14/04/2023 14/04/2023 Καλούμαστε να αφή­σου­με κατά μέρος ό,τι μας διαιρεί και μας χωρίζει, για να λάβουμε εκτυπώτερον την πείραν της Αναστάσεως, αυτή την κλητή και Αγία ημέρα την μία των Σαββάτων, την Βασιλίδα και Κυρία. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου στην εγκύκλιό του για το Πάσχα 2023. Παρακάτω η εγκύκλιος του...
14 Απριλίου, 2023 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2023 - 14:29

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Πέτρας για Πάσχα – “Σήμερα γκρεμίζονται τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους”

Διαδώστε:
Εγκύκλιος Μητροπολίτη Πέτρας για Πάσχα – “Σήμερα γκρεμίζονται τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους”

Καλούμαστε να αφή­σου­με κατά μέρος ό,τι μας διαιρεί και μας χωρίζει, για να λάβουμε εκτυπώτερον την πείραν της Αναστάσεως, αυτή την κλητή και Αγία ημέρα την μία των Σαββάτων, την Βασιλίδα και Κυρία. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου στην εγκύκλιό του για το Πάσχα 2023.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πέτρας:

 

Ας ζωντανέψουμε την πίστη μας στην Ανάσταση του Χριστού, προσδοκώντας την ανάσταση των νεκρών μας και τη δική μας ανάσταση.

διά της Χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Μητροπολίτης

της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου

προς τον Ιερόν Κλήρον, τας Μοναστικάς Αδελφότητας και τον Φιλόχριστον Λαόν

της καθ’ ημάς θεοσώστου Επαρχίας

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Και πάλι τα σήμαντρα των Ιερών Εκκλησιών ηχούν χαρμόσυνα, για να διαλαλήσουν το κοσμοσωτήριο και λυτρωτικό γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως έφθασε παντού, στον Άδη, στη γη και στον ουρανό.

Μετά την χαρμολύπη και την σταυρώσιμη πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διαβαίνομε το πέρασμα που οδηγεί στην φωταύγεια του Ακτίστου και Αιδίου Θείου Φωτός, που καταυγάζει θαλπερώς ολόκληρη την υφήλιο, «φώταυγον εξώρουσεν ανθρώπων γένος» (ιαμβικαί καταβασίαι Θεοφανίων Ε΄ Ωδής). Το Φως της Αναστάσεως λάμπει και φωτίζει την κάθε ψυχή, την κάθε ύπαρξη, η οποία ψάχνει την αλήθεια, ψάχνει τον Θεό και την αληθινή πατρίδα της.

Καλούμαστε όλοι να αισθανθούμε και να απολαύσουμε αυτή την γλυκιά μέθεξη του Ακτίστου Φωτός, απέχοντας από καθετί που μας αποστερεί την θεία αίσθηση των φωτουργών ακτίνων Του, από καθετί που μας αποξενώνει από τον Υιό και Λόγο του Θεού. Δυνάμει της Θεότητος ο Υιός του Θεού ανέστησε τον Υιό του ανθρώπου. Γι’ αυτό ο Προαιώνιος Λόγος ήταν, είναι και θα είναι το Φως του κόσμου και της ζωής μας. Η μεγαλύτερη αδικία για τον άνθρωπο, η μεγαλύτερη καταδίκη για την ζωή του είναι να προτιμήσει το σκοτάδι και να απορρίψει το φως για το οποίο πλάστηκε, γιατί όσοι έλαβον τον Χριστό, τον Αναστάντα, τους έδωσε ο Θεός την εξουσία να γίνουν δικά Του τέκνα, φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας, φως του κόσμου.

Αδελφοί μου,

η χαρά εκ του Τάφου ανέτειλε. Από το κενό Μνημείο ξεπήδησε η χαρά, το φως, η ελπίδα και η άπειρη αγάπη, η οποία εξεφράσθη στο Πρόσωπο του Θεανθρώπου. Τα μυρωμένα άνθη της άνοιξης συνταυτίζονται με τις μυροφόρες ψυχές, που ευτύχησαν να ακούσουν τον Κυριακό χαιρετισμό «χαίρετε και πάλιν ερώ χαίρετε» και να βγούν από την λήθη, γνωρίζοντας την Αλήθεια.

Σήμερα γκρεμίζονται τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους μεταξύ των και με την κτίση ολόκληρη, αυτά που επιμελώς κτίζουν, επί αιώνες ολόκληρους, η πλεονεξία και η φιλαυτία των παραπεσόντων με την υπερεκμετάλλευση ανθρώπων, λαών, φυσικών πόρων με τον ασύδωτο και άνευ λόγου υπέρμετρο εγωισμό τους.

Σήμερα τα «πάντα πεπλήρωνται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια», όπως διαλαλεί εμφαντικότατα ο αναστάσιμος κανόνας. Καλούμαστε, λοιπόν, να αφή­σου­με κατά μέρος ο,τι μας διαιρεί και μας χωρίζει, για να λάβουμε εκτυπώτερον την πείραν της Αναστάσεως, αυτή την κλητή και Αγία ημέρα την μία των Σαββάτων, την Βασιλίδα και Κυρία.

Σας ευχόμαστε πατρικώς να έχετε διαρκή την χαρά και την ειρήνη του Αναστάντος Χριστού στην προσωπική και οικογενειακή σας ζωή και να κρατήσουμε το Φως Του μέσα μας, για να αισθανθούμε την δύναμη της Αναστάσεώς Του.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Άγιον Πάσχα, 2023

Μετά πατρικών ευχών

και πολλής αγάπης εν Χριστώ Αναστάντι

+ Ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων