14/11/2023 14/11/2023 Τα ονομαστήριά του εόρτασε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πρεβέζης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος την Κυριακή 12 και την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε μέγας δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου. Τον θείο λόγο κήρυξε...
14 Νοεμβρίου, 2023 - 19:33
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 - 19:41

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Τα ονομαστήριά του εόρτασε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πρεβέζης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος την Κυριακή 12 και την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε μέγας δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος δεν ήταν εκ του κόσμου τούτου, ήταν άνθρωπος αγγελοειδής. Είχε νικήσει τον θάνατο. Έδωσε την ομολογία της πίστεως σε δύσκολες εποχές, έζησε το μυστήριο της σταύρωσης και της ανάστασης γιατί η ζωή του ήταν ταυτισμένη με τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο. Ήταν το απαύγασμα της οικουμένης. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι ο χριστιανός είναι πλασμένος να είναι αθάνατος. Στο Βάπτισμα παίρνουμε το όνομα που μας έδωσε η Εκκλησία και αυτό εορτάζουμε. Εν συνεχεία ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να μιμείται τον Άγιό του, του οποίου φέρει το όνομα, ο σταυρός της αρχιερωσύνης που σηκώνει να γίνεται ελαφρύτερος και να αξιωθεί και εκείνος και όλοι μας να βρεθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών.

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής εψάλη ο Όρθρος και εν συνεχεία τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργήσαντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα πολλά χαρίσματα και στην μοναδική προσφορά του Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπως, στον πύρινο λόγο του και στις θεόπνευστες ερμηνείες της Αγίας Γραφής, στην φιλανθρωπία και την ιεραποστολή, στην συγγραφή των ευχών της Θείας Λειτουργίας και στην Εκκλησιολογία.

Όλα αυτά τα χαρίσματα, είπε ο Σεβασμιώτατος, οφείλονταν στην αγάπη της μητρός του Ανθούσας, η οποία χήρα είκοσι ετών, τον ανέθρε-ψε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, στην θύραθεν μόρφωσή του, και στην μοναχική και ερημητική του άσκηση.

Στην συνέχεια τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ότι ο Άγιος Ιωάννης ήταν χρυσός στο στόμα γιατί πρώτα ήταν χρυσός στην καρδιά.

Αυτά τα χαρίσματα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είναι δύσκολο για έναν Επίσκοπο να τα έχει, αλλά τουλάχιστον πρέπει να τα αναπληρώσει με το εκκλησιαστικό φρόνημα και την υπακοή στην Εκκλησία.

Τέλος αναφερόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, είπε ότι ο Σεβασμιώτατος διαθέτει αυτό το εκκλησιαστικό φρόνημα, προς μίμηση, την γνώση και εργατικότητα και άλλα πολλά χαρίσματα με τα οποία ποιμαίνει την Εκκλησία της Πρεβέζης εδώ και ένδεκα χρόνια.

Συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απηύθηνε εόρτιες ευχές προς τον εορτάζο-ντα Ποιμενάρχη μας.

Τις ευχές του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών αρχών με πρώτο τον Δήμαρχο Πρεβέζης κ. Νικολάο Γεωργάκο και των πιστών δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος κατά την διανομή του αντιδώρου, τους οποίους και ευχαρίστησε για την τιμητική τους παρουσία.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

        

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων