12/10/2020 12/10/2020 Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος για την τοποθέτηση του νέου Εφημερίου: «Να τελείς τα Μυστήρια της Εκκλησίας συνεχίζοντας το έργο ειρήνης και συμψυχίας του Ιερέως» Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου (Δ΄ Λουκά – του Σπορέως) ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, Ενορίας Καστελλίου Φουρνής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε...
12 Οκτωβρίου, 2020 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2020 - 12:24

“Να τελείς τα Μυστήρια συνεχίζοντας το έργο ειρήνης του Ιερέως”

Διαδώστε:
“Να τελείς τα Μυστήρια συνεχίζοντας το έργο ειρήνης του Ιερέως”

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος για την τοποθέτηση του νέου Εφημερίου: «Να τελείς τα Μυστήρια της Εκκλησίας συνεχίζοντας το έργο ειρήνης και συμψυχίας του Ιερέως»

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου (Δ΄ Λουκά – του Σπορέως) ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, Ενορίας Καστελλίου Φουρνής.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε στο ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην σπορά, την καλλιέργεια και την καρποφορία του Λόγου του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων: «Ο Χριστός μας μιλάει σήμερα για το σπόρο και το γεωργό που βγαίνει στον αγρό «ἵνα σπείρει τὸν σπόρον αὐτοῦ». Ο σπόρος, εξηγεί ο Χριστός, δεν είναι άλλος από τον Λόγο Του και η γη όπου σπείρεται ο σπόρος είναι η ψυχή κάθε ανθρώπου, η οποία όμως χρειάζεται τη δική της πνευματική καλλιέργεια», ανέφερε.

«Η σπορά είναι μια απαιτητική διαδικασία καθώς χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία, χρειάζεται η εύρεση εύφορης γης χωρίς πέτρες και ζιζάνια, ώστε ο σπόρος να βλαστήσει και να καρποφορήσει. Γιατί πρέπει να αφαιρέσουμε από τον αγρό της καρδιάς μας τις πέτρες, που συμβολίζουν τα πάθη· πρέπει να αφαιρέσουμε τα ζιζάνια, τα αγριόχορτα, τους κάθε λογής πειρασμούς, δηλαδή, που εμφανίζονται στο διάβα της ζωής μας είτε από το περιβάλλον, είτε από τη δική μας ροπή προς την αμαρτία και απειλούν να πνίξουν το σπόρο του Λόγου του Θεού καθώς αναφύεται στην ψυχή μας. Διότι η απρόσκοπτη ανάπτυξη και καλλιέργεια του Λόγου του Θεού εντός μας θα αποφέρει σίγουρα μεγάλους και ωραίους καρπούς», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην ευαγγελική περικοπή, διευκρίνισε με ποιους τρόπους μπορούμε να καλλιεργήσουμε στην ψυχή μας τον Λόγο του Θεού: «Κατά πρώτον χρειάζεται η μελέτη του Ευαγγελίου. Χρειάζεται να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τι ζητάει με το Ευαγγέλιό Του ο Χριστός από τους ανθρώπους για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Το δεύτερο είναι να είμαστε πιστά και ζωντανά μέλη της Εκκλησίας που προσεύχονται, διότι η προσευχή είναι η τροφή της ψυχής. Να είμαστε μέλη που θα αγιαζόμαστε μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως μέσα από το κεντρικό Μυστήριο της Εκκλησίας, την Θεία Ευχαριστία, διά του οποίου μεταλαμβάνουμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Διότι αυτό το Μυστήριο δίδει σε όλους τη ζωή, τη σωτηρία, την άφεση των αμαρτιών, την κοινωνία με τον Θεό. Είναι εκείνο που μας κάνει σύσσωμους και σύναιμους του Χριστού και αποκαθιστά το αρχέγονον κάλλος της ψυχής».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στη μνήμη των 350 Θεοφόρων Πατέρων, τους οποίους η Εκκλησία τιμά τη αυτή ημέρα και οι οποίοι συνήχθησαν το έτος 787 και συγκρότησαν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας: «Οι Άγιοι αυτοί Πατέρες της Εκκλησίας διετράνωσαν και διεκήρυξαν με την σύγκλιση της Συνόδου την Ορθόδοξη Πίστη, έτσι όπως διατυπώθηκε στις προηγούμενες Οικουμενικές Συνόδους και απετίναξαν κάθε μορφή ειδωλολατρίας, η οποία καταδικάστηκε οριστικά μερικά χρόνια αργότερα –το έτος 843– με την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Έγιναν οι φαεινοί αστέρες της Εκκλησίας που εξέπεμπαν την αληθινή Πίστη επειδή το παράδειγμά τους συνδέθηκε με το φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης, του Ιησού Χριστού. Έτσι μπορούσαν να αποτρέπουν καθετί αιρετικό και καθετί το οποίο προσέβαλε την αληθινή Πίστη», υπεγράμμισε.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος προέβη στην τοποθέτηση του νέου Εφημερίου της Ενορίας Καστελλίου π. Βασιλείου Δαραμούσκα, λέγοντας: «Έχω ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι στο χωριό σας, διότι γνωρίζω ότι αγαπάτε την Εκκλησία και συμμετέχετε στα Μυστήρια. Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το οποίο ειλικρινά, με πολλή αγάπη, διεκπεραιώνει όλα εκείνα που χρειάζεται μια Ενορία για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Εκείνος όμως που σπείρει τον σπόρο είναι ο Ιερέας και επειδή η καλλιέργεια και η γεωργία θέλει γεωργούς που να σπέρνουν και να θερίζουν, σας συστήνω σήμερα και επισήμως, εκ της θέσεως του Επισκόπου, το νέο σας Εφημέριο, τον π. Βασίλειο, ένα νέο παιδί που αγαπάει και εκείνος την Εκκλησία και τον Χριστό όπως κι εσείς και έχει ευλάβεια και φόβο Θεού. Τον αγαπούμε πολύ γι’ αυτό και τον τοποθετούμε σήμερα σε αυτή την Ενορία ως λυχνία, ως φως συνδεδεμένο με το Θεό για να φωτίσει, να καλλιεργήσει, να κοπιάσει και να κατανείμει τα Μυστήρια της Βασιλείας του Θεού σε όλους εσάς που έρχεστε στην Εκκλησία και αγαπάτε τον Χριστό».

Στο πέρας της ομιλίας του τόνισε: «Το έργο του Ιερέως είναι να τελεί τα αγιαστικά Μυστήρια της Βασιλείας του Θεού και να δίδει την σωτηρία στους ανθρώπους διά των Μυστηρίων. Είναι ένα έργο ειρήνης και συμψυχίας, έργο που προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν ένα μικρό Παράδεισο επί της γης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο π. Βασίλειος θα φέρει εις πέρας το έργο αυτό και θα αναπαύσει πολλές ψυχές. Του ευχόμαστε λοιπόν υγεία, δύναμη και υπομονή και τον παρακαλούμε πάντοτε να πορεύεται έχοντας ως εφόδιο την ορθή κρίση του Ευαγγελίου και φανερώνοντας το Φως του Χριστού αποδεσμευμένο από ανθρώπινες εμπάθειες και αδυναμίες».

Στο πέρας της ομιλίας του τόνισε: «Το έργο του Ιερέως είναι να τελεί τα αγιαστικά Μυστήρια της Βασιλείας του Θεού και να δίδει την σωτηρία στους ανθρώπους διά των Μυστηρίων. Είναι ένα έργο ειρήνης και συμψυχίας, έργο που προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν ένα μικρό Παράδεισο επί της γης.

Κατακλείοντας, ο σεβαστός Ποιμενάρχης παρότρυνε τους ευσεβείς χριστιανούς να συμπαρασταθούν στον νέο τους Ιερέα, να τον αγκαλιάσουν και να τον στηρίξουν με κάθε τρόπο, ώστε να χαίρονται που συνεχίζεται να δοξάζεται το Πανάγιο Όνομα του Τριαδικού Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων