23/06/2023 23/06/2023 Με τίτλο «Η αγωνιώδης μέριμνα», ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου. «Με το μάτι παρομοιάζει ο Κύριος τον νου του ανθρώπου. Το μάτι, λέει, είναι το λυχνάρι που δίνει φως σε όλο το σώμα. Όταν το μάτι είναι υγιές, όλο το σώμα φωτίζεται. Όταν όμως...
23 Ιουνίου, 2023 - 16:47
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2023 - 16:28

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Η αγωνιώδης μέριμνα»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Η αγωνιώδης μέριμνα»

Με τίτλο «Η αγωνιώδης μέριμνα», ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου. «Με το μάτι παρομοιάζει ο Κύριος τον νου του ανθρώπου. Το μάτι, λέει, είναι το λυχνάρι που δίνει φως σε όλο το σώμα. Όταν το μάτι είναι υγιές, όλο το σώμα φωτίζεται. Όταν όμως το μάτι έχει βλάβη, τότε όλο το σώμα βυθίζεται στο σκοτάδι», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

Με το μάτι παρομοιάζει ο Κύριος τον νού του ανθρώπου. Το μάτι, λέει, είναι το λυχνάρι που δίνει φως σε όλο το σώμα. Όταν το μάτι είναι υγιές, όλο το σώμα φωτίζεται. Όταν όμως το μάτι έχει βλάβη, τότε όλο το σώμα βυθίζεται στο σκοτάδι. Εάν λοιπόν, ο νούς που έχει τεθεί εντός σου σαν φως είναι σκοτάδι, σκοτεινή γίνεται όλη η ζωή.

Θα πρέπει να δούμε λέει ο Κύριος μήπως ο νούς μας, που είναι το μάτι της ψυχής, είναι τυφλός, οπότε και η ψυχή μας ολόκληρη είναι βυθισμένη στο πνευματικό σκοτάδι. Πότε όμως ο νούς είναι τυφλός, πότε είναι σκοτάδι, όπως τον αποκαλεί ο Κύριος; Ο νούς γίνεται σκοτάδι πράγματι, όταν βρίσκεται μακριά από το Θεό, ο οποίος είναι το Φως το αληθινό. Και βρίσκεται μακριά από το Θεό, όταν δεν επιθυμεί να ζει σύμφωνα με το θέλημά Του και δεν φωτίζεται από τη διδασκαλία Του.

Τα αποτελέσματα τώρα τα αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Η ψυχή, καθώς δεν έχει πλέον φως να την καθοδηγεί, χάνει τον προσανατολισμό της και κινείται σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Παύει να αναζητεί την αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού, για την οποία είναι πλασμένη, και επιδιώκει τις απολαύσεις αυτού εδώ του κόσμου. Λησμονεί το Δημιουργό της και στρέφεται μανιωδώς προς τα κτίσματα, οπότε γίνεται θύμα ποικίλων ψευδοθεών και ειδώλων.

Ο Χριστός θέλει να μας απαλλάξει από την αγωνιώδη μέριμνα. Μη φροντίζετε, μας λέει, με αγωνία και στενοχώρια για τη ζωή σας, τι θα φάτε ή τι θα πιείτε η τι θα ντυθείτε. Δεν αξίζει η ζωή σας περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από τα ενδύματα; Ο Θεός λοιπόν, που σας έδωσε την ζωή και το σώμα, δεν θα σας δώσει και τα απαραίτητα για να ζήσετε;

Κοιτάξτε τα πουλιά, που πετούν στον αέρα. Αυτά ούτε σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε μαζεύουν σε αποθήκες, και όμως ο Ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει. Τι λέτε, εσείς δεν αξίζετε περισσότερο από αυτά; Ποιος από σας, όσο κι αν πασχίσει, μπορεί να προσθέσει στο ανάστημά του έναν πήχυ; Κανένας. Επομένως, έχετε εμπιστοσύνη στο Θεό και όχι στους δικούς σας κόπους και αγώνες.

Και για την ενδυμασία σας γιατί ανησυχείτε και αγωνιάτε; Παρατηρήστε τα αγριολούλουδα πώς αυξάνουν. Ούτε κουράζονται ούτε γνέθουν. Κι όμως, σας βεβαιώνω πως ούτε ο δοξασμένος βασιλιάς Σολομών δεν ντύθηκε τόσο όμορφα σαν αυτά. Αν λοιπόν ο Θεός τα αγριοχόρταρα, που καταλήγουν στο φούρνο, τα ντύνει τόσο όμορφα, δεν θα το κάνει αυτό περισσότερο για σας, ολιγόπιστοι άνθρωποι;

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων