17/05/2021 17/05/2021 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος αναφέρθηκε στην ηρωική Μάχη της Κριτσάς που κερδήθηκε με μοναδικό όπλο το ορθόδοξο φρόνημα των προγόνων μας   Την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στην Κριτσά. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα:...
17 Μαΐου, 2021 - 12:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2021 - 13:18

Πέτρας: Το ορθόδοξο φρόνημα ως όπλο στην Μάχη της Κριτσάς

Διαδώστε:
Πέτρας: Το ορθόδοξο φρόνημα ως όπλο στην Μάχη της Κριτσάς

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος αναφέρθηκε στην ηρωική Μάχη της Κριτσάς που κερδήθηκε με μοναδικό όπλο το ορθόδοξο φρόνημα των προγόνων μας

 

Την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στην Κριτσά.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και φέρνουμε στη σκέψη μας τις γυναίκες εκείνες που χωρίς κανένα φόβο, χωρίς δειλία και διάθεση φυγής, αλλά με το θάρρος της πίστεως και με πόνο αγάπης προς τον Χριστό, με αυταπάρνηση και καθαρή συνείδηση πλησιάζουν τον Τάφο του Κυρίου για να αλείψουν με μύρα το Σώμα Του. Κι Εκείνος τους αποκαλύπτει το φως και τη χαρά της Αναστάσεώς Του.

Κι εμείς σήμερα, ως ενσυνείδητοι χριστιανοί, χρειαζόμαστε την τόλμη των Μυροφόρων για να πλησιάσουμε τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Χρειάζεται να κυριευόμαστε από τον πόθο και την αγάπη τους προς το πρόσωπο του Χριστού για να υπερπηδούμε τα εμπόδια που αναφύονται στη ζωή μας. Χρειάζεται να παραδεχόμαστε την Ανάσταση του Κυρίου και να ακούμε τα μηνύματα του Ευαγγελίου, όπως οι ευλογημένες αυτές γυναίκες άκουσαν την χαρμόσυνη είδηση του Χριστού. Προσφέροντας κι εμείς τα μύρα μας, την καλή προαίρεση, τον συνεχή αγώνα και την απέραντη αγάπη μας προς το πρόσωπο του Κυρίου, Τον παρακαλούμε να συνέχει τη ζωή μας, να τη νοηματοδοτεί, να την μεταβάλλει και να την αγιάζει.

Η σημερινή ημέρα όμως είναι σπουδαία και για έναν ακόμη λόγο. Διότι η Ανάσταση του Χριστού που συνταράσσει την Οικουμένη συνδέεται με την Ανάσταση και την Απελευθέρωση του τόπου μας από τον κατακτητή. Είναι μια ημέρα χαράς και ευφροσύνης για τον λαό της Κριτσάς που αποτίει φόρο τιμής και μνήμης σε όσους αγωνίσθηκαν, σε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος μας.

Το θαύμα της επαναστάσεως και η νικηφόρος έκβαση της Μάχης της Κριτσάς το έτος 1823 συντελέστηκε διότι κατά τη μακρά διάρκεια της δουλείας η Εκκλησία παρέμεινε ζωντανή. Ο σκλάβος λαός μας συνέχιζε να επιτελεί τη Θεία Λειτουργία, συνέχιζε να βιώνει την Παράδοση και να διασώζει την γλώσσα του. Μέσα απ’ αυτή τη γλώσσα που διδασκόταν στα Κρυφά και τα φανερά σχολειά –με την ευθύνη της Εκκλησίας– διασώθηκε η Ελληνική Παράδοση και Ιστορία.

Οι πρόγονοί μας διετήρησαν τις Εορτές της Εκκλησίας, με αποκορύφωμα το Πάσχα, διότι ένιωθαν ότι η Ανάσταση του Χριστού σηματοδοτεί και την Ανάσταση του Γένους, που πάντοτε προσδοκούσαν. Δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό να εγκαταλείψουν τον Χριστό και να πιστέψουν στο Ισλάμ για να σωθούν. Ήξεραν ότι, με το αίμα τους, θα ποτίσουν το δένδρο της Ελευθερίας και της Πίστεως και έτσι έγιναν οι κρίκοι της αλυσίδας των Μαρτύρων της Εκκλησίας από συστάσεώς της.

Οι Νεομάρτυρες της Κριτσάς, που θυσιάστηκαν αντί να προδώσουν Πίστη και Πατρίδα, είναι το μεγάλο πρότυπο που διαθέτουμε. Αυτό επιδιώκουμε μέσα από τις επετειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας που γίνονται αυτή τη χρονιά για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι ένα όραμα για το μέλλον της Πατρίδας μας.

Οι Πατέρες μας, με το αίμα και τον ηρωισμό τους, διασφάλισαν τα ελεύθερα σύνορα της Πατρίδος μας που, όσο κι αν αμφισβητούνται, παραμένουν σύνορα μιας ελεύθερης Πατρίδας, που παρά τις δυσκολίες, είναι από τις πιο ευημερούσες στον κόσμο και που ξεχωρίζει μέσα στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης χάρη στην Ορθόδοξη Πίστη. Η Θεία Λειτουργία που τελείται σε κάθε σημείο της γης που υπάρχει ορθόδοξος παπάς, η γλώσσα η ελληνική, η γλώσσα της Αγίας Γραφής και της Λατρείας, αυτά είναι που μας σώζουν.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, ο διαρκής αναβαπτισμός μας στους πνευματικούς μας θησαυρούς στην Ορθόδοξη Πίστη και στο παράδειγμα των Ηρώων και των Μαρτύρων της Εκκλησίας και της Πατρίδος. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να έχουμε πάντοτε μια αληθινά ελεύθερη Πατρίδα».

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την ένδοξη Μάχη της Κριτσάς, μπροστά από το μνημείο που έχει ανεγερθεί στη θέση «Κουτάραντος», όπου και έλαβε χώρα η διήμερη μάχη.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών πάντων των αγωνισθέντων και ηρωικώς πεσόντων στην Μάχη της Κριτσάς.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Εμμανουήλ Κλώντζας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους άρχοντες και εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων του τόπου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικά τραγούδια και χορούς για την Μάχη της Κριτσάς και την Κριτσωτοπούλα Ροδάνθη από το συγκρότημα του Δημήτρη Σγουρού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων