04/06/2023 05/06/2023 Η «Γενέθλιος ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας», η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής, τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Το πρωί της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας...
04 Ιουνίου, 2023 - 16:16
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2023 - 4:20

Πεντηκοστή και έλευση Ιερού Λειψάνου Αγίου Πολυκάρπου στη Ναύπακτο

Διαδώστε:
Πεντηκοστή και έλευση Ιερού Λειψάνου Αγίου Πολυκάρπου στη Ναύπακτο

Η «Γενέθλιος ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας», η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής, τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Το πρωί της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο της Ναυπάκτου. Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι Εφημέριοι και ο Διάκονος του Ιερού Ναού.

Στο «Κοινωνικό» διαβάστηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου για την μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής στην οποία ανέφερε ότι είναι όντως μεγάλη αυτή η ημέρα, κατά την οποία εορτάζουμε το μυστήριο του Τριαδικού Θεού, όπως μας το απεκάλυψε ο Χριστός. Ο Τριαδικός Θεός, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα έχουν μία ουσία, μία ενέργεια, μία φύση, αλλά είναι Τρία Πρόσωπα. Στη Θεία Λειτουργία ψάλλουμε ότι προσκυνούμε «Πατέρα Υιόν και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον».

Οι άγιοι Απόστολοι ευλογούσαν τους Χριστιανούς, τους βάπτιζαν, μετέδιδαν σε αυτούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού προς αγιασμό τους. Επειδή, όμως, πληθύνονταν οι πρώτοι Χριστιανοί, γι’ αυτό οι Άγιοι Απόστολοι χειροτονούσαν άλλους Επισκόπους, που είναι οι διάδοχοί τους, ώστε να ευλογούνται και να αγιάζονται οι Χριστιανοί.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αποστολική διαδοχή που είναι αδιάκοπη στην Εκκλησία. Τόνισε ότι, όταν κάνουμε λόγο για αποστολική διαδοχή, εννοούμε αφ’ ενός μεν την όλη αλήθεια περί του Θεού, αφ’ ετέρου δε την αδιάκοπη σειρά χειροτονιών μέχρι σήμερα. Αυτά τα δύο γνωρίσματα ισχύουν για τους ορθοδόξους Επισκόπους στην εποχή μας. Φυσικά, όταν αμφισβητούνται αυτά τα ορθόδοξα κριτήρια της αποστολικής παραδόσεως και διαδοχής, δεν υπάρχει μετάδοση της αποστολικής διαδοχής.

Έπειτα είπε ότι μεταξύ των Αποστολικών Πατέρων, των διαδόχων των Μαθητών και Αποστόλων του Χριστού, συγκαταλέγεται και ο Άγιος Πολύκαρπος, Επίσκοπος Σμύρνης, ο οποίος μαθήτευσε στους Αποστόλους, ειδικότερα στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη και εγκαταστάθηκε Επίσκοπος στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας με πλούσια προσφορά στην πρώτη Εκκλησία. Και ονομάστηκε Διδάσκαλος όλης της Ασίας και πατήρ των Χριστιανών. Διασώζονται Επιστολές του Αγίου Πολυκάρπου και το μαρτυρολόγιο του Αγίου Πολυκάρπου, στο οποίο καταγράφεται το μαρτύριό του και η δράση του ως Επισκόπου.

Στην Επαρχία μας, και μάλιστα στην Ιερά Μονή της Αμπελακιώτισσας, είχαμε την ευλογία να έχουμε το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, με το οποίο τελούσε τα άγια Μυστήρια, βάπτιζε, χειροτονούσε, τελούσε την θεία Λειτουργία, αφού δι’ αυτής η Χάρη του Θεού τελούσε τα ιερά Μυστήρια.

Υπήρχε έθιμο ιερό και ευλογημένο να μεταφέρουμε στην Ναύπακτο το ιερό λείψανο της χειρός του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης. Αυτό ήταν υπόθεση χαράς και ευλογίας για όλη την περιφέρεια της Ναυπάκτου. Μάλιστα, οι παλαιότεροι διηγούντο πολλά περιστατικά ιάσεων, θεραπειών και επεμβάσεων της θείας Χάριτος διά της αγίας χειρός του Αγίου Πολυκάρπου.

Τα ιερά λείψανα τιμώνται από την Εκκλησία μας και γίνονται σεβαστά από τους ευλαβείς Χριστιανούς, γιατί τα σώματα των αγίων γίνονται ναοί του Θεού του ζώντος, έμψυχα θυσιαστήρια του Θεού, λόγω της θείας Χάριτος που κατοικεί σε αυτά. Έτσι εξηγείται η θαυματουργική ενέργειά τους. Δι’ αυτών αποδεικνύεται ότι ο Θεός είναι ζων, αλλά και Θεός ζώντων. Αυτό ισχύει και για το λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Πολυκάρπου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην κλοπή του ιερού λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου, το έτος 2013, και στις ενέργειες που έγιναν για την εύρεσή του που δεν τελεσφόρησαν. Όμως, ο Θεός ευλόγησε να ευρεθή ένα απότμημα της χειρός του αγίου Πολυκάρπου, από τις κατά καιρούς αποσπάσεις των τμημάτων του ιερού λειψάνου, και με ιδιαίτερη χαρά όλης της Επαρχίας, και ιδιαίτερη ακολουθία επανήλθε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019.

Ανακοίνωσε δε ότι, επειδή επανήλθε η κανονικότητα στην κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή, γι’ αυτό καθορίσαμε εφέτος να έλθη το απότμημα του ιερού λειψάνου της χειρός του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο με πάνδημη υποδοχή προς ευλογία όλων μας.

Αυτό θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ήτοι την 10η και 11η Ιουνίου 2023. Θα υποδεχθούμε το ιερό λείψανο το Σάββατο, 10 Ιουνίου, ώρα 18:30 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, θα τελεσθή Αρχιερατικός Εσπερινός, και την επομένη ημέρα, την Κυριακή των Αγίων Πάντων, θα γίνη τρισαρχιερατική θεία Λειτουργία για να υμνήσουμε τον Τριαδικό Θεό και να τιμήσουμε τον Άγιό μας.

Και προέτρεψε όλους να προσέλθουν και να λάβουν την ευλογία του Θεού διά πρεσβειών του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, του Προστάτου όλης της Επαρχίας.

Μετά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, τελέσθηκε κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος και αναγνώσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο οι ευχές της γονυκλισίας.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα συμμετείχε με μεγάλη ευλάβεια στη Λειτουργία και στον Εσπερινό και ιδιαίτερα κατά την ανάγνωση των ευχών της γονυκλισίας.

Στην απόλυση του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Πνεύματος ο Σεβασμιώτατος είπε ότι το Απολυτίκιο της σημερινής εορτής, «Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών..» το γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που πηγαίναμε στα Κατηχητικά Σχολεία και ακούγαμε για την παράδοση της Εκκλησίας και αρχίζαμε να μυούμαστε στην εσωτερική ζωή της Εκκλησίας.

Δυστυχώς, σήμερα, είπε, πολλοί άνθρωποι ούτε την διδασκαλία της Εκκλησίας γνωρίζουν ούτε μυούνται στην εσωτερική ζωή της, αλλά αγνοούν όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και τον μεγάλο θησαυρό που έχει.

Ευχήθηκε να μας φωτίζη το Άγιο Πνεύμα για να είμαστε πραγματικά μέλη της Εκκλησίας, «φωτοφόρα τέκνα της Εκκλησίας».

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων