11/04/2024 12/04/2024 Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: Γονείς και παιδιά στην εφηβεία το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στην Πρέβεζα και την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στην Φιλιππιάδα, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των γονέων που την παρακολούθησαν. Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κίσσας, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας ο...
11 Απριλίου, 2024 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2024 - 0:54

Ομιλία στη Σχολή Γονέων της Ι.Μ. Πρεβέζης με θέμα: «Γονείς και παιδιά στην εφηβεία»

Διαδώστε:
Ομιλία στη Σχολή Γονέων της Ι.Μ. Πρεβέζης με θέμα: «Γονείς και παιδιά στην εφηβεία»

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: Γονείς και παιδιά στην εφηβεία το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στην Πρέβεζα και την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στην Φιλιππιάδα, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των γονέων που την παρακολούθησαν.

Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κίσσας, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: Η εφηβεία, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά τη γέννηση, είναι το στάδιο ανάπτυξης του ατόμου στο οποίο ο έφηβος βάζει τις βάσεις για να μπορέσει να σταθεί ανεξάρτητος. Ξέρουμε πότε αρχίζει, αλλά δεν ξέρουμε πότε τελειώνει.

Είναι μία περίοδος κρίσεων, μία μεταλλαγή μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης, με κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή εναλλαγή των συναισθημάτων.

Την περίοδο αυτή ο έφηβος αντιστέκεται βίαια στις παρεμβάσεις των γονιών και στον έλεγχο καθοδήγησης, καθώς επιθυμία του είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο και να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια. Οι συγκρούσεις είναι κάτι το φυσιολογικό. Η οικογένεια είναι ένας χώρος που οι έφηβοι θα πειραματίζονται με αγάπη και όρια.

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής επεσήμανε πως ο έφηβος νιώθει την ανάγκη να ανήκει σε μια δομή, σε μια παρέα, στην οποία και υποτάσσεται για να μπορεί να είναι μέλος και να μην εξοστρακισθεί. Οι συνομήλικοι είναι το βοηθητικό εγώ του εφήβου που ρυθμίζει το άγχος για την αυτοεκτίμησή του. Σκέπτεται μεν να μην μπεί σε κανένα «λούκι», αλλ’όμως θέλει και να ανήκει κάπου. Χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι οι φαντασιώσεις παντοδυναμίας. Ο έρωτας μπαίνει στο χώρο της φιλοσοφίας και των ιδεών που τον βοηθάει στην απόκτηση ταυτότητας. Ένα σύστημα πιστεύω και ιδεών είναι ψυχική ανάγκη που του δίνει εσωτερική συνοχή. Η Εκκλησία είναι ένας χώρος που προσφέρει πίστη που την έχει ανάγκη ο έφηβος.

Εν συνεχεία ο ομιλητής είπε πως η βία και η επιθετικότητα είναι μέσα στη φύση του εφήβου και κάποτε είναι τρομακτικής εντάσεως, γι’αυτό και το στοίχημα στην οικογένεια είναι να αντέξει την επιθετικότητα, να μην αντεκδικηθεί, αλλά ούτε και να διαλυθεί και εξήγησε πως οι πράξεις βίας ακόμα και στο ίδιο του το σώμα είναι πράξεις εκτόνωσης, γιατί το σώμα είναι το πεδίο όλων των μαχών. Και κατέληξε πως για να βοηθηθεί ο έφηβος πρέπει να καταλάβουμε τι τον κάνει και κάνει τέτοια πράγματα και πως αν θέλουμε να καταλάβουμε τους εφήβους πρέπει να θυμηθούμε τους εαυτούς μας όταν είμαστε έφηβοι.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος έκανε εύστοχες επισημάνσεις πάνω σε διάφορα σημεία της ομιλίας, υπεβλήθησαν δε από τους γονείς ερωτήσεις. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους γονείς και προσφέρθηκε σε όλους ένα μικρό κέρασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων