23/04/2021 23/04/2021 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μίλησε διαδικτυακά στο Ανοικτό Λαικό Πανεπιστήμιο το οποίο διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού (ΔΗΚΕΠΑ) Πέλλας, προσκεκλημένος του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Κάμτση και με την επιμέλεια του κ. Βασιλείου Πόπτση. Το θέμα του Σεβασμιωτάτου ήταν «Ο...
23 Απριλίου, 2021 - 18:05
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2021 - 17:14

Σταυρωνόμαστε εν Χριστώ, όχι μόνον την Μεγάλη Εβδομάδα

Διαδώστε:
Σταυρωνόμαστε εν Χριστώ, όχι μόνον την Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μίλησε διαδικτυακά στο Ανοικτό Λαικό Πανεπιστήμιο το οποίο διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού (ΔΗΚΕΠΑ) Πέλλας, προσκεκλημένος του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Κάμτση και με την επιμέλεια του κ. Βασιλείου Πόπτση. Το θέμα του Σεβασμιωτάτου ήταν «Ο Σταυρός και η Ανάσταση του Χριστού κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή», και το ανέπτυξε σε έξι ενότητες-υποκεφάλαια: –Το τελευταίο Πάσχα του Χριστού, –Η συμμαχία μεταξύ Πιλάτου, Ηρώδου και Ιουδαίων, –Η τρίγλωσση επιγραφή του Σταυρού, –Σταύρωση, Ταφή, Ανάσταση του Χριστού, –Το Δεσποτικόν μνημείον, και –Πάσχα, η διάβαση του Λόγου στον νού.

Και ο Σεβασμιώτατος συμπέρανε:

«Με όλα αυτά που προσπάθησα με πολύ απλό τρόπο να σας τα παρουσιάσω, γιατί αυτά είναι υψηλά θεολογικά νοήματα και, κυρίως, όπως τα παρουσιάζει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο μεγάλος αυτός μυστικός και νηπτικός και ησυχαστής Πατέρας του 7ου αιώνος, με όλα, λοιπόν, αυτά φαίνεται ότι ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής δίνει μια μυστική και ουσιαστική ερμηνεία της πνευματικής ζωής, για το τι είναι η εν Χριστώ ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι σταυρωνόμαστε εν Χριστώ, μαζί με τον Χριστό μέσα μας, όχι μόνον την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας και συνανασταινόμαστε με τον Χριστό. Αν δεν συσταυρωθή κανείς μέσα στην καρδιά του και δεν συναναστηθή με τον Χριστό, τότε στην πραγματικότητα σταυρώνει τον Χριστό. Ο άγιος Μάξιμος σε όλη την θεολογία του παρουσιάζει αυτό το δίλημμα: Ή θα συσταυρωθούμε μαζί με τον Χριστό ή θα σταυρώσουμε τον Χριστό. Άλλη τρίτη οδός δεν υπάρχει».

Ο Πρόεδρος κ. Κάμτσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τον προσκάλεσε να διδάξει διά ζώσης στο κοινό της Εταιρείας στα Γιαννιτσά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων