16/08/2022 16/08/2022 Περιβεβλημένος και πεποικιλμένος τη θεία δόξη, τη ευλογία και τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, κεκοσμημένος και λελαμπρυσμένος από την ευλάβεια του περιούσιου λαού, πανηγύρισε και φέτος ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Την κυριώνυμο ημέρα της...
16 Αυγούστου, 2022 - 11:08

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη

Διαδώστε:
Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη

Περιβεβλημένος και πεποικιλμένος τη θεία δόξη, τη ευλογία και τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, κεκοσμημένος και λελαμπρυσμένος από την ευλάβεια του περιούσιου λαού, πανηγύρισε και φέτος ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 15 Αυγούστου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεστώτος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και συλλειτουργούντων μετ’ αυτού των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Πισιδίας κ. Ιώβ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς τον ευσεβή περιεστώτα λαό ο άγιος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ανέφερε: «Έχω σήμερα την μοναδική ευλογία να βρίσκομαι εδώ κατόπιν της ευγενικής και φιλαδέλφου προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου σας κ. Γερασίμου και μαζί με τον ηγαπημένο αδελφό και επίλεκτο Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου άγιο Πισιδίας κ. Ιώβ.

Κατακλύζουμε σήμερα το Ιερό τούτο Θεομητορικό Παλάτιο της Μεγάλης Παναγίας που κατέχει κεντρικό ρόλο στη ζωή όλων μας, κεντρικό ρόλο στο βηματισμό και το λογισμό καθενός από εμάς.

Η Παναγία προβάλλει σήμερα μπροστά μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, για να μας κατευθύνει στον ορθό δρόμο. Αυτό κάνει διαρκώς η Παναγία μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, γίνεται οδοδείκτης προς το Θέλημα του Κυρίου, γίνεται κατεύθυνση ζωής για όλους εμάς. Αν θέλουμε λοιπόν αληθινά και ειλικρινά να τιμήσουμε την Παναγία, καλούμαστε να επωμισθούμε από τη ζωή Της.

Η Παναγία διήνυσε τη ζωή Της σε αυτό τον κόσμο σιγανά και ταπεινά, δεν ζήτησε πρωτοκαθεδρίες ως Μητέρα του Υιού και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Σε ένα σημείο μόνο Τη βλέπουμε να πρωταγωνιστεί, στο Σταυρό του παιδιού Της, εκεί που όλοι εξαφανίστηκαν –και Μαθητές και ακόλουθοι διά τον φόβον των Ιουδαίων. Δυο πρόσωπα έμειναν κάτω από το Σταυρό, η Μητέρα του Κυρίου και ο ηγαπημένος Μαθητής Του, σαν να θέλει η Εκκλησία να μας δείξει την αξία που έχει μια αληθινή μάνα και μια αληθινή φιλία.

Σήμερα λοιπόν που όλοι ανταμώνουμε εδώ στην Μεγάλη Παναγία της Νεάπολης θέλω να ευχηθώ σε όλους κατακλείοντας αυτή την ταπεινή προσλαλιά, η ζωή μας να γίνει παναγιοσκέπαστη και θεοτοκόφιλη για να εμπνέεται από το ιερό πρόσωπο της Παναγίας, στο οποίο βλέπουμε την αξία της μάνας, της γυναίκας, του σεβασμού, την αξία της υπακοής, της ταπείνωσης και της υποταγής στο Θέλημα του Θεού».

Προ της απολύσεως ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Μεγάλης Παναγίας, στις κεντρικές οδούς της πόλεως, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Δημήτριος Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Μυλωνάκη-Χανιωτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίου Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Σταύρος Σπανουδάκης, ο Εντιμολογιώτατος Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών πολιτικών και λοιπών αρχών και φορέων του τόπου.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του να μετάσχουν της ιεράς Πανηγύρεως και ευχήθηκε η χάρις της Παναγίας να τους στηρίζει και να ευλογεί την αρχιερατική τους διακονία. Ευχαρίστησε επίσης όλη την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία του τόπου που έδωσε το παρόν, καθώς και όλους όσοι εκοπίασαν για την προετοιμασία της Πανηγύρεως.

Το απόγευμα της Δευτέρας 15 και το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας αντίστοιχα που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, επί τη μνήμη της Κοιμήσεως του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου ασκητού, του εν Κεφαλληνία.

Την παραμονή της Θεομητορικής εορτής, το απόγευμα, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε συγχοροστατούντων των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Πισιδίας κ. Ιώβ και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ανέφερε στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα περί της κοσμοχαρμοσύνου Εορτής του καλοκαιριού: «Χαρά και αγαλλίαση σκορπίζει σε όλους μας η σημερινή Πανήγυρις! Η σημερινή Εορτή είναι η αποκορύφωση των εορτών που σχετίζονται με το πανίερο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και χαρακτηρίζεται από τον άγιο Επιφάνιο Κύπρου ως «κοίμησις ένδοξος, ιερά και πανεύφημος».

Η Θεοτόκος γεύθηκε το φυσικό θάνατο, χωρίσθηκε η ψυχή από το σώμα Της και η μεν ψυχή παραδόθηκε στα χέρια του Θεού, το δε σώμα κατετέθη εν τάφω από τους Αποστόλους στη Γεθσημανή.

Η Θεοτόκος είχε όμοια με όλους τους ανθρώπους φύση, γι’ αυτό διήλθε από τον θάνατο, όπως διέρχονται όλοι οι άνθρωποι. Όμως το πανακήρατο σώμα Της δεν υπέστη την μετά θάνατο φθορά και διάλυση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει ότι όπως κατά την Γέννηση του Κυρίου η Θεοτόκος παρέμεινε παρθένος και αδιάφθορος, έτσι και κατά την Κοίμηση το σώμα Της φυλάχθηκε αδιάλυτο.

Το νεκρωμένο πάντιμο σώμα Της, τη κελεύσει του Υιού και Θεού Της, «ζωοποιήθηκε», ενώθηκε με την ψυχή Της και μετέστη στους ουρανούς συμμετέχοντας στη δόξα του Υιού Της. Γι’ αυτό ψάλλει ο ιερός υμνωδός: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν Σοί Παρθένε Άχραντε…». Μόνη η Θεοτόκος αναστήθηκε προ της κοινής αναστάσεως που προσδοκούμε και ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Γι’ αυτό για εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς η ημέρα αυτή είναι δοξαστική και χαρμόσυνη.

Στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους η Κυρία Θεοτόκος κατέχει κεντρική θέση. Με την υπακοή Της προσωποποιεί όλο το ανθρώπινο γένος, γίνεται το πλοίο που διαπορθμεύει όλους όσοι θέλουν να σωθούν.

Η Θεοτόκος στέκεται πάνω απ’ όλους τους Αγίους, γι’ αυτό Την ονομάζουμε Παναγία. Σε Αυτήν προστρέχουμε και παρηγορούμεθα όταν οι ζάλες του βίου μας κυκλώνουν «ώσπερ μέλισσαι κηρίον». Χωρίς την Παναγία η ζωή μας θα ήταν άχαρη και πτωχή. Αυτή η Πανυπέραγνη Υψηλοτέρα των ουρανών για δύο χιλιετίες είναι το καύχημα, η παρηγορία και η ενίσχυση των ορθοδόξων χριστιανών.

Αυτήν επικαλούμαστε σήμερα και πάντοτε στους πνευματικούς μας αγώνες για να προσπερνούμε τις παγίδες του διαβόλου. Γι’ αυτήν μυριάδες ψυχών αφιερώθηκαν στο διάβα των αιώνων και Την υπηρέτησαν σε ναούς, σε μοναστήρια και ιερά σεμνία. Γι’ Αυτήν ξεκινούν από τα πέρατα της Οικουμένης οι Ορθόδοξοι για να προσκυνήσουν ευλαβικά τις θαυματουργικές ιερές εικόνες Της.

Γι’ Αυτήν βρισκόμαστε κι εμείς εδώ απόψε στο Θεομητορικό ενδιαίτημα της Μεγάλης Παναγίας, το καύχημα και την καθέδρα της Μητροπόλεώς μας, ως ευλαβείς προσκυνητές της θαυματουργού ιεράς εικόνος Της, επικαλούμενοι τις πρεσβείες Της και ψάλλοντας τα ιερά Της εγκώμια. Αυτής αγίαις πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών».

Στο πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις του Ιερού Σκήνους της Θεομήτορος πέριξ του Ιερού Ναού και εψάλησαν τα ιερά Εγκώμια και τα Ευλογητάρια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη.

Αργότερα τελέσθηκαν οι Ακολουθίες της Ιεράς Παρακλήσεως, του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της επαύριον.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων