17/09/2020 17/09/2020 Το εσπέρας της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Βουλισμένης. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επί τη Εορτή του Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας: «Ο Άγιος Νικήτας υπήρξε ένας...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2020 - 8:15

Η εορτή του Αγίου Νικήτα στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Νικήτα στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Το εσπέρας της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Βουλισμένης. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επί τη Εορτή του Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας: «Ο Άγιος Νικήτας υπήρξε ένας ρωμαλέος νέος, ανώτερος αξιωματικός του στρατού, που εδέχθη τον στέφανο της δόξης από τον Χριστό, διότι προτίμησε να πιστεύσει στο Πανάγιο Όνομά Του και όχι στη θρησκεία των ειδώλων των πατέρων του. Επέλεξε λοιπόν την αλήθεια από το ψεύδος, επέλεξε τη ζωή από τον θάνατο, επέλεξε τη σωτηρία από τη φθορά».

Και επεσήμανε: «Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας, που με τη σταυρική Του θυσία γεφυρώνει το χάσμα της παρούσας ζωής με τον Παράδεισο και παίρνοντας θάρρος από το Φως, τη Ζωή και την Ανάσταση που ακτινοβολεί ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού για να παραμείνει σταθερός στο ορθόδοξο φρόνημα, σήκωσε αγογγύστως το δικό του σταυρό υπομένοντας για την Πίστη του Χριστού πολλά βασανιστήρια, πολλές θλίψεις και πολλά μαρτύρια».

«Ο Άγιος Νικήτας μηνύει σήμερα ότι ο άνθρωπος που πιστεύει στο Χριστό είναι εκείνος που μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζωή του σε κάθε δοκιμασία, σε κάθε δυσκολία και σε κάθε μαρτύριο σώματος ή συνειδήσεως και μπορεί να κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του.

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Εορτής, ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Μέσα Ποτάμων.

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ομίλησε για τις αρετές, τα χαρίσματα, το φρόνημα και την προσωπικότητα του αγαπητού Αγίου: «Ο Άγιος Νικήτας ανήκει στην χορεία των μεγαλομαρτύρων Αγίων, εκείνων δηλαδή που ενώ είχαν τα πάντα στη ζωή τους –αξιώματα, τιμές, δόξα, χρήματα, κοινωνική επιφάνεια– εντούτοις μαρτύρησαν και ομολόγησαν με παρρησία τον Λόγο του αληθινού Θεού. Παρά τα πολλά και διαρκή βασανιστήρια που υπέστησαν, δεν δειλίασαν, ούτε κάμφθηκε το χριστιανικό τους φρόνημα, ούτε αρνήθηκαν ποτέ την αληθινή τους Πίστη που ήταν παράλληλα και η αληθινή τους αγάπη. Διότι, όπως όλοι οι Άγιοι, βίωσε με επίγνωση και συναίσθηση το Ευαγγέλιο του Χριστού και εφήρμοσε δύο μεγάλες Εντολές του Ευαγγελίου: «Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεὸν σου ἐξ ὅλης τῆς ἱσχύος σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου» και «Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὠς σεαυτόν».

Ο Ποιμενάρχης ανέπτυξε την σημασία των δύο αυτών ευαγγελικών εντολών και παρακίνησε τους πιστούς να τις αξιοποιήσουν στη ζωή τους: «Όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Πόσο αγαπάμε τον Κύριό μας; Τον αγαπάμε περισσότερο από τον εαυτό μας, περισσότερο από τη ζωή μας, περισσότερο από τις περιουσίες μας; Τον αγαπάμε περισσότερο ακόμη κι από τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμά Του κάθε φορά που σημαίνει η καμπάνα της Εκκλησίας; Θα πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε κατά πόσο η αγάπη μας προς τον αληθινό Θεό είναι ειλικρινής. Είναι ακόμη δυσκολότερο να τηρήσουμε την δεύτερη Εντολή, την αγάπη προς τον πλησίον, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να αγαπήσουμε τον Θεό. Διότι, όπως λέγει και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Καθολική του Επιστολή, δεν είναι δυνατόν κάποιος να αγαπάει τον Θεό που δεν είδε και να αγαπάει τον αδελφό του που βλέπει καθημερινά. Καλούμαστε κι εμείς να ξεπεράσουμε το «εγώ» μας, τα πάθη και τις αδυναμίες μας και να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας όπως τον εαυτό μας. Καλούμαστε να αγαπήσουμε ακόμα και τον εχθρό μας, ακόμη κι εκείνον που μας προσβάλλει, που μας κάνει κακό, μας επιβουλεύεται και μας θλίβει».

Και έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας: «Αυτή είναι η χριστιανική Πίστη και Διδασκαλία που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας σε τούτους τους παράξενους καιρούς και θα πρέπει γι’ αυτό να αγωνισθούμε, ώστε να τη στερεώσουμε στην καρδιά και την ψυχή μας, ώστε να φθάσουμε να ομολογούμε τον αληθινό Θεό».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων