22/08/2021 23/08/2021 Στην Δορβιτσά Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς Ναυπακτίας, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο π. Καλλίνικο, τον Εφημέριο π. Χρήστο Χασάπη, τον συνταξιούχο Ιερέα π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο και τον Διάκονο π. Παΐσιο, ενώ εκκλησιάσθηκε και έψαλε ο συνταξιούχος Εφημέριος π. Νικόλαος...
22 Αυγούστου, 2021 - 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2021 - 3:29

Τίμησαν τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος στην Ναυπακτία

Διαδώστε:
Τίμησαν τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος στην Ναυπακτία

Στην Δορβιτσά

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Δορβιτσάς Ναυπακτίας, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο π. Καλλίνικο, τον Εφημέριο π. Χρήστο Χασάπη, τον συνταξιούχο Ιερέα π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο και τον Διάκονο π. Παΐσιο, ενώ εκκλησιάσθηκε και έψαλε ο συνταξιούχος Εφημέριος π. Νικόλαος Παπανδρέου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, και συγκεκριμένα το χωρίο της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής: «Θεού οικοδομή εστε. … θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος εστιν Ιησούς Χριστός. ει δε τις εποικοδομεί επί τον θεμέλιον τούτον χρυσόν, άργυρον, λίθους τιμίους, ξύλα, χόρτον, καλάμην, εκάστου το έργον φανερόν γενήσεται· η γαρ ημέρα δηλώσει· ότι εν πυρί αποκαλύπτεται· και εκάστου το έργον οποίόν εστι το πυρ δοκιμάσει».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ενότητα της Εκκλησίας και στο έργο κάθε Χριστιανού στην Εκκλησία, που πρέπει να θεμελιώνεται πάνω στον Χριστό και όχι σε οτιδήποτε άλλο, πρόσωπα, χαρίσματα, ιδέες κλπ. Η ενότητα της Εκκλησίας δεν είναι αφηρημένη, αλλά συνδέεται άρρηκτα με τον σεβασμό και την ενότητα μεταξύ του ιερού θεσμού της Εκκλησίας και των χαρισμάτων.

Στο τέλος της θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Εφημέριο, τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους και όλους τους εκκλησιασθέντες, μεταξύ των οποίων τον Δορβιτσιώτη ιδρυτή και επ. πρόεδρο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος εξήντλησε και παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του όλο σχεδόν τον ιστορικό υλικό για την επαρχία της Ναυπακτίας.

Η Δορβιστά, κτισμένη σε υψόμετρο 740 μ., είναι το χωριό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Δαμασκηνού του Αντιβασιλέως, και του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος Δαμασκηνού Παπανδρέου, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο τέλος της θείας Λειτουργίας. Την πλατεία του χωριού κοσμεί η προτομή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ενώπιον της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος τέλεσε τρισάγιο.

 

Στο Νιόκαστρο

Μετά την θεία Λειτουργία στην Δορβιτσά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Νιόκαστρο Ναυπακτίας (820 μ. υψόμετρο), όπου ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο διοργάνωσαν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στην μνήμη των πεσόντων Νεοκαστριτών στους αγώνες για την απελευθέρωση της Πατρίδας.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το τρισάγιο και μίλησε για την σημασία της θυσίας των ανθρώπων αυτών, αναλύοντας το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος».

Μίλησαν ακόμη ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτ. Φαρμάκη, ο Πρόεδρος του Τοπικού κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος, ενώ ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της εκδήλωσης.

Τέλος έγινε η επίδοση αναμνηστικών στους απογόνους των πεσόντων.

Μεταξύ των πεσόντων είναι και ο Στέφανος Φούντας, πατέρας του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, στον οποίον έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος. Ο Στέφανος Φούντας σκοτώθηκε στον πόλεμο του 1940 χωρίς να προλάβει να γνωρίσει το παιδί του.

Η εκδήλωση αυτή εντασσόταν στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων