19/07/2021 19/07/2021 Την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, που πραγματοποιήθηκες στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Λιμνών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη ζωή και στα βασανιστήρια, που υπέστη η Αγία Μαρίνα. «Ήταν ένα κοριτσάκι μόλις 15 χρονών· κι όμως γνώρισε και αγάπησε τον Χριστό και βρήκε το...
19 Ιουλίου, 2021 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2021 - 20:41

Διήμερος εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Διαδώστε:
Διήμερος εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, που πραγματοποιήθηκες στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Λιμνών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη ζωή και στα βασανιστήρια, που υπέστη η Αγία Μαρίνα.

«Ήταν ένα κοριτσάκι μόλις 15 χρονών· κι όμως γνώρισε και αγάπησε τον Χριστό και βρήκε το θάρρος να παρασταθεί απέναντι στους δυνατούς της γης, απέναντι και στον ίδιο της τον πατέρα, που ήταν ιερέας των ειδώλων και να ομολογήσει χωρίς δειλία και φόβο ότι είναι δούλη του Χριστού. Δεν λύγισε μπροστά στα φόβητρα και τα θέλγητρα των ειδωλολατρών, που την βασάνιζαν, διότι κατείχετο από αληθινό πόθο για τον Θεό. Δεν φοβήθηκε τον πειρασμό, που παρουσιάσθηκε μπροστά της, αλλά πήρε τη δύναμη, χάριτι Θεού, να τον αντιμετωπίσει. Και με την σταθερή πίστη της βρήκε την δύναμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τον θάνατο».

 

 

Την ημέρα της Εορτής, Σάββατο 17 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Βόννης, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ανδρέου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ανέφερε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου: «Πνευματική πανήγυρη και κοσμοχαρμόσυνη Εορτή η σημαερινή ημέρα, την οποία συγκαλεί και συγκροτεί κάθε χρόνο τέτοια ημέρα η πανένδοξος μεγαλομάρτυς και νύμφη του Χριστού Μαρίνα. Κι όλοι εμείς, ο φιλόχριστος και φιλομάρτυς λαός του Κυρίου, με προεξάρχοντα τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, μετά την αδελφική και ευγενική πρόσκληση του αγαπητού αδελφού και Πατρός και Ποιμενάρχου της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, συναθροισθήκαμε στον ευλογημένο αυτό τόπο, όπου για αιώνες τιμάται η μνήμη της, ρέει το θεραπευτικό της αγίασμα και φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της. Είναι ένας ναός, που κτίσθηκε από την ευλάβεια των φιλογενών προγόνων μας, με πολλές δυσκολίες και κινδύνους, σε δύσμοιρους και σκοτεινούς καιρούς, για να ανυμνήσουμε την πανεύφημο και πολύαθλο Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα κατά χρέος, με ύμνους και ωδές πνευματικές και να καταθέσουμε τις ευχαριστίες μας στον Πανάγαθο Θεό για τις πολλές ευεργεσίες που επιτελεί καθημερινώς σε όλους εμάς διά των πρεσβειών της.

Σεβασμιώτατοι και λίαν αγαπητοί Ποιμενάρχες, αδελφοί και συλλειτουργοί,

Εντιμώτατοι Περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες,

Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης,

Εκπρόσωποι των πνευματικών και πολιτιστικών φορέων,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Η λαοφίλητη τούτη Αγία, η τόσο ιδιαίτερα τιμώμενη στο νησί μας αλλά και στην υπ’ ουρανόν Ορθόδοξη Εκκλησία, καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας, περίφημη αρχαία πόλη της νοτιοκεντρικής Μ. Ασίας, όπου κήρυξαν για πρώτη φορά τον Χριστό οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, κατά την πρώτη τους αποστολική περιοδεία. Η Αγία Μαρίνα λοιπόν έζησε στην κατείδωλο αυτή πόλη στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα και μαρτύρησε πιθανώς κατά τον τελευταίο μεγάλο διωγμό που κήρυξαν το 303 ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός με τον καίσαρα Γαλέριο Μαξιμιανό.

Η μητέρα της, ευσεβής χριστιανή, ήταν εκείνη που την στερέωσε στην αληθινή Πίστη του Χριστού. Της μετέδωσε τον αστείρευτο θεϊκό πόθο που την έκανε να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού, γιατί γνώριζε βιωματικά πως ο κύριος σκοπός της επί γης ζωής του ανθρώπου είναι η κατάκτηση της αγιότητος.

Διότι η αγιότητα δεν είναι ανθρώπινο κατόρθωμα, αλλά είναι αυτό που σε κάθε Θεία Λειτουργία με έμφαση παρακαλούμε να μας δοθεί, η κοινωνία με τον Πανάγιο Θεό. Η αγιότητα είναι η αληθινή ισορροπία, η πραγματική υγεία, η ουσιαστική σχέση μας με τον Θεό. Και η ουσιαστική σχέση της Αγίας Μαρίνας με τον Θεό γέμισε το είναι της με την θεία αγάπη, με την οποία υπερνίκησε κάθε φόβο.

Με αυτή την αγάπη και την πίστη της, την οποία αύξανε καθημερινά με την έντονη προσευχή, αντιμετώπισε τις κολακείες, τις απειλές, τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις, ακόμα και το μαρτύριο μέσα στο στάδιο. Εκεί ανέπεμψε την τελευταία θερμή προσευχή στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και Του ζήτησε να παρέχει τη βοήθειά Του σε όσους θα την επικαλούνταν. Εκεί αποκεφαλίστηκε και έλαβε τους στεφάνους της παρθενίας, της ομολογίας και της αθλήσεως.

Όλα τα μαρτύρια, που υπέμεινε έγιναν αιτία για να δοξασθεί ο Κύριος, να φωτισθούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι, να δοξασθεί και η ίδια και να ενεργεί τόσα θαύματα ανά τους αιώνες. Αψευδής μάρτυρας των θαυμάτων αυτών είναι η αίθουσα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πτέρυγα της Ιεράς ταύτης Μονής και μαρτυρούν τις αναρίθμητες ευεργεσίες που επιτελεί στο σεμνείο της στην Κρήτη, που η χάρη της το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλάδος».

Ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Ο βίος της Αγίας Μαρίνας μας αποδεικνύει ότι οι ευαγγελικές αρετές, η φιλοθεΐα, η φιλανθρωπία, η φιλαδελφία, η φιλοτεκνία και η φιλάρετη ζωή είναι πραγματοποιήσιμες και ότι η Εκκλησία είναι και θα είναι πάντοτε εργαστήριο αγιότητος. Μπορεί η αγιότητα να αποτελεί μειοψηφία και εξαίρεση, όμως υπάρχει. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα στους δύσμορφους χρόνους που ζούμε, γιατί αυτή θα ζυμώνει και θα μεταμορφώνει τον κόσμο ολόκληρο.

Λέγει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην ομιλία του για τους μάρτυρες: «Όταν αναλογισθούμε τους κόπους, τους αγώνες, τα έπαθλα, τα βραβεία και τα στεφάνια των αγίων μαρτύρων, βρίσκουμε αφορμές για ταπεινοφροσύνη και ενάρετη ζωή. Γιατί ο θάνατος των μαρτύρων είναι παρηγορία των πιστών, δόξα των Εκκλησιών, σύστασις του Χριστιανισμού, κατάργηση του θανάτου και

απόδειξη της αναστάσεως, αισχύνη και κατάκριση του διαβόλου και των δαιμόνων, παραίνεση να περιφρονούμε τα πρόσκαιρα και να επιθυμούμε τα αιώνια αγαθά, παρηγορία στα δεινά, πρόφαση υπομονής, καρτερίας αφορμή και όλων των καλών ρίζα και πηγή και μητέρα». Αυτά τα καλά χορηγούνται στους πιστούς τιμητές των Αγίων μαρτύρων, των οποίων ας ευχηθούμε να τύχουμε κι εμείς, με τις πρεσβείες της πανένδοξης μεγαλομάρτυρος Μαρίνης και πάντων των Αγίων».

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ευχαρίστησε τους Σεβασμιότατους αγίους Αρχιερείς κ. Αμφιλόχιο και κ. Γεράσιμο, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη της Ιεράς Μονής.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργού Ιερής Εικόνας και μέρους του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνας, γύρω από τον Ιερό Ναό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων