13/03/2023 13/03/2023 Παρουσία του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου η Έκθεση Προσφυγικών Κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως τίτλο: «Μικρά Ασία Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης» στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε., στη Μονή Λαζαριστών. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων τιμήθηκαν...
13 Μαρτίου, 2023 - 21:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 21:11

Έκθεση για τη Μικρά Ασία εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Έκθεση για τη Μικρά Ασία εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου η Έκθεση Προσφυγικών Κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως τίτλο: «Μικρά Ασία Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης» στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε., στη Μονή Λαζαριστών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων τιμήθηκαν η τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, για τη σχέση και τη συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιστορίας και της παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο. Και οι δύο βαθιά συγκινημένες ανέβηκαν στη σκηνή και παρέλαβαν τα τιμητικά βραβεία από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα με την κα Ντενίση να μιλά για την ταινία της “Σμύρνη μου Αγαπημένη”, η οποία προβάλλεται παγκοσμίως.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμος εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης η οποία έχει μεγαλύτερη αξία πέρα από αρχαιολογική για την ιστορία ενώ τη χαρακτήρισε ως μια αξία ψυχικής και εσωτερικού βαπτίσματος.

“Έχει τόσους θησαυρούς και τόση μεγάλη ιστορία η πατρίδα μας, που μπορούμε να μάθουμε όλοι μαζί πως να ξεπεράσουμε τις μικρότητες και τις δυσκολίες”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι “Είμαστε μια οικογένεια που σκέπτεται για έναν τόπο που πρέπει να μένει ενωμένος. Να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ειδικά την παρακμή”.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στο δυστύχημα των Τεμπών, τόνισε ότι τα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης τελούνται υπό τη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας που μας έχει συγκλονίσει όλους. “Γεγονότα όπως αυτό των Τεμπών έρχονται να καταδείξουν ότι πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία να απαλλαγούν οριστικά από παθογένειες του παρελθόντος. Η Ελλάδα οφείλει να πετύχει την αναγκαία μεγάλη υπέρβαση, οφείλει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη διαδικασία ενός συνολικού σχηματισμού και εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την έκθεση, η κα Μενδώνη επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και όλα όσα παρουσιάζονται στην έκθεση είναι πολύ διδακτικά με συναισθηματική αξία για τους πολίτες και την ιστορία του τόπου.

Η έκθεση

Μεταξύ των 85 συνολικά εκθεμάτων συγκαταλέγονται κειμήλια από Ενοριακούς Ναούς και από το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως: φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα, καθώς και έντυπες εκδόσεις (εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου).

Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα. Παρότι δε, σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, είναι αφενός νεότερα ως προς τη χρονολόγηση και αφετέρου πολλά από αυτά αποτελούν προϊόντα λαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, ωστόσο περικλείουν και εμπεριέχουν συναισθηματικές μνήμες, τον αγώνα, την αγωνία και τον πόνο των προσφύγων, γνωρίσματα που τα καθιστούν ανεκτίμητα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνιστά φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, στα δυτικά του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, υπήρξε κατεξοχήν χώρος υποδοχής προσφύγων από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές της Θεσσαλονίκης αλλά και δήμαρχοι της πόλης.

Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών από τις 13 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00 – 18.00.

Είσοδος Ελεύθερη.

Πηγή: thesstoday

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων