27/09/2020 27/09/2020 Το εσπέρας της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον ερειπωμένο οικισμό των Λάκκων περιοχής Κρούστα. Ο ναός αυτός, ο οποίος χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνος, είναι από τους σημαντικότερους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας, καθώς είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες...
27 Σεπτεμβρίου, 2020 - 20:53
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2020 - 20:49

Η φράση που επαναλάμβανε συνεχώς: «Αγαπάτε αλλήλους»

Διαδώστε:
Η φράση που επαναλάμβανε συνεχώς: «Αγαπάτε αλλήλους»

Το εσπέρας της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον ερειπωμένο οικισμό των Λάκκων περιοχής Κρούστα. Ο ναός αυτός, ο οποίος χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνος, είναι από τους σημαντικότερους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας, καθώς είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες σημαντικού αγιογραφικού εργαστηρίου, όπως φαίνεται από την ποιότητα των χρωμάτων, αλλά και από την θεολογία που απεικονίζουν.

Στο κήρυγμα προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην αγιότητα του βίου και της προσωπικότητος του Αγίου ενδόξου Αποστόλου, Ευαγγελιστού, Επιστηθίου Φίλου, Παρθένου και Ηγαπημένου Μαθητού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Ιωάννου του Θεολόγου: «Ο Άγιος Ιωάννης, γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Ανήκει στους πρόκριτους Μαθητές του Κυρίου μαζί με τον Απόστολο Πέτρο και τον αδελφό του, Απόστολο Ιάκωβο, οι οποίοι ακολουθούν παντού το Χριστό· στο θαύμα της αναστάσεως της κόρης του Ιαείρου, στη Μεταμόρφωσή Του στο όρος Θαβώρ, την ημέρα που παραδίδεται στους Ιουδαίους στο όρος των Ελαιών κατά την ώρα της υπερφυούς προσευχής Του μπροστά στα μέλλοντα ακολουθείναι.

Τόσο πολύ αγάπησε ο Άγιος Ιωάννης τον Κύριο και Διδάσκαλό Του που ποτέ δεν Τον άφησε και ποτέ δεν απομακρύνθηκε από Αυτόν. Είναι ο μοναδικός Μαθητής του Χριστού που τόλμησε παρά το νεαρόν της ηλικίας του να Τον ακολουθήσει, μαζί με την Παναγία, μέχρι το πραιτώριο, τον Γολγοθά και τον Σταυρό. Γι’ αυτό και γίνεται αδελφός του Χριστού, διότι λίγο πριν εκπνεύσει ο Κύριός μας επάνω στο Σταυρό αποκρίθηκε στη Μητέρα Του και Της είπε: «Γύναι, ἰδού ὁΥἱός Σου» και αποκρίθηκε στον Ευαγγελιστή Ιωάννη και του λέγει: «Ἰδού ἡ Μήτηρ σου». Και ευθύς μετά τη Σταύρωση του Κυρίου μας ο Άγιος Ιωάννης παραλαμβάνει την Παναγία εις τα ίδια και δεν την αποχωρίζεται ποτέ έως της κοιμήσεώς του».

Στο πέρας της ομιλίας του ο σεβαστός Ποιμενάρχης υπεγράμμισε την συμβολή του Αγίου Ιωάννου στην στερέωση της Ορθοδόξου Πίστεως, ανεφέρθη δε στα τελευταία χρόνια της ζωής του αγαπητού Μαθητού του Κυρίου: «Μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου ο Άγιος Ιωάννης αναλαμβάνει μια τεράστια ιεραποστολική δράση, κατά την οποία περιέρχεται σε πολλές πόλεις της Μ. Ασίας και κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Και καταλήγει στη μεγάλη πόλη της Εφέσου, όπου η αγιότητα του βίου του κάνει πολλούς ειδωλολάτρες να πιστεύσουν στον αληθινό Θεό.

Εξαιτίας όμως της ενόχλησης πολλών ειδωλολατρών της πόλης από την δράση του ο αυτοκράτορας τον εξορίζει στη νήσο Πάτμο. Εκεί ζει για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια και επιτελεί μαζί με τον μαθητή του Πρόχορο πολλά θαύματα και καλλιεργεί έτσι την χριστιανική πίστη σε πολλούς κατοίκους του νησιού. Στο Σπήλαιο της «Αποκαλύψεως» του νησιού ο Άγιος Ιωάννης ηξιώθη να δει το όραμα που του αποκάλυψε ο Πανάγαθος Θεός, το οποίο και καταγράφει στο τελευταίο Βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Το έτος 98 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ανακαλεί την εξορία του και ο Άγιος Ιωάννης επιστρέφει στην Έφεσο, όπου μένει γύρω στα τριάντα χρόνια και πεθαίνει από βαθύ γήρας, σε ηλικία 106 ετών. Είναι λοιπόν ο μοναδικός Απόστολος που δεν υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αλλά εκοιμήθη ειρηνικώς. Επειδή έζησε συνειδησιακά το Μαρτύριο της Σταυρώσεως του Κυρίου και Θεού και Διδασκάλου Του Ιησού Χριστού, ο Θεός τον αξίωσε να μην υποστεί κατά τον παρόντα βίο μαρτυρικό θάνατο».

 

 

 

 

 

 

 

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κριτσάς.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, λέγοντας: «Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την Μετάσταση ενός εκ των Δώδεκα Αποστόλων του Χριστού και μαθητού του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου» και ομίλησε περί της διδασκαλίας της αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον που ο Άγιος Ιωάννης διεκήρυττε σε ολόκληρη τη ζωή του.

«Η Αγία μας Εκκλησία, όπως έπραξε και με τις μορφές του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και του Αγίου Συμεών, τίμησε τον Άγιο Ιωάννη, απονέμοντάς του τον εξαιρετικό τίτλο του Θεολόγου. «Έγινε γνώστης της Θεολογίας επειδή πρωτίστως έγινε γνώστης της αγάπης», λέγει το δοξαστικό των εσπερίων. Θεολογία λοιπόν είναι η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. Η καρδιά του εναρμονίστηκε με τους χτύπους της καρδιάς του Ιησού, όταν κατά το Μυστικό Δείπνο ο Άγιος Ιωάννης πέφτει πάνω στο στήθος του Ιησού, διερωτώμενος ποιος θα είναι εκείνος που θα προδώσει τον καλό του Διδάσκαλο.

Η φράση που επαναλάμβανε συνεχώς ο Άγιος Ιωάννης στη διδασκαλία του μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν «Αγαπάτε αλλήλους». Είναι λοιπόν ο μαθητής της αγάπης. Στις Καθολικές Επιστολές του αναφέρεται μονάχα σε αυτή την ύψιστη Εντολή του Κυρίου μας, στην αμοιβαία αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό και τον πλησίον και μας διδάσκει με το παράδειγμά του να πράττουμε κι εμείς αναλόγως».

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων