05/03/2024 05/03/2024 Με επίπεδο και ποιότητα διοργανώθηκε η 1η Συνάντηση Φιλαναγνωσίας από το Ζάππειο Γυμνάσιο- Λύκειο και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Το άνοιγμα στη λογοτεχνία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωμιοσύνης που ιδρύθηκε το 1875. Η συνάντηση υλοποιήθηκε σε δυο χώρους: στην αίθουσα τελετών  και στη βιβλιοθήκη. Η θεματική αφορούσε...
05 Μαρτίου, 2024 - 21:51
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2024 - 22:02

Η 1η Συνάντηση Φιλαναγνωσίας από το Ζάππειο Γυμνάσιο- Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Διαδώστε:
Η 1η Συνάντηση Φιλαναγνωσίας από το Ζάππειο Γυμνάσιο- Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Με επίπεδο και ποιότητα διοργανώθηκε η 1η Συνάντηση Φιλαναγνωσίας από το Ζάππειο Γυμνάσιο- Λύκειο και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Το άνοιγμα στη λογοτεχνία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωμιοσύνης που ιδρύθηκε το 1875.

Η συνάντηση υλοποιήθηκε σε δυο χώρους: στην αίθουσα τελετών  και στη βιβλιοθήκη. Η θεματική αφορούσε την Κωνσταντινούπολη. Την ευθύνη της επιλογής των κειμένων είχαν οι φιλόλογοι του Ζαππείου : κ. Κορνηλία Τσεβίκ Μπαιβερντιάν και η κ. Χριστίνα Γκοβέση. Κεντρικοί άξονες των κειμένων: η τοπογραφία και η προσωπογραφία.

Η ομάδα της Ι. Μητρόπολης που συμμετείχε στην 1η Συνάντηση αποτελούνταν από 6 μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικούς.

Την ευθύνη επιλογής των κειμένων είχε η φιλόλογος και διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης κ. Μαρία Χαραλαμπίδου την οποία πλαισίωσαν οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Κεναμέα, φιλόλογος και Σαββούλα Φιρινίδου, δασκάλα Ειδικής Αγωγής. Μέσα από τα ερανισμένα κείμενα, τα οποία απέδωσαν οι μαθήτριες – μέλη της Παιδικής Μητροπολιτικής Χορωδίας « Μελωδοί της χαράς» αναδύθηκε η μορφή του ευεργέτη Ζάππα, η μέριμνα του για τη λειτουργία του Σχολείου καθώς και το πατρικό του ενδιαφέρον του για  τις πνευματικές του θυγατέρες – διευθύντριες, Ευθαλία Αδάμ και Καλλιόπη Κεχαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και μαθήτριες του Ζαππείου με εκφραστικότητα και αισθαντικότητα απέδωσαν τα κείμενά τους ενώ με την ερμηνεία των  παραδοσιακών τραγουδιών  και την εκτέλεση παραδοσιακών χορών  κατάφεραν να πυροδοτήσουν  τον ενθουσιασμό όλων των παρευρισκομένων.

Η «οικοδέσποινα», Διευθύντρια του Ζαππείου κ. Ρίκα Μπεκιάρη Παντελάρα είχε την ευθύνη του γενικού συντονισμού και όλης της διοργάνωσης η οποία, κατά κοινή ομολογία,  υπήρξε άρτια και στην τελευταία λεπτομέρεια της.

Παρόντες στη λογοτεχνική συνάντηση ήταν η Αν. Συντονίστρια της Ομογενειακής Εκπαιδευσης κ. Ευαγγελία Ρόγκα, ο υποδιευθυντής του Ζαππείου κ. Özcan Şabudak η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζαππείου κ. Ευαγγελία Κανάρη, καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ζαππείου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας υποστήριξε την όλη διοργάνωση προσφέροντας ως δώρο ευλογίας όλα τα αναμνηστικά δώρα και δηλώνοντας την σταθερή του πρόθεση να είναι αρωγός σε κάθε εκπαιδευτική δράση με τα Ομογενειακά Σχολεία της Κωνσταντινούπολης.

Η ομάδα της Μητρόπολης είχε την εξαιρετική ευλογία να επισκεφθεί το Φανάρι και να λάβει την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

                                                              

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων