13/08/2022 13/08/2022 Με κατάνυξη κι ευλάβεια προς το σεπτό πρόσωπο της Μητέρας και Οδηγητρίας πάντων των χριστιανών πραγματοποιήθηκαν οι καθημερινές Θείες Λειτουργίες και Ιερές Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, μία εβδομάδα προ της Εορτής της Κοιμήσεως και της μεταστάσεώς Της εις ουρανούς. Το εσπέρας της Δευτέρας 8 Αυγούστου η Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς...
13 Αυγούστου, 2022 - 10:34

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ οι παρακλήσεις προς την Παναγία

Διαδώστε:
Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ οι παρακλήσεις προς την Παναγία

Με κατάνυξη κι ευλάβεια προς το σεπτό πρόσωπο της Μητέρας και Οδηγητρίας πάντων των χριστιανών πραγματοποιήθηκαν οι καθημερινές Θείες Λειτουργίες και Ιερές Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, μία εβδομάδα προ της Εορτής της Κοιμήσεως και της μεταστάσεώς Της εις ουρανούς.

Το εσπέρας της Δευτέρας 8 Αυγούστου η Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κρασίου Πεδιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ ο οποίος αυτή την περίοδο φιλοξενείται στην καθ’ ημάς Εκκλησιαστική Περιφέρεια, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος καλωσόρισε θερμώς στην επαρχία και την Ιερά Μητρόπολη τον Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και του ευχήθηκε διά την πρόσφατη προαγωγή του από την Αρχιεπισκοπή Τελμησσού στην Μητρόπολη Πισιδίας, ο Πανάγαθος Θεός να του δίδει υγεία και δύναμη ώστε για πολλά χρόνια να ποιμαίνει την περιοχή που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία. Διότι –όπως ανέφερε– «είναι αδελφός γνήσιος, αγαπητός και χαιρόμαστε που μας επισκέπτεται τακτικά και μας αγκαλιάζει πάντοτε με την αγάπη και την ευγένειά του».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ο ορθόδοξος λαός τιμά και φέτος ιδιαιτέρως την Παναγία μας που είναι το κέντρο της Εκκλησίας, διότι είναι Εκείνη η οποία ήνωσε τον ουρανό με τη γη, είναι η κλίμακα που ανέβασε τους ανθρώπους στον ουρανό, αφού δάνεισε την σάρκα Της στο Υιό και Λόγο του Θεού. Γι’ αυτό είναι η προστασία μας, η ακαταίσχυντος μεσιτεία μας, είναι η Μάνα που μας πιάνει από το χέρι για να μας απομακρύνει από τις κακοτοπιές, τα πάθη, τους πειρασμούς, τις αμαρτίες και τις πτώσεις της ζωής μας και να μας οδηγήσει στον δρόμο της σωτηρίας. Πάντοτε λοιπόν να καταφεύγουμε στο εικόνισμά Της, να αποθέτουμε σε Αυτήν καθετί που μας βαραίνει και μας στεναχωρεί και να εκζητούμε από Αυτήν να μας χαρίζει πάντα τα προς σωτηρίαν αιτήματα».

Την Τρίτη 9 Αυγούστου ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κεράς – Καρδιωτίσσης Πεδιάδος, που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον βυζαντινό Ιερό Ναό Παναγίας Κουμπελίνας Χουμεριάκου.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επικαίρως ενόψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του καλοκαιριού και ανέφερε: «Αύγουστος σημαίνει «σεβάσμιος» και η ονομασία του μήνα που διανύουμε φανερώνει τον σεβασμό που δείχνουμε στη Μητέρα όλου του κόσμου, στη Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που κατέχει κεντρική θέση μέσα στην Εκκλησία, κατέχει κεντρική θέση στη ζωή κάθε χριστιανού.

Γι’ αυτό και ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι ένα μεγάλο Πανηγύρι, παρ’ ό,τι εορτάζουμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον θάνατό Της κατ’ άνθρωπον δηλαδή. Δεν μένουμε όμως μόνο στον θάνατο, διότι η Υπεραγία Θεοτόκος μετέστη και ανελήφθη προς ουρανούς και δώρισε σε όλους εμάς την ανάσταση διά του Υιού Της και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σε Αυτήν προσφεύγουμε όλες τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου, πρωί και βράδυ, με τις καθημερινές Ακολουθίες, με την ψαλμωδία των Ιερών Παρακλήσεων και διά των ύμνων που ψάλλουμε, καταθέτουμε στο ιερό πρόσωπό Της τα αιτήματά μας, τους πόθους μας, τις θλίψεις μας, τις ασθένειές μας και καθετί που μας απασχολεί. Και Εκείνη τα μεταφέρει στον Πανάγαθο Θεό –και ο Χριστός δεν χαλάει ποτέ χατίρι στην Παναγία. Πολλές φορές αλλάζει τα σχέδιά Του για χατίρι Εκείνης από την οποία σαρκώθηκε, για να χαρίσει και πάλι στους ανθρώπους τη σωτηρία».

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο νέο καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων ταξιαρχών Κρεμαστών, που τιμάται στη μνήμη των Αγίων ενδόξων Μυροφόρων Γυναικών.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας παρευρέθη στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας Κριτσάς, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, καθ’ ήν εψάλησαν και τα εσπερινά τροπάρια επί τη Συνάξει της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της επονομαζομένης «Ελεούσης».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης τόνισε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Η Εκκλησία και η συνείδηση των ανθρώπων αφιέρωσαν όλο τον μήνα Αύγουστο στην Υπεραγία Θεοτόκο, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς το σεβάσμιο πρόσωπό Της. Προσπίπτουμε λοιπόν στα ιερά εικονίσματά Της και τους αναρίθμητους Ιερούς Ναούς που είναι αφιερωμένοι σε Αυτήν, σε ολόκληρη την μητροπολιτική μας περιφέρεια και καταθέτουμε τις ευχαριστίες προς την Παναγία μας για την βοήθεια και το έλεος που δίδει στον καθένα από εμάς».

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Έξω Λακωνίων.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, ευγενεί προσκλήσει του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Ελούντας.

Το πρωί της Παρασκευής 12 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλατυποδίου.

Στο κήρυγμά του προς τον περιεστώτα λαό ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε αυτή την ευλογημένη περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, μια περίοδο κατά την οποία όλοι καλούμαστε να δοξολογήσουμε τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό που χάρισε στον κόσμο την σωτηρία διά της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σε λίγες ημέρες θα πανηγυρίσουμε την μεγάλη Θεομητορική Εορτή του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία είναι Κεχαριτωμένη, Πεποικιλμένη τη θεία Δόξη και Υπερδεδοξασμένη διά την καθαρότητά Της, διά την δωδεκαετή παραμονή Της στο ναό, αλλά κυρίως γιατί ο Θεός καταδέχθηκε να ενοικήσει μέσα Της, στην κοιλία Της και να σαρκωθεί εκ των αγνών αιμάτων Της. Αυτό είναι που Την κάνει όχι μόνο Μητέρα του Χριστού αλλά και ολοκλήρου της ανθρωπότητος.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν καταλλήλως, διά της νηστείας, της προσευχής, της εξομολογήσεως και της μετοχής μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για να εορτάσουμε το «Πάσχα του καλοκαιριού», να αφουγκραστούμε δε την Παναγία μας και να κάνουμε πράξη στη ζωή μας το Θέλημα του Θεού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων