30/12/2022 30/12/2022 Εγκύκλιο για το Νέο Έτος εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. “Καιρός για αληθινή αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή γίνεται με τον Χριστό, με την μετάνοια, με τα έργα μας”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ξάνθης: Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της καθ΄ ημάς Ιεράς...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:09
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 12:37

Εγκύκλιος για το Νέο Έτος από τον Μητροπολίτη Ξάνθης

Διαδώστε:
Εγκύκλιος για το Νέο Έτος από τον Μητροπολίτη Ξάνθης

Εγκύκλιο για το Νέο Έτος εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. “Καιρός για αληθινή αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή γίνεται με τον Χριστό, με την μετάνοια, με τα έργα μας”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ξάνθης:

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί μου αγαπητοί,

Ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος Κύριος του σύμπαντος κόσμου, ο διακρατών και διακυβερνών αυτόν με την σοφία Του, την αγαθότητα, την παντοδυναμία Του, μας αξιώνει σήμερα να εισέλθουμε στον νέο έτος 2023. Πως θα είναι ο νέος χρόνος; Τι θα συναντήσουμε σ’ αυτόν, πως θα αντιμετωπίσουμε όσα μας επιφυλάσσει;

Αυτά είναι αδελφοί κάποια από τα ερωτήματα που αποσχολούν τον ανθρώπινο νού στην αρχή του κάθε χρόνου, στα οποία όμως δεν μπορούμε να απαντήσουμε γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και αυτή η άγνοια σε άλλους δημιουργεί ελπίδα και προσδοκία και σε άλλους άγχος και αγωνία.

Για μας όμως που πιστεύουμε στο Χριστό υπάρχει η ελπίδα και η προσδοκία. Στην αγάπη και στο έλεος Του εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, τους νέους μας, τους γέροντες, την ζωή μας. Στην αγάπη και το έλεος Του εμπιστευόμαστε τον κόσμο μας και τον παρακαλούμε να καταπαύσει τους πολέμους, τις συγκρούσεις ανθρώπων και λαών. Να ζήσουμε με ευσέβεια και σεμνότητα κατά το Άγιο θέλημα Του όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλιππισίους επιστολή «αδελφοί όσα σεμνά, όσα αγνά, όσα αληθή, ταύτα λογίζεσθε και ταύτα πράττεσθε».

Αν παρατηρήσουμε τον κόσμο και τα εν τω κόσμω θα διαπιστώσουμε ότι παρά την εργώδη προσπάθεια της ανθρωπότητας για πρόοδο και ανάπτυξη, η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία δίχως χαρά. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι έστρεψαν τα νώτα τους στον Θεό και υπηρετούν το θέλημά τους.

Η αλλαγή του χρόνου δεν είναι συμβολική αλλά πραγματική. Από την στιγμή που ο Άχρονος Θεός με την ενανθρώπισή Του μπαίνει μέσα στον χρόνο από εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος του χρόνου κατακτά την αιωνιότητα. Ο χρόνος τρέχει όλα παρέρχονται, ένας μένει ο αιώνιος Χριστός και μαζί Του «ο ποιων το θέλημα Αυτού».

Ο χρόνος μας μεγαλώνει και ταυτόχρονα μας μικραίνει. Όσο αυξάνονται τα χρόνια της ζωής μας, τόσο μικραίνει ο χρόνος που μας χωρίζει από την αιωνιότητα. Ο χρόνος και μας φθείρει και μας ανακαινίζει. Φθορά είναι η ασθένεια, το γήρας, η σωματική εξάντληση. Ανακαίνιση η μετάνοια, η πνευματική ωριμότητα, γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους.

Ο χρόνος είναι γεμάτος ευκαιρίες. Συνήθως οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις στην αγορά. Λησμονούμε όμως ότι κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας μπορεί να γίνει ευκαιρία εκπτώσεων να εκπέσουν, να εξαφανισθούν οι αμαρτίες μας, για να μην εκπέσουμε της βασιλείας του Θεού.

Καιρός για αληθινή αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή γίνεται με τον Χριστό, με την μετάνοια, με τα έργα μας.

Ο Μέγας Βασίλειος του οποίου σήμερα την μνήμη γιορτάζουμε τονίζει ότι «επειγόμεθα, βιαζόμεθα». Όπως εκείνος που έχει μια ακάλυπτη επιταγή επείγεται να προλάβει να μην σφραγισθεί, έτσι επείγεται ο χριστιανός για να μην σφραγισθεί ο χρόνος της ζωής τους κάι δεν προλάβει να καλύψει τις επιταγές, τα χρέη του σ΄ αυτή την ζωή απέναντι στο Χριστό, στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό μας.

Καλή καί εὐλογημένη Χρονιά.
Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων