16/07/2023 17/07/2023 Με μεγαλοπρέπεια τίμησε για πρώτη φορά η ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τους Αγίους Πατέρες και Επισκόπους της, Μαρτύριο, Καλλικράτη, Ειρηναίο και Αντώνιο, οι οποίοι συμμετείχαν στις Μεγάλες και Οικουμενικές Συνόδους της Εκκλησίας και υπέγραψαν τα Πρακτικά τους. Η Σύναξη των Αγίων Επισκόπων της Ναυπάκτου εορτάσθηκε για πρώτη φορά, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου...
16 Ιουλίου, 2023 - 18:32
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 2:08

Πρώτη εορτή των Αγίων Επισκόπων της Ναυπάκτου που συμμετείχαν σε Οικουμενικές Συνόδους

Διαδώστε:
Πρώτη εορτή των Αγίων Επισκόπων της Ναυπάκτου που συμμετείχαν σε Οικουμενικές Συνόδους

Με μεγαλοπρέπεια τίμησε για πρώτη φορά η ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τους Αγίους Πατέρες και Επισκόπους της, Μαρτύριο, Καλλικράτη, Ειρηναίο και Αντώνιο, οι οποίοι συμμετείχαν στις Μεγάλες και Οικουμενικές Συνόδους της Εκκλησίας και υπέγραψαν τα Πρακτικά τους.

Η Σύναξη των Αγίων Επισκόπων της Ναυπάκτου εορτάσθηκε για πρώτη φορά, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και με ακολουθία που συνέταξε ο κ. Γεώργιος Γαλανόπουλος και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2023, τελέσθηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ιταλίας κ. Πολυκάρπου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Προλογίζοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος είπε ότι η εορτή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου προσφέρεται για να εορτασθούν οι Άγιοι Επίσκοποι της Ναυπάκτου που συμμετείχαν σε Οικουμενικές Συνόδους, και σε άλλες Συνόδους της Εκκλησίας, όπως ο Μαρτύριος στην Σύνοδο της Σαρδικής (σημερινής Σόφιας της Βουλγαρίας) το 342-343, ο Καλλικράτης στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 431, ο Ειρηναίος στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451, ο Αντώνιος στην Σύνοδο επί Μεγάλου Φωτίου, το 879-880, που καλείται Η΄ Οικουμενική Σύνοδος, και ο άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης του 16ου αιώνα.

Οι Οικουμενικές Σύνοδοι έχουν μεγάλη αξία στην Εκκλησία, διότι σε αυτές συμμετείχαν Άγιοι Επίσκοποι και ορθοτόμησαν τον λόγο της αληθείας, για μεγάλα θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα. Ήταν, όντως, θεούμενοι.

Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, ο οποίος κατάγεται από την Ναύπακτο, είναι Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολύ αγαπητός, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και εκήρυξε κατάλληλα.

Είπε, επίσης, ότι θεωρούμε τον Καστορίας Καλλίνικο δικό μας Κληρικό, Ναυπάκτιο, διότι εδώ μεγάλωσε εκκλησιαστικά, χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος και εδώ εργάσθηκε με ζήλο σε όλους τους τομείς, στην διοίκηση ως Πρωτοσύγκελλος, στην θεία Λειτουργία και το κήρυγμα ως Ιεροκήρυξ, στα Κατηχητικά, στις Κατασκηνώσεις, στα Σχολεία και σε όλο το φιλανθρωπικό έργο. Με την ευκαιρία αυτή εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας για όλο το έργο και την προσφορά του.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στο κήρυγμα του κατ’ αρχήν ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Ναυπάκτου για την πρόσκληση να συμμετάσχη στην σημαντικότατη αυτή πρώτη εορτή των Αγίων Μητροπολιτών της Ναυπάκτου.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία του έργου των Αγίων Μητροπολιτών της Ναυπάκτου, αναλύοντας τους όρους δόγμα και μυστήριο, σύμφωνα με τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη και την “Εμπειρική Δογματική”.

Δόγμα είναι η έκφραση του μυστηρίου, ήτοι της εμπειρίας του Θεού από τους Αγίους Πατέρες. Αφού διατυπωθή η εμπειρία ως δόγμα, με συμφωνία των Πατέρων στις Συνόδους, έπειτα το δόγμα γίνεται οδηγός για τους πιστούς να φθάσουν και εκείνοι στην εμπειρία του Θεού, διά της θεώσεως.

Οι Άγιοι Μητροπολίτες της Ναυπάκτου, Μαρτύριος, Καλλικράτης, Ειρηναίος και Αντώνιος, υπερασπίσθηκαν το δόγμα, έχοντας και οι ίδιοι κοινή πείρα με τους άλλους Πατέρες των Συνόδων στις οποίες έλαβαν μέρος. Υπερασπίσθηκαν, δηλαδή, την αλήθεια, την ζωή, την αθανασία, την αγάπη, την γνώση του Θεού. Και με την ποιμαντική τους καθοδήγησαν τον λαό προς την μέθεξη των ενεργειών του Θεού.

Αυτό το έργο γίνεται και σήμερα, είπε ο Σεβασμιώτατος, με την θεολογία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος υπερασπίζεται τα δόγματα των Συνόδων, τιμά τους Πατέρες και διδάσκει όχι μόνο το Ποίμνιό του, αλλά και τους αναγνώστες και ακροατές του λόγου του να αγαπούν τα δόγματα και τους Πατέρες και να οδηγούνται στην γνώση του Θεού.

Τον λόγο του αυτόν ο ομιλητής τον σχηματοποίησε χρησιμοποιώντας την εικόνα της Καστροπολιτείας της Ναυπάκτου, με το Κάστρο (τήρηση της παράδοσης) και το Λιμάνι της (επικοινωνία και διδασκαλία).

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η ακολουθία του αναστασίμου Όρθρου και η θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, Καστορίας κ. Καλλινίκου και Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Επήνεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο για το έργο του μέσα στην Εκκλησία και τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση στην πρώτη αυτή εορτή των Ναυπακτίων Μητροπολιτών.

Στην συνέχεια ανέφερε την μεγάλη αξία της σημερινής διπλής εορτής, των Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά και της τοπικής εορτής της Συνάξεως των Επισκόπων της Ναυπάκτου, οι οποίοι συμμετείχαν σε Οικουμενικές και μεγάλες Συνόδους. Παρέθεσε εν συντομία την ιστορία της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και της επικυρώσεως των Πρακτικών της από την αγία Μεγαλομάρτυρα Ευφημία.

Ανέλυσε αποσπάσματα από τα Πρακτικά της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Ως «επόμενοι τοις αγίοις πατράσι», είπε, ομολογούμε τον Χριστό «τέλειον Θεόν και τέλειον άνθρωπον». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην διαφορά των Πατέρων με τους αιρετικούς, η οποία εντοπίζεται στο ότι οι μεν βιώνουν βαθιά και εμπειρικά την αλήθεια, ενώ οι δεύτεροι φιλοσοφούν και προσπαθούν να εξηγήσουν τα άρρητα και υπέρλογα μυστήρια του Θεού με την ανθρώπινη και πεπερασμένη λογική.

Η Εκκλησία είναι ο θεματοφύλακας της ανοθεύτου πίστεως και παραδόσεως και, όπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος: «και εάν ημείς ή άγγελος εξ ουρανού ευαγγελίζηται υμίν παρ’ ο ευηγγελισάμεθα υμίν, ανάθεμα έστω» (Γαλατ. α΄, 8)

Έκλεισε τον λόγο του με τις φράσεις από το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας:

«Οι Προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι Διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η Οικουμένη ως συμπεφώνηκεν, η χάρις ως έλαμψεν, η αλήθεια ως αποδέδεικται, το ψεύδος ως απελήλαται, η σοφία ως επαρρησιάσατο, ο Χριστός ως εβράβευσεν, ούτω φρονούμεν, ούτω λαλούμεν, ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών. Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν. Επί τούτοις τους της ευσεβείας Κήρυκας αδελφικώς τε και πατροποθήτως εις δόξαν και τιμήν της ευσεβείας, υπέρ ης ηγωνίσαντο, ανευφημούμεν και λέγομεν• Των της Ορθοδοξίας προμάχων ευσεβών Βασιλέων, αγιωτάτων Πατριαρχών, Αρχιερέων, Διδασκάλων, Μαρτύρων, Ομολογητών», προσθέτοντας «και των αγίων Αρχιερέων της Ναυπάκτου, οι οποίοι συμμετείχαν σε Οικουμενικές Συνόδους, Μαρτυρίου, Καλλικράτους, Ειρηναίου, Αντωνίου και του Ναυπάκτου Δαμασκηνού του Στουδίτου, αιωνία η μνήμη. Αμήν».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προσφωνώντας τους Μητροπολίτας που συμμετείχαν στην θεία Λειτουργία, τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, είπε ότι τιμώνται οι Επίσκοποι Ναυπάκτου, οι οποίοι συμμετείχαν σε Οικουμενικές Συνόδους που ασχολήθηκαν με σοβαρά θεολογικά θέματα.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι η Θεότητα του Χριστού, η Υπεραγία Θεοτόκος, οι δύο φύσεις του Χριστού, θεία και ανθρωπίνη, ο Τριαδικός Θεός. Τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στους Όρους και τους Κανόνας των Οικουμενικών Συνόδων.

Στην συνέχεια τόνισε τον πνευματικό σύνδεσμο που έχει με τους τρεις Ιεράρχες, ιδιαιτέρως υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία και ενότητα που έχει με τον Μητροπολίτη Πατρών, ο οποίος είναι φιλόθεος, φιλάγιος και ευγενής, και όλα αυτά τα χρόνια έχουν αρραγή ενότητα και αγαστή συνεργασία. Ευχαρίστησε τον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο που συνέγραψε την εκκλησιαστική ιστορία της Ναυπάκτου και τον κ. Γεώργιο Γαλανόπουλο, υμνογράφο, που συνέταξε την ιερά ακολουθία των Αγίων Επισκόπων και Μητροπολιτών της Ναυπάκτου.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και πολλοί πιστοί.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου δεξιώθηκε τους Μητροπολίτες και τους πιστούς στην Αίθουσα του Ιερού Ναού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟYΡΓΙΑΣ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων