30/08/2023 31/08/2023 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Ενορία Σφενδυλίου υποδέχθηκε απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος ανηγέρθη με τη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου δίπλα στο φράγμα του Αποσελέμη. Ο Ναός αυτός αποτελεί, πλέον, λατρευτικό κέντρο και σημείο ενότητας των απανταχού...
30 Αυγούστου, 2023 - 21:02
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2023 - 1:47

Απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην ομώνυμη Ενορία Σφενδυλίου

Διαδώστε:
Απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην ομώνυμη Ενορία Σφενδυλίου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Ενορία Σφενδυλίου υποδέχθηκε απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος ανηγέρθη με τη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου δίπλα στο φράγμα του Αποσελέμη. Ο Ναός αυτός αποτελεί, πλέον, λατρευτικό κέντρο και σημείο ενότητας των απανταχού Σφενδυλιανών.

Το Ιερό Λείψανο, το οποίο θα παραμείνει εσαεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου προς αγιασμό των πιστών, εκομίσθη από την Ιταλία, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, με τις ενέργειες της κ. Χρύσας Δαμιανάκη, καθηγήτριας Πανεπιστημίου στον Τομέα της Ιστορίας της Τέχνης και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου Μηλάκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Αυγούστου 2023, το Ιερό Λείψανο εκόμισε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αρσένιος, Προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας Αγίου Νικολάου Πρίντεζι.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου και τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου. Αμέσως μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατα την οποία η κ. Δαμιανάκη παρουσίασε το πόνημά της, που αναφέρεται στον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου.

Το πρωί της Κυριακής 27ης Αυγούστου 2023, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο πατήρ Γεώργιος Μηλάκης στην προσλαλιά του ανέφερε: «Πριν από τέσσερα χρόνια ήρθαμε εδώ για να τοποθετήσουμε στα θεμέλια ενός οικοδομήματος, μία κανδήλα αναμμένη την εικόνα του Κυρίου και μία πέτρα με χαραγμένο πάνω της τον Τίμιο Σταυρό. Αναθέσαμε τις ελπίδες μας στον Θεό και παρακαλέσαμε την Παναγία μας να σκεπάζει με τις πρεσβείες Της, όλους τούς συντελεστές του έργου. Και οι παρακλήσεις αυτές εισακούσθηκαν και Σας καλωσορίσαμε εδώ, στον Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, παραμονή της εορτής του Αγίου οπότε και τελέσαμε τα Θυρανοίξιά του.Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, αξιωθήκαμε να τελέσουμε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Σήμερα, Σεβασμιώτατε, αγαπητοί μου αδελφοί, έχουμε μια άλλη ευλογία. Υποδεχόμαστε στον περικαλλή τούτο Ναό απότμημα του λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος από τα χέρια του Αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου, Ιερατικού προϊσταμένου στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μπρίντισι (BRINTISI) της Ιταλίας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε την παράκληση μας και ενήργησε τα δέοντα προς τον Αρχιεπίσκοπο Μπρίντισι – Οστούνης και Απουλίας, ώστε να αποσταλεί το Ι. Λείψανο στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου Σφενδυλίου. Ο πατήρ Αρσένιος πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι για να μας το παραδώσει ο ίδιος, κομίζοντας την ευλογία του Αγίου στην περιοχή μας.

Θερμότατες Ευχαριστίες, οφείλουμε στην συντοπίτισσά μας καθηγήτρια Πανεπιστημίου την κ. Χρύσα Δαμιανάκη που αγαπά ιδιαίτερα τον Άγιο Θεόδωρο και το Σφενδύλι. Η κ. Δαμιανάκη συντόνισε εμπνευσμένα ολόκληρη την προσπάθεια, τα πάντα πέρασαν από τα άξια χέρια και την πένα της. Ευχαριστίες οφείλουμε και τον σύζυγό της Άγγελο και σε όλους όσοι εργάσθηκαν και συνέβαλαν στην αίσια έκβαση. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Δήμο Χερσονήσου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ποταμιών, τους Ιερείς της περιοχής μας για την παρουσία τους και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Ευχαριστούμε, ιδιαιτέρως, Εσάς Σεβασμιώτατε, που αποδεχθήκατε την ολοθύμως ο αίτημά μας και με επιστολή Σας ζητήσατε τον Αρχιεπίσκοπο Μπρίντισι – Οστούνης Απουλίας μέρος του Λειψάνου του Αγίου. Την Ευχή σας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Μπρίντισι- Οστούνης Απουλίας, τον πατέρα Αρσένιο, την κ. Χρύσα Δαμιανάκη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και όλους όσοι συνέβαλαν αόκνως, ώστε το Ιερό Λείψανο να κομισθεί απο την Ιταλία στην Κρήτη και στο Σφενδύλι, προς αγιασμό των ευλαβών χριστιανών.

Περοισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων