29/09/2023 30/09/2023 Με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πρεβέζης η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης εόρτασε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος Μητροπολίτου Νικοπόλεως του Ομολογητού την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023. Την παραμονή, 27 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ., τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως...
29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2023 - 0:33

Η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος στην Πρέβεζα

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος στην Πρέβεζα

Με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πρεβέζης η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης εόρτασε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος Μητροπολίτου Νικοπόλεως του Ομολογητού την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Την παραμονή, 27 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ., τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου συμπαραστατουμένου από ιερείς της Μητροπόλεως.

Κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου, την διακονία του λόγου ανέλαβε ο θεολόγος και φιλόλογος κ. Ιωάννης Φακάζης, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στον βίο του Αγίου Αλκίσωνος και στους αγώνες του κατά της αιρέσεως του Μονοφυσιτισμού, που την εποχή εκείνη ταλαιπωρούσε την Εκκλησία και κατέληξε ότι χρειάζεται το ομολογιακό φρόνημα από κλήρο και λαό, ώστε να λάμψει η αλήθεια, η οποία στις μέρες μας είναι δυσεύρετη, προέτρεψε δε ο καθένας στο μέτρο του δυνατού να μιμηθεί τον Άγιο ιεράρχη καθώς «τιμή Αγίου, μίμησις Αγίου».

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ομίλησε επί της ευαγγελικής περικοπής, αναφερθείς στους λόγους του Κυρίου, ότι ο Ίδιος είναι η θύρα μέσα από την οποία εάν εισέλθει ο άνθρωπος θα βρεί την αιώνια τροφή, δηλαδή τροφή αθανασίας και την αιώνια ζωή. Παρότρυνε δε τους πιστούς να έχουν μία ουσιαστικότερη σχέση με τα τελούμενα στη θεία λατρεία και όχι να παραμένουν θεατές και ακροατές.

Επεσήμανε ότι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής είναι η διάθεση με την οποία προσεγγίζει ο πιστός τα μυστήρια της Εκκλησίας, αφού κάθε τι μέσα στο Ναό, (άμφια, σκεύη, κ.λπ.), αποτελεί φανέρωση του μυστηρίου της πίστεως, πίστεως που είναι βίωμα και κοινωνία με το Θεό, συνέδεσε δε τα ανωτέρω με το πρόσωπο του εορταζομένου αγίου και τους αγώνες του για την επικράτηση της αληθούς πίστεως στην Εκκλησία, δηλαδή της Ορθόδοξης πίστης.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων