20/07/2021 20/07/2021 Το εσπέρας της Δευτέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, στον φερώνυμο Ιερό ενοριακό Ναό Αμμουδάρας πόλεως Αγίου Νικολάου. Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ξεχώρισε από τις αρετές του βίου του Προφήτου...
20 Ιουλίου, 2021 - 22:16

“Ο Προφήτης Ηλίας ήταν ζηλωτής, αγαπούσε πάρα πολύ τον Θεό”

Διαδώστε:
“Ο Προφήτης Ηλίας ήταν ζηλωτής, αγαπούσε πάρα πολύ τον Θεό”

Το εσπέρας της Δευτέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, στον φερώνυμο Ιερό ενοριακό Ναό Αμμουδάρας πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ξεχώρισε από τις αρετές του βίου του Προφήτου Ηλιού, την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπεια της μορφής του, το ικανότατο προφητικό του χάρισμα και κυρίως την ζηλωτική αγάπη του για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, εννέα περίπου αιώνες προ της ελεύσεώς Του στον κόσμο:

«Η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου αδελφοί, τιμά σήμερα τη μνήμη και την εις ουρανούς ανάβαση ενός μεγάλου Προφήτου, του Προφήτου Ηλιού, του μεγαλύτερου ίσως Προφήτου μετά τον Τίμιο Πρόδρομο, αφού μας δίδει τη μαρτυρία του Ίδιου του Χριστού. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λένε ότι είναι σπουδαιότερος ακόμη και από τον Προφήτη Ησαΐα, που έχει χαρακτηρισθεί από τους θεολόγους ως ο πέμπτος ευαγγελιστής.

Ενώ δεν έγραψε κανένα προφητικό βιβλίο, ούτε μία λέξη, ο Προφήτης Ηλίας είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων Προφητών επειδή όλη του η ζωή, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο ανελήφθη εις ουρανούς, υπήρξε μία προφητεία. Ακόμη και η έλευσή του μετά ταύτα και προ της Δευτέρας Παρουσίας είναι προφητική, όπως μας αποκαλύπτει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο ενδέκατο κεφάλαιο του Βιβλίου της «Αποκαλύψεως».

Τα υπέροχα αναγνώσματα που ακούσαμε στην Ακολουθία του Εσπερινού, τα εκτενέστερα παλαιοδιαθηκικά αναγνώσματα που διαβάζονται σε Εσπερινό Εορτής Αγίου, αναφέρονται στα βασικά περιστατικά και τα θαυμαστά σημεία της ζωής του Προφήτου Ηλιού. Ο μεγαλώνυμος Προφήτης της Εκκλησίας με την ακλόνητη και σταθερή Πίστη του προς τον αληθινό Θεό, πολλαπλασίασε την λιγοστή τροφή μιας χήρας γυναίκας που τον φιλοξενούσε στα Σάρεπτα της Σιδωνίας, ανέστησε το νεκρό παιδί της και κατετρόπωσε την ειδωλολατρία των ψευδοπροφητών του Βάαλ.

Ο Ίδιος ο Θεός παρουσιάσθηκε στον Προφήτη Ηλία στο όρος Χωρήβ (Σινά), ως λεπτή αύρα που τον δρόσισε, δεικνύοντας την αμέτρητη φιλανθρωπία Του προς τους ανθρώπους, ενώ στο όρος Θαβώρ ο Ηλίας εμφανίσθηκε μαζί με τον Μωυσή, δίπλα στον Μεταμορφούμενο Χριστό, ενώπιον των Αγίου Αυτού Μαθητών και Αποστόλων, Ιωάννου, Ιακώβου και Πέτρου».

Κατακλείοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Ο Προφήτης Ηλίας ήταν ζηλωτής, αγαπούσε πάρα πολύ τον Θεό και ήθελε όλοι οι άνθρωποι της γης να ακολουθούν τον ρου του και να λατρεύουν τον αληθινό Θεό με τον τρόπο που ο Ίδιος δίδαξε στον Μωυσή, στο όρος Σινά.

Έτσι κι εμείς πρέπει να γίνουμε ζηλωτές, να γίνουμε άνθρωποι που θα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας το Ευαγγέλιο του Θεού. Και είναι εύκολο να γίνει αυτό –το αποδεικνύουν οι πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας που είναι το εφηρμοσμένο Ευαγγέλιο, διότι πρώτα και πάνω απ’ όλα αγάπησαν τον Χριστό. Ας αποτινάξουμε λοιπόν τα πάθη μας –τη φιληδονία, τη φιλοσαρκία, τη φιλοχρηματία– και ας ξεκινήσουμε μια φιλάγια και φιλόθεη ζωή, που θα την διέπει πάνω απ’ όλα η φιλαδελφία και η φιλανθρωπία».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 20 Ιουλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό ενοριακό Ναό Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού Καρυδίου.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ομίλησε περί της χαρισματικής προσωπικότητος του Προφήτου Ηλιού ο οποίος, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό και επιδεικνύοντας ειλικρινή ομολογία Πίστεως με την βιωτή και το παράδειγμά του, ανεδείχθη ύψιστος και σεβασμιώτερος πάντων των Προφητών.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Προφήτης Ηλίας διακρίθηκε για την ευσέβεια, την αγάπη του δηλαδή προς τον αληθινό Θεό, την ασκητικότητα και την προσευχή. Ο ζήλος και η καθαρότητα της Πίστεώς του υπήρξε αφορμή για να τον συμπεριλάβει ο Θεός στους εκλεκτούς Του, να τον αποστείλει στους ανθρώπους για να τους γνωστοποιήσει το Θέλημα και το μήνυμα του Ευαγγελίου Του, για να τους κηρύξει την μετάνοια και να τους γνωρίσει τα μέλλοντα συμβαίνειν για τη σωτηρία τους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων