27/03/2021 27/03/2021 Το εσπέρας της Παρασκευής 26 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, πόλεως Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Διανύοντας το πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αγαπητοί Πατέρες και...
27 Μαρτίου, 2021 - 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2021 - 13:16

“Η Παναγία να είναι προστάτης και βοηθός όλων μας!”

Διαδώστε:
“Η Παναγία να είναι προστάτης και βοηθός όλων μας!”

Το εσπέρας της Παρασκευής 26 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Διανύοντας το πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, η Αγία μας Εκκλησία μας αξιώνει σήμερα να ψάλλουμε τη Β΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Μας δίδει ακόμη μία φορά την ευκαιρία να αντικρύσουμε τη μητρική Της μορφή και να καταθέσουμε στην αγάπη Της τα αιτήματα της καρδιάς μας, να καταθέσουμε όλα όσα μας απασχολούν, να επικοινωνήσουμε μαζί Της.

Με το υπέροχο Κοντάκιο «Τη Υπερμάχω» που ψάλλουμε αυτή την περίοδο, ο ιερός υμνωδός εκφράζει τις ευχαριστίες των ανθρώπων προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου για τις άπειρες ευεργεσίες Της και Την παρακαλεί ικετευτικά να μας ελευθερώσει από κάθε κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξή μας, κραυγάζοντας «ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον».

Είναι αλήθεια ότι ποικίλοι και σοβαροί κίνδυνοι μας απειλούν διαρκώς στη ζωή μας. Κάποιοι από αυτούς έχουν προσωπικό χαρακτήρα, άλλοι εκκλησιαστικό, άλλοι κοινωνικό και εθνικό. Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κοινωνία, ως χώρα, ως Οικουμένη είναι η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι μας έχουμε κλονιστεί, καθώς έχουμε κυριευθεί από μια αβεβαιότητα για το μέλλον.

Εκείνο όμως που μας θλίβει και μας στεναχωρεί ιδιαιτέρως είναι ότι έχει κλονιστεί και η ίδια η Πίστη μας. Τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον η ζωή της Εκκλησίας μπήκε στο στόχαστρο. Μπήκε στο στόχαστρο ο εκκλησιασμός και κυρίως το κέντρο της θείας λατρείας που δίνει τη ζωή και τη θέωση σε όλους εμάς, η Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Κάποιοι αδαείς καλλιεργούν την απιστία στις καρδιές των χριστιανών. Όταν όμως χάνουμε την πίστη και την ελπίδα μας προς τον Θεό, τότε είναι που απογοητευόμαστε, τότε είναι που η ζωή μας γεμίζει από ένα κενό και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αντέξουμε την όποια δοκιμασία και περιπέτεια. Η πνευματική αυτή φτώχεια μάς οδηγεί σε τραγωδίες που διογκώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε:

«Αυτή η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προσφέρεται για να εντείνουμε όλοι μας τον πνευματικό μας αγώνα, ώστε ο Κύριός μας, διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να δει την αγαθή προαίρεση και το φιλότιμό μας και να μας το χαρίσει πλουσιοπάροχα ό,τι λείπει από τη ζωή μας. Να μην το βάζουμε κάτω λοιπόν στις οδυνηρές δοκιμασίες της ζωής μας, να μη λυγίζουμε, αλλά να αγωνιστούμε, να θυσιάσουμε το «εγώ» μας για το κοινό καλό, διατηρώντας πάντοτε στην ψυχή και την καρδιά μας άσβεστη τη φλόγα της Πίστεως και εναποθέτοντας την πάσαν ελπίδα μας στο Χριστό και την Παναγία Μητέρα μας. Τότε θα είμαστε σίγουροι ότι οι πειρασμοί θα υποχωρήσουν και η ελπίδα θα εγκατασταθεί και πάλι στην πληγωμένη κοινωνία μας. Η Παναγία να είναι προστάτης και βοηθός όλων μας!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων