18/10/2020 18/10/2020 Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας. Πλήθος πιστών, τηρώντας πάντα τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα, έσπευσε να εκδηλώσει την οφειλόμενη τιμή στον Ευαγγελιστή Λουκά «τον αγαπητόν ιατρόν και συνεργόν του Αποστόλου Παύλου». Ο Σεβασμιώτατος άρχισε το κήρυγμά του, δίνοντας το...
18 Οκτωβρίου, 2020 - 22:46
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2020 - 22:41

Μητροπολίτης Νεαπόλεως: «Για να κατατροπώσουν τον θάνατο…»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Νεαπόλεως: «Για να κατατροπώσουν τον θάνατο…»

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας.

Πλήθος πιστών, τηρώντας πάντα τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα, έσπευσε να εκδηλώσει την οφειλόμενη τιμή στον Ευαγγελιστή Λουκά «τον αγαπητόν ιατρόν και συνεργόν του Αποστόλου Παύλου».

Ο Σεβασμιώτατος άρχισε το κήρυγμά του, δίνοντας το στίγμα της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας: «οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Εκκλησία, με το κάλεσμα της καμπάνας, για να λατρεύσουν τον Θεό, να κοινωνήσουν το Άχραντο Σώμα και Αίμα του Χριστού, για να νικήσουν την αρρώστια και να κατατροπώσουν το θάνατο».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τη βιοτή του αγίου Λουκά, ο οποίος συνδύασε άριστα την επιστημοσύνη της ιατρικής ιδιότητας με την ευαισθησία του καλλιτέχνη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αγιογράφηση του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μετά το θάνατο του απόστολου των Εθνών, περιόδευσε στη Θήβα, στη Βοιωτία και επισφράγισε την αγάπη του για το Θεό με τον μαρτυρικό, δια του απαγχονισμού, θάνατό του».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ακόμα ότι στη συγγραφική παραγωγή του Ευαγγελιστή συγκαταλέγεται και το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. «Οι Πράξεις» είναι το σύγγραμμα στο οποίο ιστορείται η ζωή των πρώτων χριστιανών που διέπονταν από αισθήματα φιλοθεΐας και φιλαλληλίας.

Τα κείμενα του ευαγγελιστή Λουκά, είπε κατακλείοντας το λόγο, αποτελούν ατομική πρόσκληση προς κάθε χριστιανό για ζωή ιεραποστολική και πνευματική.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Θεόδωρο Μαστορέκα και το οφίκιο του Οικονόμου στον π. Λάζαρο Βύρλιο, εξέφρασε ακόμα δια πολλών τις ευχαριστίες του προς τον προς τον π. Βασίλειο Βύρλιο, προϊστάμενο του Ιερού Ναού για τις άοκνες προσπάθειές του υπέρ του ευπρεπισμού του Ναού και της διαποίμανσης του ευσεβούς λαού του Θεού, καθώς επίσης και για το σπουδαίο γεγονός της προσφοράς δυο παιδιών του στο ιερατικό λειτούργημα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τον Λουκά Βύρλιο και τον Κυριάκο Καναράκη.

Την ίδια ώρα στην κατακόμβη του Ναού διενεργούνταν αιμοδοσία. Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε αίμα προσφέροντας 1.000 φιάλες αίματος ετησίως.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο και τη δράση του τιμωμένου Αποστόλου και Ευαγγελιστού. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον κύριο Δημήτριο Βύρλιο, ιεροψάλτη και διακονητή της ενορίας.

Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων