18/02/2023 18/02/2023 Στην ημερίδα με θέμα «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης» που διοργάνωσε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης η «Μακεδονία της Κυριακής» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας μετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Ο ποιμενάρχης της Δυτικής...
18 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2023 - 19:44

Στην Ημερίδα «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης» ο Μητροπολίτης Βαρνάβας

Διαδώστε:
Στην Ημερίδα «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης» ο Μητροπολίτης Βαρνάβας

Στην ημερίδα με θέμα «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης» που διοργάνωσε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης η «Μακεδονία της Κυριακής» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας μετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ο ποιμενάρχης της Δυτικής Θεσσαλονίκης μετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής», αφού επεσήμανε τις παθογένειες και τα προβλήματα στα δυτικά της πόλης, τόνισε κατά την εισήγησή του τη διαχρονική προσφορά της τοπικής Εκκλησίας στην περιοχή με την ανάπτυξη μεγάλης δραστηριότητας στον πνευματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό τομέα.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμαινε την ευθύνη όλων για τη διασφάλιση της ενότητας και της κοινωνικής συνοχής σημειώνοντας   χαρακτηριστικά πως αυτό μπορεί να γίνει «όταν όλοι κατεβάσουμε τους τόνους στις εξαγγελίες. Όταν αφήσουμε στην άκρη τα μεγάλα λόγια και τις όποιες τεχνητές διαιρέσεις. Και με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης σε όποιο χώρο κι αν ανήκουμε, όποιο θεσμό κι αν υπηρετούμε να εργαστούμε φιλότιμα και αποτελεσματικά».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας επεσήμανε ότι «η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό της αλλά για το λαό της. Γι’ αυτό, και παρά τα προβλήματα και την άδικη κριτική που συχνά δέχεται, στέκεται πάντοτε όρθια και πρωτοπόρος στον μετασχηματισμό της κοινωνίας».

Απαντώντας δε στο γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται έντονα και ενεργά με τα προβλήματα της μητροπολιτικής του επαρχίας ανέφερε: «εγώ είμαι πνευματικός πατέρας και υπηρέτης των ανθρώπων. Δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι πολιτικό πρόσωπο με την τρέχουσα έννοια του όρου. Κύρια δουλειά μου είναι να εξασφαλίζω την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και να διευκολύνω το έργο των εκπροσώπων του λαού για συνεργασία, φιλοκαλία, ομορφιά και δημιουργικότητα».

Η προσφορά της Εκκλησίας

Καταθέτοντας δε την έμπρακτη προσφορά της τοπικής Εκκλησίας στη διασφάλιση της συνοχή και της ενότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη παρουσίασε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μητρόπολης τονίζοντας ότι «κοινωνική συνοχή είναι τα συσσίτια και οι άλλες κοινωνικές δράσεις της Εκκλησίας, χωρίς καμία οικονομική στήριξη. Είναι οι 1000 γυναίκες της περιοχής που κάθε μέρας μαγειρεύουν για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, μένοντας για ώρες μακριά από τις οικογένειές τους.

Έτσι μοιράζονται οι χιλιάδες μερίδες φαγητού στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Αυτή είναι η ουσία της κοινωνικής συνοχής και εγώ υποκλίνομαι με σεβασμό σε αυτές τις γυναίκες».

Στόχος της ημερίδας στην οποία συμμετείχαν μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, θεσμικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες της πόλης, ήταν η ανάδειξη προβλημάτων, αιτημάτων αλλά και των προοπτικών της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του  βήματος το οποίο δόθηκε από τους διοργανωτές σε παράγοντες της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, καλώντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία να τοποθετηθεί και να δεσμευτεί για την επίλυση και υλοποίησή τους.

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων