21/03/2023 21/03/2023 Να εγγράψουν στο εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ξάνθης τα παιδιά τους, για το νέο σχολικό έτος 2023 -2024, προτρέπει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων σε Πρότυπα Σχολεία. Σύμφωνα με τον...
21 Μαρτίου, 2023 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 - 9:15

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης για το Εκκλησιαστικό Σχολείο

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης για το Εκκλησιαστικό Σχολείο

Να εγγράψουν στο εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ξάνθης τα παιδιά τους, για το νέο σχολικό έτος 2023 -2024, προτρέπει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων σε Πρότυπα Σχολεία.

Σύμφωνα με τον νέο Νόμο, η εισαγωγή πλέον των μαθητών στην Α’ τάξη των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και των Εκκλησιαστικών Λυκείων πραγματοποιείται κατόπιν γραπτής δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων υπό μορφήν ερωτήσεων κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής.

Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Στη βόρεια κεντρική παρυφή της Ξάνθης, ανάμεσα στο καταπράσινο πευκοδάσος, στο χώρο της Ιεράς Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στεγάζεται και λειτουργεί η Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης από το 1945 μέχρι και σήμερα.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες τα χρόνια εκείνα της ανασυγκρότητση, που αναδύονταν ακόμα οσμές καταστροφής από την κατοχή, αχνόφεγγε η ελπίδα της ανατήλωσης των ερειπίων μέσω του Ορθόδοξου Ελληνικού Κλήρου, που αποτελεί πάντοτε το βασικό παράγοντα συμβολής στη μόρφωση των Ελληνοπαίδων με θεμέλιο τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Έτσι, με σκοπό την κατάρτιση ικανών στελεχών που θα θεράπευαν τις πνευματικές ανάγκες του πληρώματος της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Έθνους, το Σεπτέμβριο του 1945 από τη γενική Διεύθυνση Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας μα το βασικό Α. Ν. 540 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 230/1945, ιδρύθηκαν οι Επτατάξιες Ιερατικές Σχολές: Ξάνθης, Κορίνθου, Χανίων, Αγίας Αναστασίας Θεσσαλονίκης και Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και τα Εκκλησιαστικά Φροντιστήρια με τα Οικοτροφεία τους, που τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας ανέλαβε το κράτος.

Το 1975, 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο, πυρκαγιά αποτέφρωσε τις κτηριακές εγκαταστάσεις της παλαιάς Μονής και ως εκ θαύματος διασώθηκε το καθολικό και το καμπαναριό.

Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις των διδακτηρίων του Γυμνασίου και του Λυκείου, των μαγειρείων, του εστιατορίου, των κοιτώνων κτλ, ανεγέρθησαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα (1976 οι κοιτώνες, όπου λειτουργούσαν και οι αίθουσες διδασκαλίας και το 1980 το διδακτήριο) με αποτέλεσμα να λειτουργήσει συντομότατα η Σχολή.

Το 2919, με την υπ’ αριθμ. 87509/Θ2 (ΦΕΚ Β’ 229/10-09-2019) Υ.Α.,το σχολείο μετονομάστηκε σε «Γενικὸ Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Ξάνθης “Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες οι εκ Σαμοθράκης“»

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την Συνεδρία Αυτής της 6ης Μαρτίου 2023 αποφάσισε να αποστείλει προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος την υπ’ αριθ. 25345/Θ2/6-3-2023 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Εισαγωγή Μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, από το σχολικό έτος 2023-2024 και εφεξής». Επίσης απέστειλε και την υπ’ αριθ. 22010/Δ6 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα σχολεία, Πειραματικά Σχολεία και Εκκλησιαστικά Σχολεία», διά της οποίας αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια σε Πρότυπα Σχολεία.

Η Δ.Ι.Σ. διά του προμνημονευθέντος Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, συν τοις άλλοις προέτρεψε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να εγγραφούν όσοι περισσότεροι δυνατόν μαθητές στα εκκλησιαστικά σχολεία για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Παρόμοια προτρέπει και τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου να τους εγγράψουν στα εκκλησιαστικά σχολεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ουσιαστική αναβάθμισή τους σε Πρότυπα Σχολεία.

Όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να εισαχθούν στα Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2023-2024, καλούνται να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του γονέα/κηδεμόνα η τρίτου εξουσιοδοτημένου ατόμου στις σχολικές μονάδες επιλογής. Για την υποβολή της αίτησης ακολουθείται η διαδρομή:

“Αρχική / Εκπαίδευση / Εγγραφή σε σχολείο / Εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά σχολεία”.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει από την Παρασκευή 10.03.2023 και ώρα 14:00 έως και την Δευτέρα 27.03.2023 και ώρα 14:00.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων