18/12/2022 18/12/2022 Η Ενορία του Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας υποδέχθηκε το ιερό Λείψανο (απότμημα της δεξιάς χειρός) του Αγίου Πολυκάρπου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης. Η έλευση του ιερού Λειψάνου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μετά από αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας και έγκριση του αιτήματος από τον Μητροπολίτη...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:51
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2022 - 16:18

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου από την Αμπελακιώτισσα στην Μαμουλάδα, Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου από την Αμπελακιώτισσα στην Μαμουλάδα, Ναυπάκτου

Η Ενορία του Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας υποδέχθηκε το ιερό Λείψανο (απότμημα της δεξιάς χειρός) του Αγίου Πολυκάρπου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης.

Η έλευση του ιερού Λειψάνου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μετά από αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας και έγκριση του αιτήματος από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου.

Το ιερό Λείψανο έφερε στην Μαμουλάδα ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Πολυκάρπου Αμπελακιωτίσσης Αρχιμανδρίτης π.Πολύκαρπος Παστρωμάς και το υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού του αγίου Πολυκάρπου ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας Πρωτ. Θωμά Βαμβίνη, τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Μαμουλάδας π. Γεώργιο Σαβελώνα, τους Ιερείς π. Ιωάννη Ντζουμάνη και π. Χρήστο Χασάπη και τους Διακόνους Παΐσιο Παρασκευά και Αντώνιο Αντωνιάδη.

Στα προπύλαια τελέσθηκε δέηση και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος εισόδευσε το ιερό Λείψανο στο Ιερό Ναό και το απόθεσε προς προσκύνηση στο μέσον του Ιερού Ναού, προ του Δεσποτικού Θρόνου, σε κατάλληλα ευτρεπισμένο τραπέζι.

Ακολούθησε Εσπερινός στο ο οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος με την συμμετοχή των Κληρικών που παραβρέθηκαν στην υποδοχή του ιερού Λειψάνου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την μεγάλη αξία των ιερών λειψάνων. Ιδιαιτέρως ανέφερε δύο λόγους του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σύμφωνα με τους οποίους τα ιερά λείψανα περιβάλονται από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία είναι μεγαλύτερη δύναμη από την ψυχή. Αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή και σώμα, αλλά πρέπει να έχη και το Άγιον Πνεύμα, και να είναι πνευματικός άνθρωπος. Αυτό είχαν οι άγιοι. Όταν η ψυχή χωρίζεται από το σώμα, παραμένει η Χάρη του Θεού στα σώματα των αγίων. Έτσι εξηγούνται, η αφθαρσία, η μυροβλυσία, η θαυματουργία κ.α. των ιερών λειψάνων.

Όμως, ιδιαιτέρως τόνισε, ότι η ωφέλεια του ασπασμού των ιερών λειψάνων γίνεται ανάλογα με την πνευματική κατάσταση αυτών που τα ασπάζονται. Άλλοι από αυτούς δέχονται την καθαρτική, άλλοι την φωτιστική και άλλοι την θεοποιό ενέργεια του Θεού, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Έτσι, έχουν αξία τα ιερά λείψανα των αγίων, αλλά πρέπει να τα προσεγγίζουμε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Κατέληξε ότι με τέτοια προοπτική πρέπει να τα υποδεχόμαστε τα ιερά λείψανα και τις ιερές εικόνες στις Ενορίες μας, να διακατεχόμαστε από την θεολογία τους και να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να τα ασπαστούμε, και όχι να τα δεχόμαστε για κοινωνικούς, οικονομικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς.

Το ιερό Λείψανο παρέμεινε στον Ιερό Ναό για προσκύνηση από τους πιστούς μέχρι τις 9:00 μ.μ.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στο Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στο Όρθρο και πρεοεξήρχε στην θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης Αρχιμ. π. Πολύκαρπο, τον ιεροκήρυκα Αρχιμ. Ειρηναίο Κουτσογιάννη, τον Εφημέριο της Μαμουλάδας π. Γεώργιο Σαβελώνα και τους Διακόνους Παίσιο Παρασκευά και Αντώνιο Αντωνιάδη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο που έκανε λόγο κατά σάρκα για την γενεαλογία του Χριστού, για την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού. Αυτό έχει μεγάλη αξία διότι η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού και μπορούμε να κοινωνήσουμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Έτσι, ο Χριστός εισήλθε στην ιστορία, για να την μεταμορφώση. Η Εκκλησία εργάζεται στην ιστορία, το ίδιο και οι άγιοι. Συνδέεται η θεολογία με την ιστορία.

Στην συνέχεια ανέφερε τον λόγο του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ ότι «η αδιαφορία για την ιστορία οδηγεί πάντα σε μια αιρετική ξηρότητα». Και ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τον λόγο του αγίου Πολυκάρπου με τον οποίον αντιμετώπισε τους γνωστικούς της εποχής του, οι οποίοι ηρνούντο την σάρκωση του Χριστού και έλεγαν ότι η σταύρωσή Του δεν ήταν πραγματική.

Έγραφε ο άγιος Πολύκαρπος στους Φιλιππησίους ότι όποιος δεν ομολογεί ότι ο Χριστός ήλθε εν σαρκί «αντίχριστος εστίν». Όποιος δεν ομολογεί το μαρτύριο του Σταυρού «εκ του διαβόλου εστιν». Και όποιος μεθοδεύει τα λόγια του Χριστού προς τις επιθυμίες του και αρνείται την ανάσταση και την κρίση «πρωτότοκος εστί του Σατανά».

Κατέληξε ότι πρέπει να ομολογούμε το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού και να ζούμε τους καρπούς της, που είναι η θεία Λειτουργία και η θεία Κοινωνία του Σώματος και Αίματος του Χριστού, να ενώνουμε την ιστορία με την θεολογία της θείας αποκαλύψεως. Ευχήθηκε να εορτάσουμε την κατά σάρκα Γέννηση του Χριστού με την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία.

Κατά την απόλυση της θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Πολυκάρπου Αμπελακιωτίσσης Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Παστρωμά ο οποίος διαβεβαίωσε με σύντομο λόγο του ότι ο Άγιος κάνει θαύματα και η παρουσία του είναι ζωντανή, ανέφερε δε και ένα παράδειγμα.

Το ιερό Λείψανο παρέμεινε στον Ιερό Ναό από την αρχή του Όρθρου μέχρι τις 11:00 π.μ.

Περισσότερες φωτογραφίες από την υποδοχή του Λειψάνου ΕΔΩ

Περισσότερες φωτογραφίες από το Ιερό Λείψανο στην Μαμουλάδα ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων