22/10/2022 23/10/2022 Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πρεβέζης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, τιμήθηκε η 110η Επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης της Πρέβεζας από τον Οθωμανικό ζυγό, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022. Στην Θεία Λειτουργία και την επίσημη δοξολογία που ακολούθησε αμέσως μετά, παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης...
22 Οκτωβρίου, 2022 - 16:54
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2022 - 2:57

Η Πρέβεζα τίμησε την 110η Επέτειο της Απελευθέρωσης

Διαδώστε:
Η Πρέβεζα τίμησε την 110η Επέτειο της Απελευθέρωσης

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πρεβέζης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, τιμήθηκε η 110η Επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης της Πρέβεζας από τον Οθωμανικό ζυγό, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.

Στην Θεία Λειτουργία και την επίσημη δοξολογία που ακολούθησε αμέσως μετά, παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, οι Βουλευτές Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης και κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος, η Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Χρυσούλα Τόμπρου – Γκίνη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Προισταμένη της Β’/θμιας Εκπαίδευσης κ. Φανή Μπισκανάκη, ο Διευθυντής Σπουδών της ΑΕΝ Πρέβεζας κ. Παντελής Κίκερης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς και σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων της πόλεως.

 

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταδικτατορικός ερευνητής Γαλλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Κοσμάς Κοψάρης.

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τους Φορείς της πόλης στο Μνημείο Ελευθερίας πλησίον του κάστρου του Αγίου Ανδρέα.

 

 

Οι εορτασμοί για τα 110 χρόνια Ελευθερίας της Πρέβεζας ξεκίνησε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του Αγίου Ιωάννη στη Νικόπολη όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας Κωνσταντίνα Πετροπούλου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον ιστορικό, φιλόλογο και συγγραφέα Λευτέρη Παπακώστα, ο οποίος ανέδειξε τις διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για την επίλυση του Ηπειρωτικού ζητήματος συνθέτοντας παράλληλα το παζλ που οδήγησε στην απελευθέρωση της Πρέβεζας και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό.

Παράλληλα ο γνωστός σκιτσογράφος Γρηγόρης Γεωργίου ξενάγησε τους παρευρισκομένους στην έκθεση γελοιογραφίας με σκίτσα που αποτυπώνουν τα δεινά, τις δύσκολες στιγμές, την ελπίδα, τα συναισθήματα που γεννούν οι πόλεμοι.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στο σήμερα στην εποχή των διεθνών ανακατατάξεων και κρίσεων, αλλά και της κλιμακούμενης έντονης απειλής από την Τουρκία σημειώνοντας «ας γίνει το μήνυμα της απελευθέρωσης πηγή έμπνευσης προόδου και ελπίδας στο αύριο μέσα από το δρόμο της εξωστρέφειας και της εναρμόνισης με την εξέλιξη, σπάζοντας τα φράγματα από εσωστρεφείς ιδεοληψίες και ματαιοδοξίες ανασφάλειας, αλλά και της τυφλής άρνησης στο νέο και στο μέλλον».

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων στο οποίο χαιρέτησε ο ίδιος, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένεια Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας και η αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Χρυσούλα κ. Τόμπρου -Γκίνη, ως εκπρόσωπος του Δικτύου Πάφου. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην απελευθέρωση, μίλησε για διαχρονική σημασία της ελευθερίας σε συνάρτηση με τη σημερινή εποχή των προκλήσεων και προσέφερε στον κ. Μπαλέρμπα και την κ. Τόμπρου το βιβλίο με το οδοιπορικό στην παλιά Πρέβεζα. Αμέσως μετά το Χορευτικό του Δήμου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Αλέξανδρου Καρτεζίνη παρουσίασε χορούς από την Ήπειρο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων