02/11/2022 02/11/2022 Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή των Αγίων ενδόξων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό Μέσα Λακωνίων. Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Τα τροπάρια της Εορτής των Αγίων Αναργύρων και ιδιαιτέρως τα δοξαστικά αναφέρονται στην...
02 Νοεμβρίου, 2022 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 - 8:25

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Διαδώστε:
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή των Αγίων ενδόξων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό Μέσα Λακωνίων.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Τα τροπάρια της Εορτής των Αγίων Αναργύρων και ιδιαιτέρως τα δοξαστικά αναφέρονται στην αστείρευτη, στην ανεξάντλητη χάρη των Αγίων και όσοι προσφύγουν στους ναούς που είναι αφιερωμένοι σε αυτούς, όσοι καταφύγουν προς προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων τους, όσοι προσπέσουν στα ιερά εικονίσματα και επικαλεστούν το όνομά τους, μπορούν να θεραπευθούν από ανίατα πάθη και ασθένειες. Διότι όλοι είμαστε μάρτυρες των πολλών ευεργεσιών που ο Πανάγαθος Θεός χάρισε σε αυτούς θεράποντές Του, σε αυτούς τους δύο Αγίους και είναι αναρίθμητα τα θαύματα που επιτελούν.

Οι σημερινοί εορταζόμενοι Άγιοι κατάγονταν από την Ασία και είχαν μητέρα τους την Αγία Θεοδότη, από την οποία γνώρισαν σε μικρή ηλικία την αληθινή Πίστη και τον Ένα και αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Έτσι βαπτίσθηκαν στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και έγιναν ζωντανά μέλη του Σώματος του Χριστού, μετέχοντας στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ενεργοποίησαν όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που έλαβαν με το άγιο βάπτισμα και μπόρεσαν έτσι να βρουν το πραγματικό νόημα της ζωής και να ακολουθήσουν με πολλή αγάπη τον Κύριο».

Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η χάρις των Αγίων να συνοδεύει πάντοτε τις ζωές όλων μας και να μας απαλλάσσει από κάθε ασθένεια, από κάθε θλίψη, ανάγκη και πειρασμό.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στον χώρο του Νοσοκομείου πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς τον περιεστώτα λαό ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Η υπέρμετρη αγάπη που έτρεφαν οι δύο εορταζόμενοι Άγιοι για τον Χριστό μεταφράστηκε σε όλες αυτές τις ευεργεσίες και τις θεραπείες που παρείχαν σε ανθρώπους και ζώα, σε όλους εκείνους που τους είχαν ανάγκη –και μάλιστα χωρίς ποτέ να πάρουν χρήματα από κανένα. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι, διότι προσέφεραν δωρεάν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Τόσο πολύ αγάπησαν τον Χριστό διότι συνειδητοποίησαν πόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε να στείλει στη γη τον Μονογενή Του Υιό για την δική μας σωτηρία. Γι’ αυτό οι Άγιοι Ανάργυροι ηθέλησαν να εκφράσουν με κάθε τρόπο, με κάθε πράξη τους και με κάθε σκέψη τους τις ευχαριστίες τους για αυτά τα οποία προσέφερε ο Χριστός σε όλους τους ανθρώπους. Εκείνο που επέλεξαν λοιπόν να κάνουν είναι να αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και να τον βοηθούν με την ιατρική τους ιδιότητα σε κάθε περίσταση και ιδιαίτερα σε κάθε ασθένεια σωματική και ψυχική».

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του μηνός Νοεμβρίου και ευχήθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός διά πρεσβειών των Αγίων Αναργύρων να δίδει υγεία και δύναμη στο έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου της πόλεως του Αγίου Νικολάου και ανεξάντλητη την χάρη των θαυμάτων και των ιαμάτων σε όλους όσοι δοκιμάζονται από ποικίλες ασθένειες, ψυχικές και σωματικές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων