28/09/2020 28/09/2020 Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου (Α΄ Λουκά) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Πισκοπιανού Χερσονήσου. Στον Θείο Λόγο του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην ανταπόκριση του Πέτρου, του Ιακώβου και του...
28 Σεπτεμβρίου, 2020 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2020 - 12:19

“Η υπακοή είναι πολύ σημαντική αρετή στη ζωή των χριστιανών”

Διαδώστε:
“Η υπακοή είναι πολύ σημαντική αρετή στη ζωή των χριστιανών”

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου (Α΄ Λουκά) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Πισκοπιανού Χερσονήσου.

Στον Θείο Λόγο του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην ανταπόκριση του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη στην πρόσκληση του Χριστού να Τον ακολουθήσουν και να γίνουν αλιείς ανθρώπων, επεσήμανε δε τις αρετές που ο Χριστός μας υποδεικνύει να αναπτύξουμε:

«Το σημερινό Ευαγγέλιο μηνύει στην χριστιανοσύνη ότι πρώτιστη θέση στην Εκκλησία του Χριστού κατέχει η υπακοή στον Λόγο και το Θέλημα του Θεού. Είναι μια πολύ σημαντική αρετή στη ζωή των χριστιανών, όπως διαπιστώνουμε ξεκάθαρα στην ευαγγελική περικοπή· οι τρεις αλιείς, παρά τον μάταιο κόπο της προηγούμενης νύχτας, κάνουν υπακοή στον Κύριο, ξαναρίχνουν τα δίχτυα τους και πιάνουν τόσα πολλά και μεγάλα ψάρια που τα πλοία τους κινδύνευσαν να βυθιστούν.

Αυτό το γεγονός λοιπόν μας διδάσκει την σημασία της υπακοής στο Θέλημα του Θεού, ακόμη και στις περιπτώσεις και τα σημεία που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή αιτιολογία λογική. Αν ο Θεός, αγαπητοί μου αδελφοί, προνοεί και μεριμνά για την ικανοποίηση των βιοτικών μας αναγκών, φανταστείτε πόσο ανταποκρίνεται στα προς σωτηρίαν αιτήματα των ανθρώπων που υπακούουν στο Θέλήμά Του, πόσο ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ανθρώπων που κάνουν βίωμα το Ευαγγέλιό Του, το διδάσκουν και το διακηρύττουν στους αδελφούς τους με τον τρόπο της ζωής τους.

Το δεύτερο μεγάλο σημείο της περικοπής που έρχεται να συμπληρώσει την υπακοή στο Λόγο του Θεού είναι η συναίσθηση της αμαρτωλότητος του ανθρώπου. Όταν ο Απόστολος Πέτρος αντικρίζει το θαύμα της μεγάλης ψαριάς, προσπίπτει στα πόδια του Ιησού και Τον παρακαλεί να φύγει από το πλοίο του διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι αμαρτωλός και ολιγόπιστος άνθρωπος.

Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει κι εμείς να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι είμαστε αμαρτωλοί άνθρωποι και θα πρέπει να προσπαθούμε πάντοτε να βελτιωνόμαστε, να διορθωνόμαστε και να εξομολογούμαστε στον Κύριό μας. Θα πρέπει πάντοτε να επιζητούμε την χάρη και το έλεος του Θεού για να μας φωτίσει να καθαρίσουμε την καρδιά μας, έτσι ώστε απρόσκοπτα να πορευόμαστε στην οδό που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών που είναι και ο πρωταρχικός σκοπός της ζωής μας».

Εν συνεχεία ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου επί τη ενάρξει της διδασκαλίας των μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Ο σεβαστός Ποιμενάρχης προέτρεψε τους πιστούς να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εγγραφούν στις Σχολές της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ώστε να διαφυλαχθούν στις επερχόμενες γενεές οι πατροπαράδοτες αυτές εκκλησιαστικές τέχνες, που προάγουν το χριστιανικό ήθος και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Εμμανουήλ Λαρεντζάκη, ο οποίος διηκόνισε την Ενορία του Πισκοπιανού από την θέση του ιεροψάλτου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του μετά των αγίων και των δικαίων.

Της Θείας Λειτουργίας παρέστη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων