29/02/2024 29/02/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου πόλεως Αγίου Νικολάου την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πρώτη Κυριακή του Τριωδίου. Κατά το κήρυγμα στην Ευαγγελική περικοπή του Τελώνου και του Φαρισαίου που αναγνώστηκε, ανέφερε: «Ξεκινάει η περίοδος των δέκα εβδομάδων κατά την οποία η Εκκλησία μας, με τα πρότυπα...
29 Φεβρουαρίου, 2024 - 17:02
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2024 - 17:21

Αρχή Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Διαδώστε:
Αρχή Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου πόλεως Αγίου Νικολάου την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πρώτη Κυριακή του Τριωδίου.

Κατά το κήρυγμα στην Ευαγγελική περικοπή του Τελώνου και του Φαρισαίου που αναγνώστηκε, ανέφερε:

«Ξεκινάει η περίοδος των δέκα εβδομάδων κατά την οποία η Εκκλησία μας, με τα πρότυπα που προβάλλει, με τα ευαγγελικά και αποστολικά αναγνώσματα, τους κατανυκτικούς ύμνους, έχει στόχο να μας βοηθήσει σε εντονότερο πνευματικό αγώνα, σε προσευχητική περισυλλογή και να μας οδηγήσει σε αληθινή μετάνοια. Μία πολύτιμη περίοδος, για να ζήσουμε την αλήθεια της Χάριτος του Θεού και να προετοιμαστούμε για τη μετοχή μας στη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού.»

Στη συνέχεια, μεταφέροντας τα μηνύματα της παραβολής στη σημερινή εποχή, προσέθεσε:

«Όλους λίγο πολύ μας βαραίνουν διάφορες αμαρτίες. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι τέλειος; Κανένας μας. Επομένως, έχουμε ανάγκη από συνδιαλλαγή με τον Θεό. Και πως γίνεται αυτό; Με την μετάνοια και την εξομολόγηση. Η εξομολόγησή μας δεν πρέπει να είναι μία διανοητική απαρίθμηση των λαθών μας αλλά ενίσχυση για περισσότερο αγώνα. Να ποθήσουμε να απαλλαγούμε από τις άρρωστες ιδιοτροπίες μας. Να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά της στάσεως του Τελώνη. Να κρύψουμε τα καλά του εαυτού μας, να γονατίσουμε το φίλαυτο φρόνημά μας, να κλάψει η καρδιά μας και να φωνάξει το στόμα μας «ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».

Αδελφοί μου, ζούμε σε μία φαρισαϊκή και αμετανόητη εποχή, την οποία σίγουρα κατακρίνουμε, αλλά συγχρόνως συντηρούμε. Η κρίση αναστάτωσε την ψυχής μας. Έκλεψε την ειρήνη από τα σπίτια μας. Ατόνησε τον πνευματικό αγώνα μας. Εξαφάνισε τη χαρά από τα πρόσωπά μας. Ίσως να μας ελέγχει για τις αμαρτίες μας. Δεν πρέπει ποτέ να μας απογοητεύσει. Η Χάρις του Θεού μας καταδιώκει και είναι άδικο να μη το αισθανόμαστε και κυρίως να μη την αξιοποιούμε. Προϋπόθεση, όμως, για την εγκατάστασή της μέσα μας είναι η ταπείνωσή μας, η ειλικρινής συντριβή μας και η μετάνοια για τις αμαρτίες μας. Αυτή την μετάνοια και την ταπείνωση έδειξε και ο Τελώνης.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων