09/07/2019 09/07/2019 Την Κυριακή 7 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής και Σύναξη πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, όπου φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα των Κρητών Αγίων. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π....
09 Ιουλίου, 2019 - 22:29
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2019 - 22:15

“Ο Χριστός σου προσφέρει το υψηλό δώρο της ιερωσύνης”

Διαδώστε:
“Ο Χριστός σου προσφέρει το υψηλό δώρο της ιερωσύνης”

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής και Σύναξη πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, όπου φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα των Κρητών Αγίων. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Γεωργίου Κουναλάκη, επί πενταετία διακόνου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Στην παραινετική του διδασκαλία προς τον χειροτονούμενο κληρικό, ο Σεβασμιώτατος, αφορμώμενος από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, επεσήμανε ότι «η πίστη δεν είναι απλώς κάτι το οποίο ζητά ο Θεός από τον άνθρωπο να του προσφέρει. Είναι μια αμφίδρομη σχέση στην οποία ο άνθρωπος προσφέρει μεν, τελικά όμως λαμβάνει αντάλλαγμα πολύ μεγαλύτερο και πολύ υψηλότερο από αυτό που προσφέρει, γιατί ο Θεός τον μεταποιεί δια της πίστεως και τον ανυψώνει από πεπερασμένο ον, που υπόκειται στη φθορά, σε τέκνο του και κληρονόμο της βασιλείας του.

… Πίστευαν οι άγιοι στον Χριστό με όλη τη δύναμη της καρδιάς τους. Πίστευαν χωρίς υπολογισμούς και προϋποθέσεις αλλά με καθαρή και ανοιχτή καρδιά στον λόγο και τις εντολές του Χριστού και κυρίως με εμπιστοσύνη στην αγάπη του. Γι’ αυτό και ήταν έτοιμοι να προσφέρουν και τη δική τους αγάπη στον Χριστό, να υπομείνουν με καρτερία τις θλίψεις και τις δοκιμασίες και να φθάσουν μέχρι την ομολογία και το μαρτύριο, συνειδήσεως και αίματος, προκειμένου να μην τον αρνηθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν και να αισθάνονται ως τέκνα του Θεού.

…Δεν σου ζητά ο Χριστός να θυσιάσεις τη ζωή σου για να αποδείξεις την πίστη και την αγάπη σου προς Αυτόν. Ο Χριστός που σου προσφέρει αυτή τη στιγμή το μεγάλο και υψηλό δώρο της ιερωσύνης, αναμένει με τη ζωή σου, με τον λόγο σου και με την αναστροφή σου μεταξύ των ανθρώπων να δίδεις πάντοτε και παντού τη μαρτυρία του, τη μαρτυρία Ιησού Χριστού.

Είσαι νέος και συ, όπως οι περισσότεροι Άγιοι, «αλλά μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω». Σύ δίδε τη μαρτυρία της πίστεως, δίδε τη μαρτυρία της αγάπης σου προς τον Χριστό, ο οποίος σου προσφέρει σήμερα αυτή τη μοναδική τιμή, σε καθιστά ιερέα του, σε καθιστά αγωγό και φορέα της χάριτός του προς τους ανθρώπους, σε αξιώνει αν και είσαι χοϊκός άνθρωπος, όχι μόνο να προσεγγίζεις το άγιο θυσιαστήριο, όχι απλώς να διακονείς τον τελετουργό ιερέα και αρχιερέα, αλλά να εγγίζεις και να μεταδίδεις το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, να ιερουργείς και να παρακύπτεις εκεί όπου άγγελοι και αρχάγγελοι κατακαλύπτουν τα πρόσωπα εαυτών από φόβο και τρόμο για όσα συγκλονιστικά επιτελούνται επί τη αγίας Τραπέζης.

Από σήμερα που θα λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης οι ευθύνες είναι ακόμη μεγαλύτερες, και πρέπει γι’ αυτό και συ να είσαι ακόμη πιο υπεύθυνος στη διακονία σου, γιατί θα φέρεις ακεραί την ευθύνη των πράξεών σου ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων.

Είναι μεγάλη η τιμή που σου προσφέρει σήμερα ο Χριστός. Και σε λίγο, όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας θα αναφωνήσει «άξιος», καθώς θα ενδύεσαι το ορατό σχήμα της ιερωσύνης. Φρόντισε λοιπόν, με τη ζωή σου και με τη διακονία σου να επιβεβαιώνεις καθημερινά αυτό το «άξιος» που θα ακουσθεί σε λίγο…».

Προ της απολύσεως τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου, επί τη συμπληρώσει είκοσι εννέα ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων