19/05/2019 19/05/2019 Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 ,στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πορταΐτισσας , οι πατέρες του Ναού και πλήθος πιστών είχαν τη μεγάλη ευλογία να υποδεχτούν την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, από την Ι. Μονή Παναγίας Μακρυμάλλη Ευβοίας. Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου...
19 Μαΐου, 2019 - 14:52

Στο Ωραιόκαστρο η Τίμια Κάρα του Αγ. Παρθενίου

Διαδώστε:
Στο Ωραιόκαστρο η Τίμια Κάρα του Αγ. Παρθενίου

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 ,στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πορταΐτισσας , οι πατέρες του Ναού και πλήθος πιστών είχαν τη μεγάλη ευλογία να υποδεχτούν την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, από την Ι. Μονή Παναγίας Μακρυμάλλη Ευβοίας. Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Ο π.Γεώργιος Μπέτας αρθρώνοντας λόγο γνήσια πατερικό αναφέρθηκε στο Θεομητορικό Πρόσωπο της Παναγίας μας και στη συμβολή Της στο μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του οικονόμου στον π. Γεώργιο Ματθαιόπουλο και χειροθέτησε έναν αναγνώστη.

Ο Συναξαριστής παραδίδει:

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων