07/08/2022 07/08/2022 Ο Μεταμορφωθείς Κύριος αποκαλύπτει την Δόξα της Θεότητος Του και μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε στην επίπονη ανοδική πορεία προς το «πνευματικό όρος Θαβώρ» Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην εκκλησιαστική περιφέρεια της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Το εσπέρας της Παρασκευής 5 Αυγούστου...
07 Αυγούστου, 2022 - 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2022 - 13:03

Μητροπολίτης Πέτρας: «Ο Κύριος μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε στο πνευματικό Θαβώρ»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πέτρας: «Ο Κύριος μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε στο πνευματικό Θαβώρ»

Ο Μεταμορφωθείς Κύριος αποκαλύπτει την Δόξα της Θεότητος Του και μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε στην επίπονη ανοδική πορεία προς το «πνευματικό όρος Θαβώρ»

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην εκκλησιαστική περιφέρεια της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Το εσπέρας της Παρασκευής 5 Αυγούστου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ενορίας Πισκοπιανού, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα περί της Εορτής: «Η Μεταμόρφωση του Κυρίου έγινε λίγο πριν από τη σταυρική Θυσία, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά τροπάρια και τα ευαγγελικά αναγνώσματα. Ο Χριστός παρέλαβε τους τρεις προκρίτους των Μαθητών, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανέβη στο όρος Θαβώρ, όπου φανέρωσε το Φως της Θεότητός Του. Παρουσιάσθηκε έμπροσθεν αυτών ως νεφέλη φωτεινή και τότε ακούσθηκε φωνή εκ του ουρανού να λέγει: «Οὗτός ἐστιν ὁ Υἱός μου ὁ ἀγαπητός, αὐτοῦ ἀκούετε». Μαζί με τον Χριστό παρουσιάσθηκαν μάλιστα και οι δύο μεγάλοι Προφήτες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας».

Στο πέρας της ομιλίας του υπεγράμμισε: «Ο σημερινός εορτασμός αποτελεί μία πρόσκληση και μία πρόκληση που ο Χριστός απευθύνει σε όλους μας, προτρέποντάς μας να ανοίξουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και να Τον ακολουθήσουμε σε μία ανοδική πνευματική πορεία που πολλές φορές είναι κοπιαστική και επώδυνη, για να φθάσουμε στο «πνευματικό όρος Θαβώρ», για να φθάσουμε σε μια εσωτερική καθαρότητα και να μπορέσουμε έτσι να αντισταθούμε στα πάθη, τις κακίες και τα μίση μας».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα γεννήματα της αμπέλου αναγινώσκοντας την σχετική ευχή, ως είθισται κατά την εκκλησιαστική παράδοση να τελείται εν τη Εορτή της Μεταμορφώσεως.

Εν συνεχεία χειροθέτησε εις αναγνώστη τον κ. Ζαχαρία Δαμιανάκη, συγχαίροντας και ευχαριστώντας τον παράλληλα για την πολύχρονη διακονία του στα αναλόγια των Ιερών Ναών αλλά και την σύνολη προσφορά του στην Εκκλησία.

Παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Σέγκος και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χερσονήσου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 6 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βρυσών, απέδωσε δε τιμές σε όλους όσοι αγωνίσθηκαν και έπεσαν ηρωικώς για την αποδίωξη του οθωμανικού ζυγού, κατά την ένδοξη Μάχη που εκτυλίχθηκε στο χωρίο των Βρυσών την 6η Αυγούστου 1867.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Ο Χριστός μετεμορφώθη προ του Πάθους Του για να φανερώσει ότι Αυτός είναι ο αληθινός Θεός, ώστε μετά από λίγες ημέρες που οι Μαθητές θα Τον έβλεπαν επάνω στο Σταυρό, να καταλάβουν ότι σαν Θεός έχει την δυνατότητα να κατέβει από αυτόν. Δεν το κάνει όμως γιατί θέλει να δώσει την σωτηρία στους ανθρώπους, παρέχοντας την δυνατότητα να μεταμορφωθεί όποιος το επιθυμεί πραγματικά και το προσπαθεί.

Η σημερινή Εορτή αποτελεί μια δωρεά του Μεταμορφωθέντος Χριστού προς όλους εμάς, μια δωρεά που την αποδεχόμαστε ανάλογα με τις πνευματικές μας δυνάμεις και ανάλογα με τα πνευματικά μας αισθητήρια. Μας παρέχει την δυνατότητα να αποκτήσουμε κι εμείς την εμπειρία του ακτίστου φωτός Του, να ωφεληθούμε δηλαδή πνευματικά από την χάρη και την ευλογία των άκτιστων ενεργειών της Αγίας Τριάδος.

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως δίδει ένα σημαντικό μήνυμα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τους πνευματικούς αγώνες που κάνει ο καθένας από εμάς. Ο Κύριος μας καλεί να εγκαταλείψουμε τους αμαρτωλούς λογισμούς που μας αναγκάζουν να γινόμαστε υπόδουλοι στην αμαρτία και να ανέλθουμε μαζί με τους Μαθητές Του στο όρος Θαβώρ, για να μετάσχουμε του Γεγονότος της Θεοφανείας, για να ιδούμε κι εμείς την Δόξα Του και να ακούσουμε την φωνή της διακηρύξεως της Θεότητός Του».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την «ευχή εις την μετάληψιν της σταφυλής», ευλογώντας τους καρπούς της αμπέλου και παραδίδοντάς τους εις ανάλωσιν από τους πιστούς.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας επί τη 155η Επετείω της Μάχης των Βρυσών εκφώνησε ο κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος κατευθύνθηκε στο παρακείμενο μνημείο πεσόντων, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πάντων των ηρωικώς αγωνισαμένων και ευκλεώς τελειωθέντων, υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία, τις αξίες και τα ιδανικά του τόπου και της Πατρίδος μας απέναντι στη μανία του κατακτητή. Εξαιρέτως μνημόνευσε τους πρωτοστάτες της ενδόξου Μάχης, τον μακαριστό Επίσκοπο Πέτρας κυρό Μελέτιο Χλαπουτάκη και τους οπλαρχηγούς Κωνσταντίνο Κοζύρη και Νικόλαο Παπαγιαννάκη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Βουλευτή Λασιθίου κο Εμμανουήλ Θραψανιώτη, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κο Αντώνιο Ζερβό, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου κο Σταύρο Σπανουδάκη, την Λιμενάρχη Λασιθίου κα Δήμητρα Χασιώτη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βρυσών κο Ιωάννη Μαυρικάκη.

Ο εορτασμός της Επετείου της Μάχης των Βρυσών ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων