01/03/2021 01/03/2021 Κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συλλειτούργησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαζίου, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ....
01 Μαρτίου, 2021 - 11:51
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2021 - 11:54

Η Κυριακή του Ασώτου μας αποκαλύπτει την μεγάλη αγκαλιά του Θεού

Διαδώστε:
Η Κυριακή του Ασώτου μας αποκαλύπτει την μεγάλη αγκαλιά του Θεού

Κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συλλειτούργησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαζίου, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου. Της Θείας Λειτουργίας μετείχε επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προέβη ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην παραβολή του ασώτου υιού. Είναι η παραβολή με την οποία ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός διδάσκει στο ανθρώπινο γένος, κατά την δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, την αξία της συγχώρησης και το μεγαλείο της μετανοίας. «Η σχέση των παιδιών με τον πατέρα, κατά την περιγραφή της σημερινής ευαγγελικής διηγήσεως, είναι μια σχέση «γίγνεσθαι», μία σχέση δηλαδή που διαρκώς ξετυλίσσεται και κατά την οποία ο πατέρας διαρκώς αποκαλύπτεται στα παιδιά του», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

«Ο άφρων και άσωτος υιός της παραβολής ανακαλύπτει το μυστήριο και το μεγαλείο της συγχωρητικότητος, αναγνωρίζει το σφάλμα του και επιστρέφει στο σπίτι του πατρός του. Εξομολογείται την αλήθεια και βιώνει την απροϋπόθετη αγάπη του πατρός του. Έτσι γίνεται κοινωνός και μέτοχος της αγάπης του Θεού. Έτσι αποκαθίσταται η σχέση του με τον πατέρα.

Το καθοριστικό στοιχείο, λοιπόν, που ορίζει τη σχέση μας με τον Πατέρα είναι η εξομολόγηση, η οποία επανατοποθετεί τη σχέση μας με το μυστήριο του Πατρός και μας εισάγει σε μία άλλη πραγματικότητα, στην πραγματικότητα της κοινωνίας μαζί Του, στην πραγματικότητα μίας διαρκούς σχέσης μαζί Του που μπορεί να αυξάνει ή να ευρίσκεται σε δοκιμασίες, να ελαττώνεται δηλαδή.

Όλοι οι χριστιανοί, λοιπόν, καλούμεθα να αναπτύξουμε μια ειλικρινή εξομολογητική σχέση με τον Χριστό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία εισερχόμεθα εις την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Έτσι θα μπορέσουμε να δεχθούμε την συγχωρητικότητα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για να γίνουμε κι εμείς κοινωνοί της αυξανόμενης αγάπης του Θεού».

Προ της απολύσεως, οι Σεβασμ. άγιοι Αρχιερείς κ. Ανδρέας και κ. Γεράσιμος, καθώς και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος τέλεσαν το 40θήμερο μνημόσυνο του Ευαγγέλου Βερνιδάκη, αδελφού του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσ. Αρχιμ. Μεθοδίου Βερνιδάκη και του πατρός αυτού Παναγιώτου, επί τη συμπληρώσει εννέα ετών από της προς Κύριον εκδημήσεώς του.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ανέφερε για τον μακαριστό Ευάγγελο: «Ζητούμε σήμερα την χάρη, το έλεος και την ευλογία του Θεού για τον αγαπητό μας αδελφό Ευάγγελο, ο οποίος επλήρωσε το κοινό χρέος του κόσμου τούτου και ευρίσκεται πλέον εις τον Ουρανό. Και όπως όλοι οι αδελφοί μας που ευρίσκονται εις τον Ουρανό έχουν ανάγκη των δικών μας προσευχών, των δικών μας ικεσιών και ευχών, διότι οι προσευχές μας αναπαύουν και ανακουφίζουν τις ψυχές της αιωνιότητος. Όπως όλες οι ψυχές που ζουν μέσα στο φως της χάριτος του Ιησού Χριστού, έτσι και η ψυχή του αγαπητού Ευαγγέλου, ευφραίνεται, αγάλλεται και εκζητεί την χάρη του Τριαδικού Θεού για τους οικείους του· για την μητέρα του, την αγαπητή Αλεξάνδρα, για την σύζυγό του, για τον π. Μεθόδιο, τον Πρωτοσύγκελλο της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ευχόμεθα όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του αγαπητού Ευαγγέλου εν σκηναίς δικαίων».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι σεβαστοί Αρχιερείς μετέβησαν επί του τάφου του μακαριστού αδελφού του π. Μεθοδίου, Ευαγγέλου, όπου τέλεσαν Τρισάγιο στη μνήμη του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων