13/02/2021 13/02/2021 Με λιτότητα εορτάστηκε φέτος η μνήμη του πολιούχου Πρεβέζης Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους χωρίς όμως την καθιερωμένη λιτάνευση, εξαιτίας των ιδιαιτέρων συνθηκών. Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος, π. Δημήτριος Μπόκος, ο οποίος...
13 Φεβρουαρίου, 2021 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2021 - 11:10

Εορτάστηκε λιτά ο Πολιούχος Πρεβέζης

Διαδώστε:
Εορτάστηκε λιτά ο Πολιούχος Πρεβέζης

Με λιτότητα εορτάστηκε φέτος η μνήμη του πολιούχου Πρεβέζης Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους χωρίς όμως την καθιερωμένη λιτάνευση, εξαιτίας των ιδιαιτέρων συνθηκών.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος, π. Δημήτριος Μπόκος, ο οποίος αναφερόμενος στην βιωτή του τιμώμενου Αγίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η μαρτυρία του Αγίου δεν ήταν μια απλή λεκτική ομολογία αλλά μια έμπρακτη και όντως μαρτυρική κατάθεση.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η ζωή μας ολόκληρη όπως και η ζωή των Αγίων πρέπει ως σημείο αναφοράς, αρχή, κέντρο και τέλος να έχει τον Χριστό. Το καλό να το κάνουμε στο όνομα του Χριστού. Για χάρη του Χριστού. Στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας να βλέπουμε τη μορφή του Χριστού, αφού ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού.

Την κυριώνυμο ημέρα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου εψάλη ο Όρθρος και εν συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος  αφορμώμενος από τον βίο του Αγίου τόνισε δύο βασικά χαρακτηριστικά των μαρτύρων, την ακράδαντη πίστη τους, και την άκαμπτη γενναιότητά τους.

Τόνισε ότι όταν υπάρχει η αταλάντευτη, η ακλόνητη, η αμετάθετη απόφαση του μάρτυρα, κάθε πιστού, κάθε χριστιανού να φθάσει στο μαρτύριο, αν με λίγα λόγια βιώνει την πίστη στον Χριστό όχι ως θεωρητικό σχήμα ή συναισθηματική κατάσταση τότε ποθεί να παραμείνει ενωμένος με Εκείνον, εφόσον έχει γνωρίσει τη γλυκύτητα της εν Χριστώ ζωής και έχει γευθεί την μετά του Χριστού κοινωνία.

Το μαρτύριο αποτελεί δώρο Θεού και οδό σωτηρίας σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο. Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τον Άγιο Χαράλαμπο αλλά και τους μάρτυρες της Εκκλησίας ως πρότυπα αληθινής αντιστάσεως, ενώ ειδικότερα δε στις μέρες μας, που τα πάντα καταρρέουν, μας καλούν σε πνευματική αντίσταση.

Οι ιερές ακολουθίες ετελέσθησαν με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας κατά του Covid-19.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων