27/11/2021 27/11/2021 ΚΡΗΤΗ – Την Παρασκευή ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο δεξιό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, επί τη Εορτή των Οσίων Στυλιανού του Παφλαγόνος και Νίκωνος του «Μετανοείτε», του οποίου η ιερά εικόνα φυλάσσεται εντός του Ιερού Ναού. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον...
27 Νοεμβρίου, 2021 - 16:41
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2021 - 17:01

«Αν σήμερα είμαστε Ορθόδοξοι το οφείλουμε εν μέρει στον Άγιο»

Διαδώστε:
«Αν σήμερα είμαστε Ορθόδοξοι το οφείλουμε εν μέρει στον Άγιο»

ΚΡΗΤΗ – Την Παρασκευή ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο δεξιό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, επί τη Εορτή των Οσίων Στυλιανού του Παφλαγόνος και Νίκωνος του «Μετανοείτε», του οποίου η ιερά εικόνα φυλάσσεται εντός του Ιερού Ναού.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο και ανεφέρθη στους κόπους και τους αγώνες που έδωσε ο Όσιος Νίκων για την κήρυξη του Χριστιανισμού στο νησί της Κρήτης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν σήμερα είμαστε Ορθόδοξοι, το οφείλουμε εν μέρει στον Άγιο Νίκωνα. Γι’ αυτό ακούμε και στο Απολυτίκιό του να τον χαρακτηρίζει ο ιερός υμνογράφος σαν δεύτερο Απόστολο Τίτο. Διότι όπως ο Απόστολος Τίτος κήρυξε το Χριστό στην Κρήτη τον 1ο μ.Χ. αιώνα, έτσι και ο Όσιος Νίκων, ο μεγάλος αυτός ασκητής, ήλθε στο νησί μας στα μέσα του 10ου αιώνος με προτροπή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και όργωσε την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη, για να κηρύξει ξανά τον Χριστιανισμό στους αυτόχθονες κατοίκους της που είχαν αναγκαστεί να εξισλαμιστούν κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας.

Κεντρικός άξονας του κηρύγματός του ήταν η μετάνοια, όπως δηλώνει και το προσωνύμιό του, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται και πάλι από τον ιερό υμνογράφο σαν δεύτερος Πρόδρομος. Γιατί η μετάνοια, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η αρχή και το τέλος του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και σημαίνει «προσπαθώ να αλλάξω τρόπο σκέψης», «προσπαθώ να αλλάξω νου», «προσπαθώ να αλλάξω καθετί που με απομακρύνει από τον Χριστό» και «προσπαθώ με κάθε τρόπο να βρω τον Χριστό στη ζωή μου». Αυτό είναι άλλωστε που ζητάει ο Χριστός από εμάς· να είμαστε σε διαρκή σχέση και επικοινωνία μαζί Του.

Αυτή τη σχέση, με τις πρεσβείες των Αγίων μας και εξαιρέτως του Αγίου και θεοφόρου Πατρός ημών Νίκωνος του «Μετανοείτε» εύχομαι να αγωνιστούμε να επιτύχουμε όλοι, έναν μήνα πριν τη μητρόπολη των Εορτών, τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων. Διότι ο Χριστός ήλθε στη γη και έλαβε σάρκα και οστά για να μπορέσει να μεταμορφώσει τον άνθρωπο, αρκεί εκείνος να προσπαθήσει να αλλάξει τρόπο σκέψης και ζωής και να αποβάλλει όλα εκείνα που τον κρατούν μακριά από αυτόν».

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων