17/08/2021 18/08/2021 Στην Ενορία της Γραμμένης Οξυάς λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021. Η Γραμμένη Οξυά είναι η πλέον βόρεια Ενορία της Ναυπακτίας, στα όρια των Νομών Αιτωλίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1250 μ. και είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στο οποίο φύεται...
17 Αυγούστου, 2021 - 22:30
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2021 - 1:12

Σε υψόμετρο 1250 μ. ιερούργησε ο Μητρoπολίτης Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Σε υψόμετρο 1250 μ. ιερούργησε ο Μητρoπολίτης Ναυπάκτου

Στην Ενορία της Γραμμένης Οξυάς λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021. Η Γραμμένη Οξυά είναι η πλέον βόρεια Ενορία της Ναυπακτίας, στα όρια των Νομών Αιτωλίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1250 μ. και είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στο οποίο φύεται η οξυά.

Ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του, τον Πρωτοσύγκελλο, τον Διάκονο και τον οδηγό διανυκτέρευσαν στο Γαρδίκι Φθιώτιδος, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών στην έδρα της Μητροπόλεως στην Λαμία, όπου και ξεναγήθηκε στο νέο κτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως, που αποτελεί το κέντρο της ποιμαντικής της δραστηριότητας με πλούσιους ήδη καρπούς.

Από το Γαρδίκι ταξίδεψαν το πρωί για την Γραμμένη Οξυά περνώντας το ορεινό διάσελο του όρους Σαράνταινα σε υψόμετρο 1750 μέτρων.

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο χωριό και μετά την εορτή της Παναγίας και εκκλησιάσθηκαν. Μάλιστα, ο εκκλησιαστικός επίτροπος και ψάλτης καθηγητής ιατρικής κ. Σπύρου Παπασπύρου είπε ότι η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου είναι πολύ σημαντική, γιατί ο λαός έχει φοβηθεί και λυπηθεί από όλα αυτά τα γεγονότα, πανδημία, καύσωνες, πυρκαιές, και ζητά παράκληση και στήριξη.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στον λόγο του αναφέρθηκε στην μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λέγοντας ότι οι Χριστιανοί οφείλουμε να εισδύουμε στο βαθύτερο νόημα της εορτής και να μη παραμένουμε στην επιφάνεια και στα απλά ιστορικά γεγονότα. Υπογράμμισε τρία μεγάλα μηνύματα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το πρώτο είναι το θεολογικό μήνυμα, ότι ο Θεός της Εκκλησίας μας είναι Θεός αγάπης που αγαπά τον άνθρωπο και προσέλαβε την ανθρώπινη φύση από την Υπεραγία Θεοτόκο για να τον σώση, και δεν είναι ο αφηρημένος Θεός της μεταφυσικής που είναι κλεισμένος στην ευδαιμονία του και την ακινησία του. Το δεύτερο είναι το ανθρωπολογικό, ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού για να φθάση στην θέωση, να γίνη θεούμενος, που είναι το ύψος της ορθοδόξου ανθρωπολογίας. Και το τρίτο μήνυμα είναι η υπέρβαση του θανάτου, αφού ο θάνατος που βασανίζει και ταλαιπωρεί τον άνθρωπο και τις κοινωνίες είναι κοίμηση. Και τα τρία αυτά μηνύματα εκφράζονται στην ζωή της Θεοτόκου και στην ένδοξη Κοίμηση και μετάστασή της.

 

Παρακολουθήστε το κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου:

 

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε τον αείμνηστο π. Αθανάσιο Δρόσο που κράτησε την Εκκλησία ανοικτή για πολλά χρόνια και άφησε μνήμη αγαθού λευίτη και ευχαρίστησε τον νυν Εφημέριο π. Ιωάννη Χαμηλό, και στο πρόσωπό του όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως της Ορεινής Ναυπακτίας. Ευχαρίστησε επίσης τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, και όσους υπηρετούν σήμερα και της προηγούμενης θητείας, για την μεγάλη αγάπη και φροντίδα στην Ενορία τους, και ευχαρίστησε όλους τους κατοίκους του χωριού για την ευσέβειά τους και τους ευχήθηκε με την ευχή του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης: «να έχετε του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ τα αγαθά».

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Μετά την Θεία Λειτουργία ξεναγήθηκε από τον κ. Δημήτριο Βλάχο στο μουσείο-ναύδριο της Ενορίας, στην συνέχεια πήγε στην πλατεία του χωριού, όπου χαιρέτησε όλους τους κατοίκους και αναχώρησε για την Ναύπακτο, μια διαδρομή δυόμιση ωρών μέσα από τα θαυμάσια τοπία της ορεινής Φωκίδος και της Ορεινής Ναυπακτίας.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων