20/05/2022 20/05/2022 Στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου της ομώνυμης πόλεως που βρίσκεται στην περιοχή «Όρμος» χοροστάτησε χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου.  Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ομίλησε περί του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος...
20 Μαΐου, 2022 - 9:52

Η Εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου

Διαδώστε:
Η Εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου

Στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου της ομώνυμης πόλεως που βρίσκεται στην περιοχή «Όρμος» χοροστάτησε χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου. 

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ομίλησε περί του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος της Προόδου και της επανόδου του Ιερού Λειψάνου του ενδόξου και θαυματουργού Αγίου, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας.

«Αξιωνόμαστε και φέτος μέσα στην πασχάλιο περίοδο να τιμούμε και πάλι τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο της πόλεώς μας», ανέφερε. «Εορτάζουμε ένα γεγονός που έλαβε χώρα το έτος 1087, όταν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου, για λόγους ασφάλειας από τις επιθέσεις των Αγαρηνών, ανεχώρησε από τα Μύρα της Λυκίας και μετεφέρθη σε διάφορες περιοχές προς προσκύνηση, για να καταλήξει την 20ή Μαΐου στη Νότιο Ιταλία. Εκεί τοποθετήθηκε αρχικά στο ναό των Αγίων Αποστόλων και αργότερα μετακομίστηκε στο μεγάλο ναό που κτίσθηκε προς τιμήν του και αφιερώθηκε στο όνομά του».

Και επεσήμανε:

«Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς Αγίους της Εκκλησίας, είναι ένας Άγιος που κατ’ εξαίρεση ονομαστικά τιμάται κάθε εβδομάδα, αφού η Β΄ Οικουμενικής Σύνοδος που συνεκλίθη το 381 στην Κωνσταντινούπολη τον αγιοκατάταξε και αποφάσισε να τιμάται ως ισαπόστολος. Γι’ αυτό και στον εβδομαδιαίο κύκλο της Εκκλησίας, μαζί με τους Αγίους Αποστόλους, τιμάται και ο Άγιος Νικόλαος.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια ανεξάντλητος βρύση θαυμάτων που επιτελεί μέχρι τις μέρες μας, διότι αγάπησε πραγματικά τον Χριστό και Τον λάτρεψε ορθοδόξως και κήρυξε, παρ’ ότι ήταν αγράμματος, με κάθε τρόπο την Ορθή Πίστη και τη Διδασκαλία. Και δεν την δίδαξε μόνο με το στόμα του, αλλά και με τις πράξεις του, με τη ζωή του, με την πραότητά του, γι’ αυτό και έγινε «Κανόνας Πίστεως». Ήξερε να υψώνει το ανάστημά του κατά τις περιστάσεις προς δόξαν Θεού και διά το συμφέρον των πιστών του Σώματος της Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Να ευχηθούμε η χάρις του Αγίου Νικολάου να μας σκεπάζει, να μας προφυλάσσει από κάθε κακό, να μας διαφυλάσσει από τις ενεστώσες απειλές της εποχής μας, τις ασθένειες, τον πόλεμο και την επισιτιστική κρίση που ήδη αρχίζει να διαφαίνεται. Ας εμπιστευόμαστε λοιπόν τους Αγίους της Εκκλησίας και ας προσπίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς μας σε αυτούς, γιατί εκείνοι μόνο έχουν τη δύναμη να μας απαλλάξουν από κάθε κίνδυνο, από κάθε θλίψη, πειρασμό και οργή».

Στην Ακολουθία παρέστη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων