21/09/2022 21/09/2022 Στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων στην Πρέβεζα, ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Την παρουσίαση είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης Αρχιμανδρίτης π. Σίμων Δημογέροντας, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου....
21 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:44
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 - 11:04

Πρεβέζης Χρυσόστομος: Μεγάλη η προσφορά των προσφύγων στη δημιουργία της νέας Ελλάδας

Διαδώστε:
Πρεβέζης Χρυσόστομος: Μεγάλη η προσφορά των προσφύγων στη δημιουργία της νέας Ελλάδας

Στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων στην Πρέβεζα, ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Την παρουσίαση είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης Αρχιμανδρίτης π. Σίμων Δημογέροντας, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

Χρέος να διδαχθούμε από τα τραγικά γεγονότα

Στην εκδήλωσε χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά των προσφύγων στη δημιουργία της νέας Ελλάδας, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τις γνώσεις τους, τον πολιτισμό τους, την ψυχή τους και συνδιαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Τόνισε το χρέος μας να διδαχθούμε από τα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών και να αξιοποιήσουμε την πνευματική αυτή παρακαταθήκη και ιστορική εμπειρία καλλιεργώντας με σύνεση και ομοψυχία τις εθνικές αρετές μας.

Τέλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, οι οποίοι έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση, τους ομιλητές και όλους τους παρευρεθέντες, ιδιαίτερα δε τον τρίτο ομιλητή κ. Σπύρο Σκλαβενίτη, ο οποίος είχε τη μέριμνα της οργάνωσης της ημερίδας.

Οι ομιλητές

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Από τη Μικρασιατική Εκστρατεία στην Καταστροφή: Αναστοχασμοί 100 χρόνια μετά».

Ο ομιλητής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την μικρασιατική εκστρατεία, στις δυσκολίες, το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο και στην στάση των ξένων δυνάμεων.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή: η άφιξη των προσφύγων και η δίκη των Εξ».

Στην ομιλία του εστίασε στην άφιξη των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο μετά την μικρασιατική καταστροφή, στον τρόπο που διεσπάρησαν αυτοί σε αυτόν και στην περίφημη δίκη των Εξ.

Τέλος τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε ο κ. Σπύρος Σκλαβενίτης, δρ. Ιστορίας, προιστάμενος Τμήματος ΓΑΚ Πρέβεζας με θέμα: «Μια νέα πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες». Στην εισήγησή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άφιξη των προσφύγων στην πόλη της Πρέβεζας το 1922 και μεταγενέστερα, και στην εν γένει κατάσταση διαβίωσής τους, τονίζοντας την προσφορά των Αρχών και της τοπικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της εγκατάστασής τους στη νέα τους πατρίδα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων