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου με τους δύο Αρχιερείς, καθώς επίσης ευχήθηκε για την ανάπαυση των δύο Αρχιερέων του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, που γεννήθηκαν σε αυτό το ορεινό χωριό της Ναυπακτίας.

Με την ευκαιρία αυτή τόνισε ότι η πόλη της Ναυπάκτου είναι η πλέον ιστορική πόλη της περιοχής, έχει ιστορία πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια, καθώς επίσης η Ιερά Επισκοπή και Μητρόπολη Ναυπάκτου υφίσταται μεμαρτυρημένως από τις αρχές του 4ου αιώνος, και ο Επίσκοπος Ναυπάκτου συμμετείχε και υπέγραψε Πρακτικά Οίκουμενικών Συνόδων, μάλιστα μέχρι τον 13ον αιώνα έφθανε μέχρι την Χειμάρα και είχε κατά καιρούς 12 Επισκοπές.

Ακολούθησε μικρή λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής γύρω από τον Ναό.

Τέλος, αφού προσφέρθηκε κέρασμα στο καφενείο του χωριού, ακολούθησε γεύμα σε εξοχικό κέντρο του χωριού, μέσα σε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τόσο οι λόγοι της προέδρου του Συλλόγου Δοβιτσιωτών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.Συμεών, όσο και τα τραγούδια του κ. Παντελή Αναστασοπούλου και της κ. Κατερίνας Αναστασοπούλου και της ορχήστρας τους.

Παρεβρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού κ. Μάριος Σαλμάς, κ. Κωνσταντίος Καραγκούνης και κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος.

Ήταν πράγματι μια ευλογημένη ημέρα για την Ενορία της Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς και για την Ορεινή Ναυπακτία, αλλά και ολόκληρη της Ιερά Μητρόπολη.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων