28/02/2024 28/02/2024 Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τη Βουλή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων τοποθετείται για το ζήτημα της βάπτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και για την περίπτωση που κάποιος κοινοβουλευτικός που ψήφισε υπέρ του επίμαχου νομοσχεδίου, θελήσει να μεταλάβει. Μιλώντας στο thraki.com.gr, αναφορικά...
28 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:17
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2024 - 22:55

Ο Ξάνθης Παντελεήμων για τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων και τη Θεία Κοινωνία των βουλευτών

Διαδώστε:
Ο Ξάνθης Παντελεήμων για τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων και τη Θεία Κοινωνία των βουλευτών

Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τη Βουλή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων τοποθετείται για το ζήτημα της βάπτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και για την περίπτωση που κάποιος κοινοβουλευτικός που ψήφισε υπέρ του επίμαχου νομοσχεδίου, θελήσει να μεταλάβει.

Μιλώντας στο thraki.com.gr, αναφορικά με το ζήτημα της βάπτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, υπογραμμίζει τα εξής:

«Στην Ιεραρχία του περασμένου μηνός, τότε που έλαβε θέση απέναντι στο τότε υπό ψήφιση και τώρα ψηφισθέν νομοσχέδιο, τέθηκε το θέμα αυτό. Βέβαια, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Μακαριώτατος, είπε να μεγαλώνουν, αλλά η απόφαση της Ιεραρχίας εκείνη την ημέρα ήταν να τεθεί στην Συνοδική Επιτροπή Νομοκανονικών Ζητημάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των παιδιών. Γιατί όταν γίνεται μια βάπτιση ενός παιδιού, στο πιστοποιητικό της βαπτίσεως υπογράφει ο ανάδοχος και υπογράφουν και οι γονείς. Εάν λοιπόν δεχθούμε την υπογραφή δυο γυναικών ή δυο ανδρών που εμφανίζονται σαν γονείς, καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να υιοθετούμε και να αναγνωρίζουμε. Όταν ενηλικιωθεί πια, εμφανίζεται ο ίδιος μαζί με τον ανάδοχό του και δεν χρειάζεται η παρέμβαση των φερομένων «γονέων». Αλλά και αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και η λύση.

Για αυτό έχει Συνοδική Επιτροπή των Νομοκανονικών Ζητημάτων, όπου μετέχουν Αρχιερείς, Κοινωνιολόγοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου και να μελετηθεί, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα αυτό. Την βάπτιση δεν μπορεί κανείς να την αρνηθεί σε ένα παιδί, γιατί τι φταίνε αυτά τα παιδιά; Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο. Η Νομοκανονική Επιτροπή ήδη το μελετά. Μας προβληματίζει όλους τι θα γίνει με αυτήν την περίπτωση. Αν αύριο έρθει μια τέτοια περίπτωση στην δική μας Μητρόπολη, πως θα την αντιμετωπίσουμε; Για αυτό περιμένουμε μια υπεύθυνη θέση της Νομοκανονικής Επιτροπής, η οποία βέβαια – όποια και αν είναι – θα τεθεί υπόψη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού».

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ»

Αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που επίσης διχάζει και προβληματίζει ο ίδιος σημειώνει τα εξής:

«Είναι ένα πρόβλημα. Και δυστυχώς, είναι η αδυναμία του λαού μας αυτή και το βλέπουμε και σε ιστορικά γεγονότα. Η Μικρασιατική Καταστροφή σε διχασμό δεν οφείλεται; Όταν ήμασταν ενωμένοι, κάναμε θαύματα σαν λαός, όταν όμως μπήκε το μικρόβιο της διχόνοιας, θρηνήσαμε συμφορές. Για αυτό – λέει ο Άγιος Ιγνάτιος – η Εκκλησία είναι «ενότητος όνομα». Η Εκκλησία πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Βέβαια, θα χειροκροτήσουμε αυτούς που υπέγραψαν; Δεν θα τους χειροκροτήσουμε. Θα πρέπει κανείς να κρατήσει μια στάση σοβαρότητος και να τους δείξει με έναν τρόπο ποιμαντικό ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν ό,τι το καλύτερο».

«ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ Ν/Σ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ»

Σε ερώτηση αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία (και εν προκειμένω η Μητρόπολη Ξάνθης) – ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και των Άγιων Ημερών του Πάσχα που έρχονται – που ένας κοινοβουλευτικός ο οποίος που υπερψήφισε το νομοσχέδιο, προσέλθει να μεταλάβει της Θείας Κοινωνίας, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απαντά:

«Θα τον στείλουμε στον Πνευματικό. Στον Εξομολόγο. Είναι πάντως προβλήματα τα οποία αναφύονται μετά από την ψήφιση αυτού του νόμου. Διάβαζα σε μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ότι «το αφύσικο δεν γίνεται φυσικό με νόμους». Το φυσικό είναι φυσικό και το αφύσικο είναι αφύσικο. Και βέβαια, πρέπει να πούμε ότι η Εκκλησία είναι Μάνα και δεν καταδικάζει. Αδυναμίες έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Αλλά δεν μπορούμε τις αδυναμίες μας να τις κάνουμε δικαιώματα και να τις κάνουμε θεσμούς. Εκεί είναι το πρόβλημα. Και έρχεται η Μεγάλη Σαρακοστή και η Εκκλησία λέει να πολεμήσουμε τις αδυναμίες μας. Να κοιτάξουμε να τις ξεπεράσουμε. Όχι όμως να καυχόμαστε για αυτές. Δεν είναι πρόκληση; Και η Μετάνοια όμως, είναι έμπρακτη. Δηλαδή εγώ θα έλεγα να έχει κανείς το θάρρος, την λεβεντιά (ένας που υπερψήφισε) να πει ότι «εγώ πήγα στον πνευματικό, εξομολογήθηκα, κάνω μια δήλωση δημόσια, αναγνωρίζω το λάθος που έκανα και το καταδικάζω». Η Μετάνοια δεν είναι απλώς να δηλώσω ότι μετανοώ αλλά και έμπρακτη. Ότι «ήταν λάθος μου. Ζητώ συγγνώμη από τον Θεό αλλά και από τον ελληνικό λαό». Η Ιερά Σύνοδος θα λάβει θέση γιατί είναι θέματα που όχι μας απασχολούν αλλά μας καίνε».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων