20/12/2023 20/12/2023 Μια ξεχωριστή βραδιά πρόσφερε στους θεατές που προσήλθαν στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων η Σχολή Βυζαντινής, Λόγιας,  Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής “Ιωσήφ ο Υμνογράφος” ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου. Παραδοσιακά κάλαντα και χοροί, δρώμενα που αναπαράστησαν έθιμα της Ελλάδας – ειδικότερα της Θράκης, της Κρήτης και της Μακεδονίας-, αφήγηση σπουδαίων θεολογικών κειμένων και κατανυκτική...
20 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2023 - 16:30

Εκδήλωση της Σχολής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως «Άναρχος Θεός κατέβηκεν…»

Διαδώστε:
Εκδήλωση της Σχολής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως «Άναρχος Θεός κατέβηκεν…»

Μια ξεχωριστή βραδιά πρόσφερε στους θεατές που προσήλθαν στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων η Σχολή Βυζαντινής, Λόγιας,  Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής “Ιωσήφ ο Υμνογράφος” ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Παραδοσιακά κάλαντα και χοροί, δρώμενα που αναπαράστησαν έθιμα της Ελλάδας – ειδικότερα της Θράκης, της Κρήτης και της Μακεδονίας-, αφήγηση σπουδαίων θεολογικών κειμένων και κατανυκτική απόδοση ύμνων από τους ψάλτες και τους σπουδαστές της Σχολής διαμόρφωσαν ένα εορταστικό κλίμα και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στον σκοπό της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης, αναφέρθηκε με έμφαση στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βρνάβας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Τη μουσικοθεατρική παράσταση δημιούργησαν με ιδιαίτερη φροντίδα οι Σπουδαστές Βυζαντινής Μουσικής, με Χοράρχη τον Καθηγητή της Σχολής και Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού Διονύσιο Βλέτση, η Χορωδία με  Χοράρχη την Καθηγήτρια της Σχολής Εύη Κουτσαυτάκη και σολίστ τον π. Χρήστο Καρακούδη και οι καθηγητές μουσικών οργάνων της Σχολής: Αστέριος Τράκας (Βιολί και Διεύθυνση Ορχήστρας), Σάκης Ξενούδης (Κανονάκι), Γιώργος Νταβλιάκος (Γκάιντα – Καβάλι), Ελισάβετ Τράκα (Λαούτο), Λευτέρης Παύλου (Κρουστά), Γιώργος Σφακιανάκης (Κρητική Λύρα), Γιώργος Πλαζομίτης (Κρητικό Λαούτο) και Γιώργος Μουρατίδης (Ποντιακή Λύρα).

Συμμετείχαν, επίσης, τα χορευτικά τμήματα του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Λυκεσά, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου με χοροδιδάσκαλο τον Ανδρέα Παπουκίδη, και ο Σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας με χοροδιδασκάλους τούς: Παναγιώτη Βαρότση, Νικολέττα Διακάκη και Έλλη Τόρρε. Κείμενα των π. Αλεξάνδρου Σμέμαν, Ηλία Βουλγαράκη και Θανάση Παπαθανασίου διάβασε ο Δημήτρης Μέκο.

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων