30/05/2022 30/05/2022 Μία από τις ενδοξότερες μάχες της τοπικής μας ιστορίας που καταδεικνύει περίτρανα ότι τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας είναι συνυφασμένα με τα υψηλότερα πιστεύματα του Γένους μας, την Ορθόδοξη Πίστη, τη φιλοπατρία και την αυτοθυσία, εορτάσθηκε φέτος για άλλη μία φορά στο Οροπέδιο Λασιθίου. Η «Γιγαντομαχία» του Λασιθίου, η πολυήμερη αυτή Μάχη που ξέσπασε στις...
30 Μαΐου, 2022 - 11:08
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 - 11:11

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 155η Επέτειο της Μάχης του Λασιθίου

Διαδώστε:
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 155η Επέτειο της Μάχης του Λασιθίου

Μία από τις ενδοξότερες μάχες της τοπικής μας ιστορίας που καταδεικνύει περίτρανα ότι τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας είναι συνυφασμένα με τα υψηλότερα πιστεύματα του Γένους μας, την Ορθόδοξη Πίστη, τη φιλοπατρία και την αυτοθυσία, εορτάσθηκε φέτος για άλλη μία φορά στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η «Γιγαντομαχία» του Λασιθίου, η πολυήμερη αυτή Μάχη που ξέσπασε στις 20-29 Μαΐου 1867, αποτελεί ιστορικό γεγονός μείζονος σημασίας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869.

Την Κυριακή 29 Μαΐου ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Ακολούθησε Δοξολογία επί τη Επετείω της Μάχης του Λασιθίου.

Στο κήρυγμά του, προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην θεραπεία ενός τυφλού ανθρώπου από τον Κύριο.

Στη συνέχεια ομίλησε περί του σπουδαίας ιστορικής Επετείου για την Κρήτη ολόκληρη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι πρόγονοί μας έγιναν μεγάλοι και τρανοί διότι αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους, για την Πίστη τους, για την Πατρίδα τους, για τη Δημοκρατία, για την Ελευθερία, για αξίες που σήμερα ακούγονται μονάχα ως έννοιες».

Κατακλείοντας την ομιλία του εποίησε μνείαν σε μία άλλη θλιβερή Επέτειο της ημέρας, ένα ιστορικό ορόσημο, ένα γεγονός που συγκλόνισε την Οικουμένη ολόκληρη, την Άλωση και την κατάληψη της Βασιλίδος των Πόλεων υπό των Οθωμανών το έτος 1453.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης και ο λαογράφος-συγγραφέας κ. Μιχαήλ Χουρδάκης, ο επονομαζόμενος «Νίσπητας». Οι λαβόντες τον λόγο αναφέρθηκαν στην ηρωική εξέγερση των Λασιθιωτών, οι οποίοι διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα του πατριωτισμού ένωσαν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους μαζί με όλους τους Κρήτες για τον υπέρτατο αγώνα της απελευθέρωσης της Μεγαλονήσου από τον Οθωμανικό ζυγό και Ένωσή της με την Ελλάδα.

Με προεξέχουσα την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, της μοναδικής που διεσώθη από την μανία και τις λεηλασίες του Τούρκου κατακτητή τον Μάιο του 1867, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στη συνέχεια, εν πομπή, στο Μνημείο Πεσόντων που ευρίσκεται στο παρακείμενο «Πάρκο της Ελευθερίας». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών του τόπου, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη 155η Επετείω της Μάχης του Λασιθίου ολοκληρώθηκαν με την διεξαγωγή αγώνα δρόμου πέριξ της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, με την ευγενική συνδρομή του τ. καθηγητή σωματικής αγωγής Αριστείδη Βισκαδουράκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων