09/08/2020 09/08/2020 Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε σήμερα Κυριακή, 9 Αυγούστου, Αρχιερατική θεία Λειτουργία για τον άγιο Καλλίνικο (που γιόρταζε χθες για πρώτη φορά μετά την Αγιοκατάταξή του) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως π. Καλλίνικος, ο συνταξιούχος Ιεροκήρυκας π. Αντώνιος Βαζούρας –ο οποίος ας σημειωθή την...
09 Αυγούστου, 2020 - 22:56
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2020 - 23:07

Στη Ναύπακτο γιόρτασαν σήμερα τον Άγιο Καλλίνικο

Διαδώστε:
Στη Ναύπακτο γιόρτασαν σήμερα τον Άγιο Καλλίνικο

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε σήμερα Κυριακή, 9 Αυγούστου, Αρχιερατική θεία Λειτουργία για τον άγιο Καλλίνικο (που γιόρταζε χθες για πρώτη φορά μετά την Αγιοκατάταξή του) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως π. Καλλίνικος, ο συνταξιούχος Ιεροκήρυκας π. Αντώνιος Βαζούρας –ο οποίος ας σημειωθή την ημέρα αυτή συμπληρώνει 60 χρόνια από την ημέρα της κουράς του από τον άγιο Καλλίνικο στο Μεσολόγγι–, οι εφημέριοι και ο διάκονος του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε σε δύο γνωρίσματα του αγίου Καλλινίκου.

Πρώτον, το ότι χαρακτηρίσθηκε από καθηγητή Πανεπιστημίου ως «αγριολούλουδο της Ρουμελιώτικης γης», και κατ’ επέκταση στην παράδοση που έλαβε στη Ρούμελη και ιδιαίτερα από τον Ιερέα παππού του, ο οποίος αντλούσε από την παράδοση του Αγίου Όρους, το οποίο ευλαβείτο πολύ. Ο Σεβασμιώτατος, μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του, διότι στη Ναύπακτο και την Ναυπακτία γενικότερα συναντά συγγενείς και γνωστούς του Αγίου.

Δεύτερον, στο ότι έζησε όλα τα συνταρακτικά γεγονότα, εκκλησιαστικά, πολιτικά, εθνικά, του 20ου αιώνος, ασκώντας μάλιστα διοίκηση κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να αλλοιωθή και χωρίς να εκκοσμικευθή, αλλά έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή του στον Χριστό και την αιώνια ζωή, την οποία ποθούσε, και έχοντας ακραιφνές εκκλησιαστικό φρόνημα. Ο άγιος Καλλίνικος παρέμενε πάντα νηφάλιος και ξένος πολιτικών επιδράσεων και μακριά από κάθε φανατισμό. Ήταν «άνθρωπος του Θεού» –μια φράση που την έλεγε συχνά για τους άλλους– που «εφοβείτο τον Θεό και αγαπούσε την Εκκλησία».

«Και εμείς, κατά το πρότυπο του αγίου Καλλινίκου και με την Χάρη του Θεού», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, «μπορούμε ζώντας σε τραγικές καταστάσεις να παραμένουμε σε ηρεμία και γαλήνη». (μπορείτε να δείτε το video του κηρύγματος εδώ:

).

Τελέσθηκε επίσης αρτοκλασία και μοιράσθηκαν εικόνες-ευλογία του Αγίου.

Ας σημειωθή ότι και σε πολλούς άλλους Ναούς της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τελέσθηκαν θείες Λειτουργίες για τον άγιο Καλλίνικο, όπως στον Πλάτανο, απ’ όπου και οι ρίζες του γένους του, όπου τελέσθηκε ιερά αγρυπνία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πλατάνου Αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων