13/06/2020 13/06/2020 Το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου, καθολικού της ιστορικής Ιεράς Μονής του 13ου αιώνος, στη Βουλισμένη Μεραμβέλλου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα περί του θαυμαστού βίου του Αγίου Ονουφρίου του εν Αιγύπτω, μία από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες της...
13 Ιουνίου, 2020 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2020 - 16:29

Η εορτή του οσίου Ονουφρίου στην Ι.Μ. Πέτρας

Διαδώστε:
Η εορτή του οσίου Ονουφρίου στην Ι.Μ. Πέτρας

Το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου, καθολικού της ιστορικής Ιεράς Μονής του 13ου αιώνος, στη Βουλισμένη Μεραμβέλλου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα περί του θαυμαστού βίου του Αγίου Ονουφρίου του εν Αιγύπτω, μία από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανεφέρθη εκτενώς στο θαυματουργικό γεγονός που έλαβε χώρα στο κοινόβιο μοναστήρι στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου, όπου και εκάρη μοναχός· ο Όσιος Ονούφριος έτρεφε με ψωμί και συνομιλούσε με τον Ιησού Χριστό που απεικονιζόταν ως βρέφος να βρίσκεται στην αγκαλιά της Παναγίας, στην εικόνα του τέμπλου του ναού. Και ο Πανάγαθος Θεός ανταπέδωσε την αφοσίωση, την πίστη και την ένθερμη αγάπη του Οσίου δίδοντάς του τον μυρίπνοο ουράνιο άρτο, τον «μηδέποτε δαπανώμενον».

«Για τους ανθρώπους της εποχής μας όλα τα θαυματουργικά γεγονότα φαίνονται παράξενα, διότι προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν με τη λογική. Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι μέσα στην Εκκλησία τα πάντα είναι Μυστήρια, αφού επιτελούνται με την χάρη του Τριαδικού Θεού, με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος», επεσήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος και απαντώντας έτσι στις κατά περιόδους φωνές αμφισβήτησης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό.

«Μεταξύ των Αγίων, των καρπών του Αγίου Πνεύματος που η Εκκλησία μας προβάλλει κατά την απόδοση της Εορτής της Πεντηκοστής είναι και ο Άγιος Ονούφριος, ο ναός του οποίου στέκεται για αιώνες σε αυτή την πανοραμική τοποθεσία του Μεραμβέλλου», ανέφερε στον Θείο Λόγο του ο Σεβασμιώτατος ομιλώντας περί του αγαπητού Αγίου των πρώτων χριστιανικών αιώνων που ασκήτευσε στην έρημο επί εξήντα ολόκληρα χρόνια. Και συνέχισε: «Εμείς που έχουμε ως πρότυπα τους Αγίους της Εκκλησίας και θέλουμε να γνωρίσουμε την Πίστη μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τους βίους των, διότι οι Άγιοι είναι εκείνοι που εφήρμοσαν πραγματικά στη ζωή τους τον Λόγο του Θεού».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος πληροφόρησε τους πιστούς για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η τοπική Εκκλησία ώστε να πραγματοποιηθούν μελέτη και εργασίες αναστηλώσεως και αποκαταστάσεως του ιστορικού μονυδρίου και ευχαρίστησε τον κ. Ιωάννη Φινοκαλιώτη που παραχώρησε τα κτίσματα πέριξ του Ιερού Ναού στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων