13/03/2023 13/03/2023 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε. στη Μονή Λαζαριστών, η έκθεση Προσφυγικών κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τον τίτλο: «Μικρά Ασία, χαίρε! Κιβωτός μνήμης». Φωτορεπορτάζ ope.gr Ραφαήλ Γεωργιάδης Ο Αρχιεπίσκοπος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα...
13 Μαρτίου, 2023 - 22:06
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 22:25

Φωτορεπορτάζ ope.gr από την Έκθεση για τη Μικρά Ασία που εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διαδώστε:
Φωτορεπορτάζ ope.gr από την Έκθεση για τη Μικρά Ασία που εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε. στη Μονή Λαζαριστών, η έκθεση Προσφυγικών κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τον τίτλο: «Μικρά Ασία, χαίρε! Κιβωτός μνήμης».

  • Φωτορεπορτάζ ope.gr Ραφαήλ Γεωργιάδης
Ο Αρχιεπίσκοπος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα επισκέφθηκε την τοπική Εκκλησία, για να παραστεί στην εκδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης με ιστορικά κειμήλια από την Μικρά Ασία. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης και τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως, ενώ παρέστησαν, οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως για την πρόσκληση και εξέφρασε την συγκίνησή του για την έκθεση, η οποία τον μετέφερε σε μία άλλη ατμόσφαιρα, σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν το σπίτι τους και την περιουσία τους και έφεραν μαζί τους, μόνο ό,τι μπορούσαν και αισθάνονταν ότι είχε περισσότερη σημασία για αυτούς.
Επίσης, αναφέρθηκε στα σημαντικά κειμήλια που φιλοξενούνται στην έκθεση και σε άλλο σημείο έκανε λόγο για τις καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας πως είμαστε μία οικογένεια. Μίλησε, ακόμη, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και επεσήμανε ότι αυτό που μας δυσκολεύει σήμερα και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το ξεπεράσουμε είναι η παρακμή και όχι η κρίση. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι χρειάζεται όλοι μαζί, Εκκλησία, Πολιτεία, Τοπικές αρχές και λαός να συνεργαζόμαστε τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, αλλά είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν.

“Έχει τόσους θησαυρούς και τόση μεγάλη ιστορία η πατρίδα μας, που μπορούμε να μάθουμε όλοι μαζί πως να ξεπεράσουμε τις μικρότητες και τις δυσκολίες”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι “Είμαστε μια οικογένεια που σκέπτεται για έναν τόπο που πρέπει να μένει ενωμένος. Να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ειδικά την παρακμή”, είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στο δυστύχημα των Τεμπών, τόνισε ότι τα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης τελούνται υπό τη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας που μας έχει συγκλονίσει όλους. “Γεγονότα όπως αυτό των Τεμπών έρχονται να καταδείξουν ότι πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία να απαλλαγούν οριστικά από παθογένειες του παρελθόντος. Η Ελλάδα οφείλει να πετύχει την αναγκαία μεγάλη υπέρβαση, οφείλει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη διαδικασία ενός συνολικού σχηματισμού και εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την έκθεση, η κα Μενδώνη επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και όλα όσα παρουσιάζονται στην έκθεση είναι πολύ διδακτικά με συναισθηματική αξία για τους πολίτες και την ιστορία του τόπου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνιστά φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης υπήρξε κατεξοχήν χώρος υποδοχής των προσφύγων από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.
Μεταξύ των 85 εκθεμάτων συγκαταλέγονται κειμήλια από ενοριακούς ναούς από το μουσείο «Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως, φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα καθώς και έντυπες εκδόσεις εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου.
Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, είναι αφενός νεότερο ως προς την χρονολόγηση και αφετέρου πολλά από αυτά αποτελούν προϊόντα λαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, ωστόσο περικλείουν και εμπεριέχουν συναισθηματικές μνήμες τον αγώνα, την αγωνία και τον πόνο των προσφύγων, γνωρίσματα που τα καθιστούν ανεκτίμητα. Κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων τιμήθηκαν οι κυρίες Χάρις Αλεξίου και Μιμή Ντενίση, για τη σχέση, την συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιστορίας και της παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο.
Η Έκθεση θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών έως τις 30 Ιουνίου 2023. Οι ώρες λειτουργίας είναι, από Δευτέρα-Κυριακή 10:00 – 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων